Доступність посилання

ТОП новини

Судовий процес за справою "білоруського Гонгадзе" розпочався скандалом


Судовий процес за справою "білоруського Гонгадзе" розпочався скандалом

Мінськ, 24 жовтня 2001 - Сьогодні в будинку Верховного суду Білорусі розпочався суд над колишніми співробітниками Міністерства внутрішніх справ, яких звинувачують у викраденні телеоператора ОРТ Дмитра Завадського. Його називають білоруським Гонгадзе. Представників ОРТ та всіх інших журналістів на цей закритий процес не пустили, проте стало відомо, що суд припинено, бо головному звинуваченому раптом викликали "швидку допомогу".

Телеоператор Білоруського бюро ОРТ Дмитро Завадський зник у Мінську 7 липня минулого року. У викраденні журналіста опозиція звинувачує офіційну владу Білорусі, тому що раніше Завадський працював на державному телебаченні особистим телеоператором президента Лукашенки, а потім перейшов на тоді опозиційний білоруському президентові московський телеканал ОРТ. Разом з колегою Павлом Шереметом Дмитро Завадський 1998 року одержав судовий вирок за незаконний перетин державного кордону Білорусі з Литвою. Потім Завадський регулярно працював телеоператором ОРТ в Чечні, і тоді ж дав інтерв’ю мінській газеті, де заявив, що з боку чеченців там воювали деякі громадяни Білорусі. Жодного прізвища Дмитро Завадський не назвав, але офіційно слідство ввважає, що саме за це інтерв’ю його викрали білоруські члени радикальної організації "Русское национальное единство" (РНЕ). Членом РНЕ був колишній співробітник білоруського Міністерства внутрішніх справ Валерій Ігнатовіч, який справді воював у Чечні - за інформацією слідства, і з боку чеченців, і пізніше з боку федеральних військ Росії. Ігнатовіча нібито вигнали з РНЕ після публікації інтерв’ю Дмитра Завадського, тому він, за версією слідства, вирішив відпомстити тележурналістові. Ігнатовіч був організатором банди з 4 осіб, всі вони теж служили раніше у внутрішніх військах. Банду звинувачують у численних вбивствах на території Мінської області, але щодо білоруського Гонгадзе, тобто телеоператора Завадського, офіційно висунуто звинувачення тільки у викраденні. Мовляв, немає доказів, що Дмитра Завадського вбито.

Мінські спостерігачі майже в один голос заявляють, що все це дуже нагадує українську справу зі вбивством Георгія Гонгадзе, коли офіційні джерела теж довго відмовлялися від пошуків тіла та різних експертиз. Дружина Дмитра Завадського Світлана, яка, до речі, тепер часто спілкується з Мирославою Гонгадзе, прочитала кримінальну справу проти банди Ігнатовіча й заявила журналістам наступне, цитую: "Навіть мені, не юристу за освітою, здається: коли б я була адвокатом й обороняла Ігнатовіча, за епізодом Завадського можна Ігнатовіча відразу відпускати з зали суду". Світлана Завадська додає, що за іншими епізодами його однозначно не випустять, але натякає, що білоруська влада просто повісила на чотирьох кримінальників ще одну справу - телеоператора ОРТ.

Світлана Завадська: "Стільки часу пройшло - як вони не могли сказати, куди його поділи? Тому я вважаю, що це суд просто показальний - аби зробити вигляд, що про одного із викрадених відрапортували"

Дружина Дмитра Завадського пояснює закритість процесу тим, що звинувачені можуть розповісти щось непобажане для білоруської влади. Світлана Завадська просила, щоб до процесу допустили як її представника Андрія Бастунця, юриста та віце-президента Білоруської асоціації журналістів, але суддя Світлані відмовив. На процес не пустили й західного дипломата з групи ОБСЄ в Мінську. Російська телекомапнія ОРТ, яка спробувала висунути своїм представником свого колишнього мінського кореспондента Павла Шеремета, теж отримала відмову. Сам Шеремет каже про банду Ігнатовіча таке:

Павло Шеремет: "Я вважаю, вони брали участь у викраденні Завадського, я в цьому переконаний, але вони були тільки ланцюжком в цій операції".

Сказав Радіо Свобода директор відділу спецпроектів ОРТ Павло Шеремет, фільм якого про зниклих у Білорусі номіновано на професійну премію російських тележурналістів "ТЕФІ". У цьому фільмі розповідається не тільки про Дмитра Завадського, але й про долю колишнього голови білоруського Центрвиборчкому Віктора Гончара та його приятеля-бізнесмена Анатолія Красовського, екс-міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Захаренка. Всіх їх викрали невідомі, і опозиція заявляє, що до всіх цих резонансних справ причетна влада. Напередодні цьогорічних президентських виборів профспілковий лідер Уладзімір Ганчарик, головний конкурент Аляксандра Лукашенки, оприлюднив документи, що свдічили про вбивство цих політичних опонентів Лукашенки спеціальним "ескадроном смерті", створеним на базі внутрішніх військ Білорусі. Президент назвав усі документи сміттям, а після перемоги на виборах 9 вересня визнав, що це були копії аркушів кримінальних справ.

Про Завадського в досьє Ганчарика не йшлося, але у викраденні телеоператора ОРТ офіційно звинувачено колишніх співробітників тих самих внутрішніх військ, що нібито вбили опозиційних політиків. Цікаво, що нинішній міністр внутрішніх справ Білорусі Уладзімір Наумов свого часу служив разом з Валерієм Ігнатовчем, якому сьогодні у Верховний суд викликали машину "швидкої допомоги". Лікарі дійшли висновку, що головний звинувачений не може далі брати участь у процесі, через що суд припинився на невизначений строк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG