Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Кармазин заявив, що у суддівському відомстві набуває розповсюдження торгівля посадами


Юрій Кармазин заявив, що у суддівському відомстві набуває розповсюдження торгівля посадами

Київ, 3 квітня 2001 - На останньому пленумі Верховного Суду зчинився скандал: голова вищої кваліфікаційної комісії Юрій Кармазин заявив, що у суддівському відомстві набуває розповсюдження торгівля посадами. Жодного реального факту чи прізвища не було названо, проте на заяву блискавично відреагував заступник міністра юстиції Бронислав Стичинський. Він заявив, що звернеться до Генпрокуратури за фактом наклепу, а також до суду – із позовом про захист честі та гідності.

У принципі, чутки про те, що за місце судді в Україні прийнято платити, точаться давно. Називаються суми – виключно у американських доларах, які сплачують за призначення суддею того чи іншого рівня. Але це, так би мовити, на рівні оперативної інформації. Щоправда, наслідки цього стають підставами для порушення кримінальних справ – коли суддів цілком реально документують під час отримання хабарів за “відповідне” рішення у справі.

Обізнані люди стверджують, що, скажімо, за рік зменшення строку ув”язнення, у порівнянні із тим, що передбачає Кримінальний кодекс, звинувачуваний сплачує 1000 американських доларів. Ну, а скільки отримують судді за такі, скажімо, рішення, як звільнення з-під варти на підписку про невиїзд небезпечного злочинця – можна лише здогадуватися. Нещодавно в Інтернеті промайнула інформація, що буцімто подібне рішення судді стосовно кримінального ватажка Віктора Авдишева, який звинувачувався у здирництві ( а після звільнення на підписку накивав п”ятами за кордон) коштувало останньому від 300 до 800 тисяч доларів. Але – хто це перевіряв?..

У прокуратури безліч важливіших справ. Й хіба стане вона перевіряти таку інформацію, коли адвокатом у Авдишева був нинішній прокурор Києва й заступник Генпрокурора Юрій Гайсинський…

Заяву згадуваного судді Верховного Суду Кармазина можна розцінити як прагнення судової гілки влади очиститися. Але ж представник виконавчої влади Стичинський чомусь відчув у тому образу. І його бажання відстоювати свою честь щодо цього – хіба не тиск на незалежну гілку влади?

До речі, як стверджують представники тієї судової гілки, популярність суддівського статусу серед претендентів пояснюється не лише тим, що не чисті на руку юристи прагнуть перетворити здійснення правосуддя на приватний бізнес. Нині попри намагання представників усіх владних гілок впливати на суддів, останні залишаються відносно незалежними, принаймні, у порівнянні із тією ж прокуратурою чи-то міліцією.

А незалежність у нашій країні настільки рідкісне явище, що за нього доводиться платити. Американськими доларами. Біда у тому, що потім виникає бажання ці долари повернути, навіть шляхом потрапляння у залежність від кримінальних персон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG