Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: наступ антиталібських сил триває


Афганістан: наступ антиталібських сил триває

Прага, 30 листопада 2001 - Війська Об’єднаного антиталібського фронту та підрозділи пуштунів, які повстали проти «Талібану», за підтримки американської авіації, на сьогодні, фактично, вже розгромили основні військові сили талібів. Антиталібська коаліція контролює майже усю територію Афганістану. Тим часом, суперечлива інформація надходить стосовного останнього оплоту талібів –Кандагару.

Місто Кандагар оточене збройними формуваннями антиталібської коаліції. Лідери пуштунських підрозділів, в інтерв’ю агентству «Ройтер» заявили, що їхні сили (3 тисячі бійців) знаходяться в 6 кілометрах від аеропорту Кандагару. За їхніми словами, вони не потребують допомоги Об’єднаного антиталібського фронту, що його ще називають Північним Альянсjм. Тоді як, міністр оборони Об’єднаного антиталібського фронту ще в четвер заявив на прес-конференції у Кабулі, що підрозділи Об’єднаного фронту вже ведуть запеклі бої у східних околицях Кандагару. Однак, й досі немає незалежних підтвержень цієї інформації.

Поблизу Кандагару знаходяться понад тисячу американських морських піхотинців. Вони розпочали операцію з метою відсікти керівників «Талібану» і організації «Аль-Каеда» від основних їхніх сил. В район Кандагару перекидаються нові загони морських піхотинців. Водночас американська авіація сьогодні знову завдавала ракетно-бомбові удари по позиціям талібів у Кандагарі.

Населення цього міста сягає близько 235 тисяч осіб. Дотеперішні спроби переговорів з представниками талібів, що обороняють Кандагар на предмет їхньої капітуляції та не допущення жерт серед цивільного населення - не мали успіху. Біженці з Кандагару розповідають, що таліби не налаштовані здаватися. Учора вони провели публічну страту афганця, звинувативши його у шпигунстві на користь Сполучених Штатів. За повідомленням інформаційного агентства «Афган Ісламік Прес», головним доказом вини цього чоловіка був, вилучений у нього, мобільний телефон.

Духовноний лідер руху «Талібан» видав наказ своїм військовим підрозділам «воювати до останньої краплі крові». Разом з тим, група високопоставлених осіб з керівництва «Талібану», включно з головою війської розвідки і двома міністрами, перейшла на бік Об’єднаного антиталібського фронту і нині перебуває на території Пакистану. Ці особи дають свідчення співробітникам американської розвідки. Про розкол серед керівництва «Талібану» заявив представник Пентагону Джон Стафлбім.

Тим часом сили Об’єднаного антиталібського фронту захопили у полон одного з керівників терористичної організації «Аль-Каеда» Ахмеда Абдель Рахмана. Разом з ним захоплено ще 10 осіб, які займали високі посади в структурі «Аль-Каеди». 35-річний Ахмед Абдель Рахман займався вербуванням і навчанням молодого покоління «Аль-Каеди». Він є сином духовного лідера египетських ісламських радикалів шейха Омара Абдель Рахмана, який відбуває пожиттєве ув’язнення у Сполучених Штатах за причетність до організації вибуху у Світовому торговому центрі в Нью-Йорку у 1993 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG