Доступність посилання

ТОП новини

США позбавили Україну спеціального статусу безмитного ввозу українських товарів


США позбавили Україну спеціального статусу безмитного ввозу українських товарів

Вашингтон, 8 серепня 2001 - Недочекавших виконання кількарічних обіцянок українських властей щодо припинення піртаської продукції відео, аудіо та компютерних програм у вівторок уряд Сполучених Штатів вирішив скасувати спеціальний торговельний статус щодо безмитного ввозу до Сполучених Штатів товарів українського виробництва. Тим часом Сполучені Штати не виключають можливості й запровадження торговельних санкцій проти України.

“Уже два роки Сполучені Штати закликають Україну здійснити серйозні кроки у справі припинення піратського виробництва оптичних носіїв інформації. Проте проблеми тривають” – заявив голова Офісу Торговельного представництва адміністрації США Роберт Зелік і додав: “Піратство американської інтелектуальної власності це - обман американців, це порушення законних прав. Такого роду піраство інтелектуальної власності також завдає шкоди Україні та обкрадає її власні творчі мізки”.

Отож досі незрозуміло для багатьох чому українські власті не зробили необхідних заходів, щоб припинити піратску продукцію компактдисків, яка йде на шкоду не лише американцям, ба й також українським виробникам, спеціалістам, творцям програм тощо.

Президент України Леонід Кучма під час візиту в Київ торік у червні президента США Білла Клинтона пообіцяв вирішити цю проблему й тоді, власне, за участі президента Кучми та президента Клінтона було підписано “Українсько-американський спільний план дій”. Українська сторона зобов’язалася за допомогою існуючих законів припинити піратство і до листопада 2000 року створити режим ліцензіювання оптичних носіїв інформації. Виявляється, однак, що обіцянки і спільні плани дій, підписанні президентами, залишися на папері. Адже уже на початку цього року, тоді ще адміністрація президента Клінтона попереджала українські власті про ймовірність запровадження торговельних санкцій проти України. Відтак нова адміністрація президента Джорджа Буша дала керівництву України ще один шанс подолання піратської проблеми. Проте сьогодні є очевидним, що термін виконання зобов’язань, який було продовжено до кінця липня, українські власті не використали належним чином. Американська сторона вважає, що в результаті українського піратського виробництва аудіо, відео та компютерних компактдисків американські компанії щорічно втрачають двісті мільйонів доларів. Українська сторона не погоджується із такими даними, проте визнає існування проблеми. Згідно з повідомленням газети Фаейненшел Таймс піратські копії українського виробництва виявлено у 16-ти європейських країнах і більшість піратського продукції припадає на 5 українських компаній. Британська газета однак не повідомляє хто є власниками цих компаній та хто в Україні захищає їхні інтереси. Зараз Україна позбавленна статусу американської “генералізованої системи преференцій” - тобто права безмитного ввезення на територію США товарів. Однак, якщо українські власті не зуміють подолати проблеми із тими кількома піратськими компаніями, то можуть постраждати десятки українських виробників й підприємців - експортерів українських товарів до США, адже існує загроза запровадження торговельних санкцій з боку Сполучених Штатів у відношенні до України. Ця справа невдовзі стане на порядку денному слухань – мовиться в документі Офісу торговельного представника адміністрації США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG