Доступність посилання

ТОП новини

У міжнародній коаліції немає згоди, чи варто озброювати лівійських повстанців


Французькі винищувачі «Рафаль» зі складу коаліційних сил дозаправляються в повітрі над Середземним морем
Французькі винищувачі «Рафаль» зі складу коаліційних сил дозаправляються в повітрі над Середземним морем

Прага – Міжнародна коаліція в середу продовжувала атакувати з повітря позиції прихильників лівійського лідера Муаммара Каддафі. Цього дня вони продовжили свій контрнаступ на повстанців. Тим часом Сполучені Штати і Велика Британія не виключають можливості озброювати лівійських повстанців, але це викликає суперечливу реакцію.

Про можливість озброювати лівійських поставців президент США вперше заявив в інтерв’ю американському телевізійному каналу NBC. «Я цього не виключаю, але говорити про це рано. Ми ще оцінюємо, що, зокрема, робитимуть сили Каддафі», – сказав Барак Обама.
Бомба (праворуч) цілить у військовий об’єкт у Таджурі, околиці Тріполі, в віторок

Американські військові також враховують дані розвідки, за якими серед супротивників довголітнього лівійського лідера можуть бути і представники «Аль-Каїди», давнього ворога Америки.

Але юридичні підстави для поставок є, вважають у Вашингтоні і в Лондоні. Лютневе ембарго на поставки зброї до Лівії більше не діє, з огляду на березневу резолюцію Ради безпеки ООН, заявила державний секретар США Гілларі Клінтон.
Вибухи й дим над військовими об’єктами на околиці Тріполі в вівторок. Перед цим над містом бачили літаки коаліції

Про правові підстави для таких поставок також говорив у середу британський прем’єр Дейвід Камерон, коли виступав у парламенті.

«Ембарго на поставки зброї поширюється на всю територію Лівії, але водночас резолюція Ради безпеки ООН №1973 дозволяє всі необхідні заходи, щоб захистити цивільне населення. На наш погляд, це не виключає за певних обставин допомогу тим, хто захищає мирних жителів», – заявив Дейвід Камерон.

Водночас британський уряд визнав, що можуть виникнути практичні проблеми при поставках зброї. Андерс Фоґ Расмуссен, генсекретар союзу НАТО, який нині контролює зону заборони польотів над Лівією, каже, що головне завдання – не озброювати лівійців, а їх захищати.

Перспектива озброєння лівійських повстанців також викликала суперечливу реакцію під час лондонської конференції з проблем Лівії у вівторок. Її учасники, серед яких були і арабські держави, натомість домовилися створити контактну групу, яка сприятиме стабілізації в Лівії. Цю групу має очолити Катар.

Контрнаступ соратників Каддафі
Колони повстанців тікають від Рас-Лануфа до Укайли. Пізніше в середу вони мусили залишити і Укайлу

Тим часом у Лівії тривають запеклі бої. Відтоді, як Рада безпеки ООН в середині березня підтримала запровадження зони заборони польотів над Лівією, місцеві повстанці зміцнювали свої позиції. Але в середу урядові сили почали контрнаступ на місто Місурата і стратегічний нафтовий порт Рас-Лануф. Опозиція відступала, відводячи урядові війська на відкриту місцевість, де вогонь по них вела авіація міжнародної коаліції.

Напередодні, у вівторок, сили Каддафі змогли зупинили наступ опозиції за 100 кілометрів від міста Сирта, коли залучили танки і ракетні установки. За повідомленнями з Лівії, урядові війська дедалі частіше намагаються маскуватися, ховають міномети у пікапах, через це їх важче відрізнити від повстанців.
Колони повстанців відступають під наступом сил Каддафі біля Бреґи, яку вони здали в середу

Лівійське державне інформаційне агентство оприлюднило листа Муаммара Каддафі до світових лідерів, у якому він закликає зупинити «брутальний і несправедливий напад». Лівійський лідер також заявляє про сотні вбитих лівійців внаслідок бомбардування території його країни.

За підрахунками Пентагону, залучення американських військових до операції в Лівії коштувало 550 мільйонів доларів. З огляду на те, що США вже оплачують кампанії в Іраку та Афганістані, лівійська операція наражається на критику американських законодавців.
Повстанські зенітники біля Адждабії. В середу це став їхній останній перед містом рубіж оборони
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG