Доступність посилання

ТОП новини

Довга дорога до миру на Близькому Сході


Довга дорога до миру на Близькому Сході

Прага, 27 серпня 2001 – Події минулих вихідних на теренах палестинськко-ізраїльського конфлікту можуть призвести до зриву запланованих у Берліні ізраїльсько-палестинських мирних переговорів: за два минулі дні принаймні 11 загиблих і гострі реакції чільних представників двох конфліктуючих сторін.

У неділю ввечері тривали обстріли палестинцями воєнних і цивільних об’єктів на території Ізраїлю. Були обстріляні блок-пости ізраїльської армії в пасмі Газа і поблизу Віфлеєма. На шосе Єрусалим-Модіїн уночі були забиті двоє ізраїльских громадян; відповідальність за це взяли на себе представники екстремістського угруповування «Мученики Аль-Акси». За минулі вихідні загинуло щонайменше сім ізраїльтян і чотири палестинці.

У відповідь на атаки й обстріли з боку палестинців ізраїльські війська завдали кілька ударів по палестинських воєнних об’єктах у Рамаллі і ввели туди свої танки, а також артилерійським вогнем зруйнували приміщення палестинських сил безпеки в Тулькармі та інших палестинських містечках. Ізраїльські ґвинтокрили також випустили три ракети класу «земля-повітря» по військових об’єктах палестинців у Тулькармі. На півночі в понеділок тривали артилерійські обстріли на ізраїльсько-ліванському кордоні.

У неділю глава палестинської адміністрації Ясир Арафат, повертаючись із турне країнами Азії, зустрівся в Каїрі з чільним радником президента Єгипту Осамою ель-Базом. Арафат заявив після зустрічі, що готовий «узяти на озброєння» єгипетсько-йорданський план припинення вогню і американські рекомендації комітету Мітчелла. Він також заявив, що надіслав чергове послання в ООН із настирними проханнями вислати в реґіон миротворчі сили, «які б не допустили агресії Ізраїлю щодо палестинців».

Президент Єгипту Хосні Мубарак уважає, що «американці першими заявили про бажання вирішувати цю проблему, і тому вони мусять довести розпочате до логічного кінця».

Учора і відповідальний за закордонні справи Європейського союзу Хав’єр Солана заявив, що Брюсель має наміри активніше втручатися в конфлікт між палестинцями та ізраїльтянами з метою його врегулювання.

Міністр оборони Ізраїлю Біньямін бен-Еліезер назвав главу Палестинської автономії «жорстоким ворогом» і звинуватив його в причетності до терористичних актів, а міністр національної безпеки Ізраїлю Узі Ландау заявив у неділю, що його країна «поки що навіть і не розпочинала по-справжньому боротися з палестинським тероризмом», відзначивши при цьому, що згодом настане час планомірного і послідовного знищення екстремістів.

У США проведено опитування громадян із приводу конфлікту на Близькому Сході. 73 відсотки американців уважає, що «Ізраїль має повне право знищувати терористів», і лише 16 відсотків американців виступили проти активної військової боротьби Ізраїлю з палестинськими терористами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG