Доступність посилання

ТОП новини

На восьмому німецькому конгресі у Берліні обговорюють проблему поширення СНІДу у країнах Центральної та Східної Європи


На восьмому німецькому конгресі у Берліні обговорюють проблему поширення СНІДу у країнах Центральної та Східної Європи

Берлін, 6 липня 2001 - У Берліні триває восьмий німецький конгрес, присвячений проблемі СНІДу. Головна тема цьогорічногофоруму – поширення хвороби в країнах Центральної та Східної Європи, передусім в Україні, Росії та Румунії.

Протягом трьох днів близько півтори тисячі експертів обговорюють питання, пов’язані з профілактикою та лікуванням цієї хвороби.

Ще до середини 90-х років в Україні, практично, не було людей інфікованих вірусом іммуного дефіциту. Але вже у 1995 році вірус почас стрімко поширюватися. Як зазначалося на берлінському форумі, починаючи з 1996 року в Україні щорічно реєструється 20 тисяч нових носіїв ВІЛ. Наприкінці 1999 року в Україні нараховувалося вже майже чверть мільйона осіб хворих на СНІД та носіїв вірусу іммуного дефіциту. Цей показник є навіть вищим, ніж в Росії.

За даними представника німецького товариства допомоги хворим на СНІД Хольгера Цвейера, в Росії зараз зареєстровано 130 тисяч осіб інфікованих вірусом іммуного дефіциту.

Особливе занепокоєння експертів викликає ситуація в Румунії. Відсоток носіїв ВІЛу у цій країні є найвищим у Центральній та Східній Європі. Причиною такого стрімкого поширення СНІДу у колишніх соцкраїнах є, передусім, наркоманія та незахищені сексуальні взаємини. Крім того, у цьому регіоні, практично, не ведеться роз’яснювальна робота серед молоді.

Голова німецького товариства з проблем СНІДу Н. Брокмайєр наголосив на тому, що країни Заходу теж несуть відповідальність за поширення СНІДу у Східній Європі. На його думку, після падіння залізної завіси, хвороба була практично експортована до цього регіону. У зв’язку з цим, він закликав Захід хоча б на знак солідарності, надати допомогу країнам Східної Європи.

На форумі у Берліні зазначалося, що і на Заході, поки що, рано говорити про зупинку поширення інфекції. Так, нещодавно у Швейцарії, уперше за останні чотири роки, інфікування вірусом іммуного дефіциту відбулося під час переливання крові.

Учасники берлінської конференції висунули вимогу до урядів західноєвропейських країн щодо поліпшення фінансування наукових програм, спрямованих на боротьбу зі СНІДом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG