Доступність посилання

ТОП новини

Кольоротерапія


Кольоротерапія

Київ, 18 вересня 2001 - Відомо, що різні кольори дуже по-різному впливають на людину. Видатний вчений Макс Люшер, який досліджував цю тему, давно відкрив залежність вибору людиною кольору у відповідності до психологічних особливостей людини. Далі про це йдеться у розмові нашої київської кореспондентки Наталі Мусієнко з редактором видавничого центру “Медпромінфо”, художницею за покликанням Тетяною Чебровою.

Н. Мусієнко: Кольоротерапія. Чи можна вважати такий метод лікування, або ж, вірніше сказати, корекції організму людини суто медичним?

Тетяна Чеброва: Безперечно, кольоротерапія не є власне медичним напрямом лікування. Його використовували ще у стародавньому Єгипті, Греції. До речі, греки першими запропонували карту кольорів, які впливають на людський організм. Нині можна сказати, що це скоріше метод психотерапії. Це метод, який нічого нового не дає організмові. Скоріше він допомагає відновити ту гармонію, яка закладена в ньому.

Н. Мусієнко: Протягом сеансу кольоротерапії що відбувається на фізіологічному рівні в організмі людини?

Тетяна Чеброва: Лауреат Нобелівської премії Альберт Сент-Джорджиу досліджував на фізіологічному рівні вплив кольору на людський організм. Він встановив, що спектр кольорів проміння сонця, може змінювати на молекулярному рівні склад гормонів та ферментів. Водночас психо-фізіологи ровідомляють про те, що такі теплі кольори, як червоний або помаранчевий дещо стимулюють фізіологічні процеси в організмі людини, але при цьому може підвищуватися артеріальний тиск. А такі кольори як синій, зелений, чорний діють заспокійливо. Однак намагатися лікувати всі хвороби кольоротерапією, безперечно, не можна. До речі: з кольорами слід поводитися обережно. Якщо, наприклад , людина веде себе агресивно і легко збуджується, то їй не слід оточувати себе предметами червоного кольору, бо це лише стимулюватиме збудження в організмі. Якщо ж людина - меланхолік, і при цьому носить одяг темних кольорів, то це може призвести навіть до депресії. Взагалі, існує багато методів, один з яких тест Люшера, які можуть визначати пріоритетні кольори для кожної людини індивідуально. При цьому науковці стверджують, що людина віддає перевагу тому чи іншому кольору не лише через особливості характеру. Її вибору можуть сприяти і порушення на фізіологічному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG