Доступність посилання

ТОП новини

Македонія. Близький схід і Північна Ірландія


Македонія. Близький схід і Північна Ірландія

Прага, 8 серпня 2001 – Західні оглядачі порушують низку міжнародних проблем, серед яких варто зупинитися на ситуації в Македонії, де обом сторонам за посередництвом західних дипломатів вдалося досягти домовленостей із принципових питань, а також на двох інших конфліктах, які вимкнулися з-під дипломатичного контролю – у Північній Ірландії і на Близькому сході.

Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті дає високу оцінку зусиллям дипломатів США, Європейського союзу і союзу НАТО у відверненні громадянської війни в Македонії. Однак, їхні зусилля можуть бути змарновані, вважає газета, якщо на території Македонії не буде розміщено достатньої кількості військовослужбовців сил безпеки. Дотеперішній план передбачає надіслання до Македонії протягом наступного місяця трьох тисяч п’ятисот миротворців НАТО. Ці підрозділи мали б зібрати зброю від загонів албанських бойовиків, які оперують тут. На думку газети, це завдання нереальне. Партизани рідко віддають зброю на перший заклик. Найшвидше вони заховають зброю на випадок, якщо знову потребуватимуть її.

Сполучені Штати і Європейський союз, веде далі «Файненшл таймс», не бажали б створювати ще один балканський протекторат крім уже існуючих, тобто Боснії і краю Косово. Це потребує додаткових величезних коштів. Проте, якщо вони цього не зроблять, Македонію може охопити громадянська війна. Тоді, пише на закінчення «Файненшл таймс», союз НАТО так чи інакше змушений буде втрутитися і це коштуватиме значно вищих людських і фінансових втрат.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» Передруковує коментар Томаса Фрідмана із газети «Нью-Йорк таймс». Коментар під промовистою назвою «Коли громадянський мир вимагає громадянської війни» порушує, а радше порівнює два вогнища неспокою – на Близькому Сході і в Північній Ірландії. Чому майже водночас провалився мирний процес у Північній Ірландії і на Близькому сході? – запитує автор і пропонує коротку відповідь: тому, що переговори в обох випадках сягли моменту правди, моменту, коли неможливо розв’язати громадянської війни між сторонами без громадянської війни всередині цих сторін. Таким чином, веде далі автор, миру на Близькому сході можна було б досягти, якби палестинський лідер Арафат поставив під контроль екстремістську організацію Хамас і заборонив атаки екстремістів-самовбивць, а Ізраїль зі свого боку якби поставив під контроль єврейських поселенців на палестинських територіях. Тим часом, як вважає коментатор, лідер організації Шин фейн - політичного крила ІРА, тобто Ірландської республіканської армії Адамс мав би розпустити екстремістів так званої «справжньої ІРА», а протестрантський лідер Тримбл мав би тим часом припинити провокаційні акції юніоністів. На думку автора, на перешкоді обох мирних процесів стоять екстремісти у кожній зі сторін, які гальмують досягнення миру. Успіху в переговорних процесах можна було б досягти лише за умови, якби лідери сторін розправилися зі своїми внутрішніми екстремістами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG