Доступність посилання

ТОП новини

Тероризм – територія болю


Тероризм – територія болю

Київ, 15 листопада 2001 - Сучасний тероризм, насамперед, асоціюється з ісламським фундаменталізмом і його агресивною течією "вахабізмом". В Україні найбільше мусульман нині проживає в Криму. Чи є серед кримських татар вахабіти, і чи існує на півострові загроза тероризму? Про це та інше з заступником голови Менджлісу кримсько-татарського народу, народним депутатом України Рефатом Чубаровим розмовляв наш київський кореспондент Віктор Міняйло:

- Пане Чубаров. Як ви вважаєте, чи існують якісь історичні, чи економічні корені в Криму для такої течії ісламу, як “вахабізм”?

- Ісламу не притаманні такі умови, які могли би призвести до терористичних актів. Справа в іншому, в ісламі, як і в кожній іншій релігії можуть з‘являтися люди, які по своєму тлумачать положення цієї релігії і від цього вони виходять в своїх діях, пов‘язуючи це з наявністю якихось соціальних, або інших проблем.

- А чи можлива поява таких людей серед кримських татар в Криму?

- Ні в минулому, ні в сучасному традиційному житті кримських татар, традиційній формі сповідання ісламу кримськими татарами, ніколи не були визначені такі причини, які мали би призвести до якихось терористичних акцій. Більше того, якісь намагання окремих місіонерів, які з‘являються в Україні з таким тлумаченням ісламу, які могли би призвести до знехтування світськими структурами, громадянським суспільством, вони відкидаються кримськими татарами, бо кримські татари, в ті часи стародавні, коли мали свою державність - кримське ханство – це була світська форма правління, хоча ісламська релігія мала дуже велике значення.

- Зараз іде війна в Афганістані. На вашу думку, на чиєму боці симпатії кримських татар?

- Я думаю, що не можна казати, коли йде війна, проти кого направлені почуття, тих чи інших людей. Ми можемо одночасно жаліти про жертви в , будь-яких формах терористичних проявів: і про в такій ті тисячі жертв, які сталися 11 вересня, але ми такою ж мірою жаліємо тих людей, які перебувають під бомбардуванням. Ми думаємо, і про це треба відверто казати, що усі ті, хто пов‘язаний з терором, хто є виконавцем, хто підштовхує людей до терору, вони обов‘язково мають бути покарані. У той же час, треба обов‘язково знайти такі форми покарання, щоб при цьому не гинули невинні люди. І тому, з моєї точки зору, США потрібно ще раз подумати: наскільки ефективні ті форми, які сьогодні прийняті в Афганістані. Але тут є ще інша частина проблеми. Справа в тому, що сьогодні в Афганістані йде громадянська війна, і вона розширюється з кожним днем. Я думаю, що в такій ситуації допомога Північному альянсу, (оскільки там такі ж афганці, як і в іншій стороні) – це є більш прийнятною формою допомоги афганському суспільству скинути режим клерикальний і розпочати будувати громадське суспільство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG