Доступність посилання

ТОП новини

Вашинґтон може сподіватися на підтримку Києва


Яке місце у новій концепції польської східної політики може посісти Україна?

Прага, 8 травня ― Київ, всупереч Москві, готовий надати підтримку Вашинґтону в розгортанні нової системи протиракетної оборони. Обговорення цих планів на рівні заступників міністрів закордонних справ має відбутися у Києві 12 травня. А напередодні візиту заступника держсекретаря Авіса Болена, американська газета Вашинґтон Тайс закликає США не відкидати пропозиції Києва.

Ідея зміни чи скасування договору по ПРО від 72 року викликала різку критику з боку Росії, та з огляду на її позицію, багатьох європейських партнерів Сполучених Штатів по НАТО, однак Київ відкидає цю критику, пише у вівторковому виданні газети Ваишнґтон Таймс колишній спеціальний помічник президента Рейґана Дуґ Бандоу.

Він ввжає, що Київ, так само як і Москва, є офіційним правонаступником угоди по ПРО, а українські фахівці з проблем безпеки дотримуються тієї ж думки, що і державний секретар Сполучених Штатів Колін Паулл, котрий говорить, що договір уже застарів. Провідні українські офіціні особи одностайно погоджуються, що договір потребує змін, веде далі американський аналітик. Він наводить слова голови Державного комітету з Оборонної Політики, Володимира Горбуліна, голови парламентського комітету з національної безпеки та оборони Бориса Андресюка та інших учасників міжнародного семінару, що проходив у Києві, які вважають, що договір не забезпечує «стратегічної стабільності».

Володимир Горбулін, заперечує побоювання Москви, що нова система протиракетної оборони американців може підірвати світову стабільність. За словами пана Горбуліна, Україна, яка добровільно позбулася свого, на той час, третього за розміром ядерного арсеналу, не почуває себе захищеною тоді, коли Індія та Північна Корея створили ракети середнього радіусу дії. А старий договір по ПРО не дає жодної гарантії реґіональної безпеки, говорить Володимир Горбулін, що його цитує Вашинґтон Таймс.

При цьому Київ готовий надати Вашинґтону не лише моральну підтримку, але і великі можливості своєї оборонної промисловості. Київ, за словами автора статті, зацікавлений у тому, щоб допомогти США у створенні оборонної мережі. Зокрема йдеться про систему попередження ракетних ударів, для якої Україна має і заводи, і дослідницькі інститути.

Америка, на думку колишнього спеціального помічника президента Рейґана, не повинна зволікати з відповіддю. Прийняття української допомоги змогло б, на переконання Дуґа Бандоу вирішити відразу три проблеми: послабити тісні обійми Москви, яких опинилась Україна, надати поштовх новій протиракетній системі та переконати Росію погодитися з позицією Вашнґтона, на яку вже пристав офіційний Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG