Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський у Львові 7 разів згадав ім’я митрополита Андрея Шептицького і висловив сподівання одного дня побачити митрополита Андрея у славі Святих


Папа Римський у Львові 7 разів згадав ім’я митрополита Андрея Шептицького і висловив сподівання одного дня побачити митрополита Андрея у славі Святих

Львів, 12 липня 2001 - Папа Римський Іван Павло ІІ у Львові 7 разів згадав ім’я митрополита Андрея Шептицького, говорив про далекоглядну і пастирську діяльність цього Слуги Божого, справа беатифікації якого ведеться з 1958 року . Святіший Отець висловив сподівання одного дня побачити митрополита Андрея у славі Святих.

Ще під час підготовки до візиту Святішого Отця в Україну духовенство греко-католицької церкви зауважило, що митрополит УГКЦ Андрей Шептицький не буде беатифікований Іваном Павлом ІІ у Львові. І причина тут у тому, що церква підготувала не усі документи щодо беатифікації митрополита Андрея , зокрема не закінчено процес героїчних чеснот митрополита і не засвідчене чудо.

Андрей Шептицький не помер мученицькою смертю. Однак перебуваючи в ув”язненні в Суздалі у 1918 році митрополит Андрей просив у своєму листі в Папи Римського Венедикта 15 благословення на мученичу смерть. Після терміну ув”язнення Митрополита було відправлено у дворічну мандрівку в Америку, Канаду, Бразилію.У 1923 році Слуга Божий Андрей у Львові написав свій заповіт, знаючи про те , що на його життя готується замах, у якому наперед простив усім, і навіть тим, хто мав його вбити. Однак замаху не сталося. Андрей Шептицький помер 1 листопада 1944 року.Найнесподіванішою подією під час похорону було те, що Хрущов передав на домовину митрополита Шептицького вінок від” батька народів” Сталіна.

Вірні греко-католицької церкви після візиту Святішого Отця Івана Павла ІІ мають надію, що невдовзі митрополита Андрея Шептицького буде проголошено блаженним.

В інтерв”ю для радіо “Свобода”глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар зазначив:

“Процес митрополита Андрея є дуже складний. Це була постать, яка майже в кожній ділянці життя мала вплив.Сам Святіший Отець дуже зацікавлений постаттю митрополита. Він навіть під час латинської літургії намагався немовби встановити духовний поміст між митрополитом і собою. Дуже хотів під час свого побуту тут проголосити блаженним і митрополита Андрея, та це складна річ і вимагає залучення багатьох людей до праці.”

До речі, у Львові Святіший Отець відправляв приватну літургію у митрополичій каплиці, де молився і слуга божий Шептицький . Там Іван Павло ІІ побачив і трон митрополита, і його листи. “Аби зрозуміти по-людському незрозумілу живучість української греко-католицької церкви в темні роки переслідувань, - зазначив Папа Римський у Львові, - треба зробити належне посилання на героїчну апостольську діяльність Андрея Шептицького.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG