Доступність посилання

ТОП новини

Арешт потенційного терориста під час авіарейсу Париж-Маямі знову нагадав американцям про загорозу у повітрі


Арешт потенційного терориста під час авіарейсу Париж-Маямі знову нагадав американцям про загорозу у повітрі

Н’ю Йорк, 24 грудня 2001 - Арешт потенційного терориста під час авіарейсу Париж-Маямі знову нагадав америакнцям про загорозу у повітрі. Наш кореспондент повідомляє. Похмуре обличчя молодого чоловіка у вікні машині ФБР по дорозі до тюрми – фігурує нині у телевізійних сюжетах новин по всій Америці.

Як раз нині, напередодні різдвяних та новорічних вакацій, коли сотні тисяч американців подорожують повітрям, країна вражена новою спробою повітряного тероризму, на щастя - невдалою. Майже двісті чоловік – пасажири та екіпаж Боінга-767 компанії Америкен Ейрлайнс, під час трансатлантичного рейсу опинилися на грані катастрофи, яку вдалося відвернути лише завдяки мужності пасажирів. Вони пов»язали терориста, не дали йому змоги підірвати літак. Він заклав у підошви своїх баскетбольних кедів потужну пластикову вибухівку і намагався за допомогою сірника підпалити бікфордів шнур. Його зупинила стюардеса, яку він вкусив у руку, але підбігли пасажири й скрутили терориста. Лайнер, вже у супроводі двох реактивних винищувачів, терміново приземлився в Бостоні, де на молодого чоловіка з нетерпінням чекали. Виявилося, що вибуховий пластик був типу Сі-4. Саме таку вибухівку застосували терористи-самогубці в Йємені, де вони торік у жовтні підірвали американский військовий корабель «Коул». 17 моряків загинуло, 39 було поранено.

Добре, що цього разу спроба теракту не вдалася, кажуть американці, але як могло трапитися, що терорист у Парижі пройшов усі контрольні пункти та перевірки і в нього нічого не виявили? Чому не звернули увагу на те, що в молодика, який летів з Парижу до Маямі, зовсім не було багажу, квиток в один кінець, що у п’ятницю 21-го грудня французи не допустили його де рейсу, бо запідозріли, що він не той, за кого себе видає. Тим не менше, у суботу він таки полетів. Досі не вияснили до кинця його походження. За паспортом він річард Калвін Райд або Рід. Скотланд Ярд вважає його британсикм підданим, родом з Ямайки. Але французька поліція каже, що справжнє його ім’я – Тарік Раджа із Шри-Ланки.

Цікаво, що, згідно публікації Нью-Йорк Таймс, у Вашінгтоні зазадалегідь отримали відомості щодо можливості теракту. Ще 11-го грудня Управління цивільної авіації попередило усі авіакомпанії та служби безпеки в аеропоротах, що терористи можуть намагатися провезти вибухівку у підошвах черевиків, що можна очікувати спроби повітряного піратства чи акту самогубства у Сполучених Штатах або у Європі саме під час різдв»яних або новорічних свят. Внаслідок попередження, багатьох людей в аеропортах примушували знімати черевики для перевірки, а тепер це вже правило для всіх.

Після ісламських терактів одинадцятого вересня, наслідком яких загинуло понад три тисячі людей, американські авіакомпанії, на вимогу адміністрації президента Джорджа Буша та законодавців у Конгресі, запровадили нові заходи контролю й безпеки. Але, як видно, все передбачити важко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG