Доступність посилання

ТОП новини

Республiканський уряд Сербiї ухвалив розпорядження про вiдкриття архівів Служби безпеки, зокрема персональних досьє


Республiканський уряд Сербiї ухвалив розпорядження про вiдкриття архівів Служби безпеки, зокрема персональних досьє

Бєлград, 12 червня 2001 – Відтепер громадяни отримують змогу дізнатися, що про них записано в полiцейських архiвах.

Завершується ще один етап сербської iсторiї – кажуть оптимiсти. Вони зазначають, що тут полiцiя завжди служила правлячим режимам. А теперiшня влада стверджує, що в майбутньому полiцiя служитиме лише державi та її громадянам.

Вiд початку цього року заарештовано майже усю команду, яка в час Мiлошевича очолювала Службу безпеки i яка була одним iз стовпiв правлячого режиму. Полiтична полiцiя була пiдпорядкована особисто главi держави. Пiсля його усунення виявилося, що в Мiлошевича були навіть ескадрони смертi. Минулого тижня, за закритими дверима, розпочався судовий процес проти Раде Марковича - колишнього начальника Служби безпеки i групи його спiвробiтникiв. Марковича, за словами експертiв, звинувачують, зокрема, і у знищеннi частини полiцейських архiвiв та у приховуваннi окремих досьє з метою шантажування.

Громадскiсть вiд минулого року вимагала вiд нової демократичної влади ухвалити закон про вiдкриття полiцейських архівів. Щоби прискорити процедуру, республiканський уряд ухвалив вiдповiдне розпорядження, а мiнiстр внутрiшнiх справ заявив, що полiцiя перестала пiдслухувати телефоннi розмови. Уже на цьому тижнi кожен громадянин матиме змогу дiзнатися чи було заведено на нього досьє та якi таємницi в ньому є. Досьє буде дозволено прочитати в полiцейських примiщеннях. Наразі, не дозволено копiювати чи робити виписки. З досьє буде викреслено iмена агентiв й донощикiв, а також ті фрагменти, на пiдставi яких громадянин мiг би дістатися хто саме його пiдслухував чи подавав доноси.

Свої досьє не зможуть побачити лише тi, кого запiдозрюють у спiвробiтництвi з iноземними спецслужбами. Їх навiть не повiдомлять про те, що вони й наразi пiд, м’яко кажучи, «опiкою» контррозвiдки. Преса пише, що в поліцейських архiвах знаходиться вiд 40 до 50 тисяч досьє та, що полiцiя Мiлошевича iнтенсивно контролювала три тисячi осiб, так званих внутрiшнiх ворогiв. Пiд окремим режимом контролю, який включав пiдслуховування телефонних розмов та щоденне слiдкування, було чотириста опозицiйних дiячiв i, правдоподiбно, журналiстiв.

Урядовцi уже отримали доступ до свого досьє. Найбiльш об’ємисте мав теперiшнiй республiканський прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич. Його пiдозрювали, мiж iншим, у спiвробiтництвi з нiмецькою розвiдкою. В його досьє міститься 800 окремих документів.

У зв’язку з цим сталася й одна неприємнiсть для уряду. Наприкiнцi минулого тижня зник один із нечисленних керiвникiв Служби безпеки, якого не заарештовали, а лише відправили на пенсiю. Генерал Властiмир Дьордєвич, кажуть, опинився у Москвi. Оглядачi припускають, що вiн iз собою мiг взяти частину досьє про теперiшнiх урядовцiв, схованих його колишнiм начальником. Дьордєвич був пов’язаний i з операцiєю приховування масових злочинiв у Косовi. Як могло статися, що вiн без перешкод виїхав з країни та чому виїхав саме до Росiї, це дуже неприємнi запитання для його колишнiх колег, якi наразi очолюють полiцiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG