Доступність посилання

ТОП новини

У Празі намагаються запобігти закриттю найстаршого у світі католицького теологічного факультету Карлового університету


У Празі намагаються запобігти закриттю найстаршого у світі католицького теологічного факультету Карлового університету

Прага, 18 січня 2002 - Майже неймовірно: найстарший у світі католицький теологічний факультет ще цього року може розпустити своїх студентів і назавжди закрити свої двері. Незважаючи ні на що, навіть на те, що вищу освіту у стінах празького Карлового Університету – найстаршого європейського учбового закладу, студенти теології здобувають безперервно вже 653 роки. І хоча про небезпеку закриття вголос заговорили тільки зараз, сама проблема назрівала давно.

Теологічному факультетові нині закидають відсутність прозорої вступної системи, конструктивного статуту, який би чітко визначив, для кого факультет відкритий, кого готує і які принципи – як наукові, так і у ставленні до світу, він сповідує. В атмосфері невизначеності зродились внутрішні конфлікти, внаслідок яких факультет покинула низка відомих теологів. Їхній брак призвів до того, що теологічному факультетові наприкінці минулого року відібрали право викладання католицької теології. Без цього факультет перетворювався в духовну семінарію з підготовки католицьких священиків.

Виникли й інші проблеми. Наприклад, що робити зі студентами-іноземцями, які за традицією, вже кілька століть здобувають у Празі вищу теологічну освіту. Магістерський курс для іноземного студента-теолога триває 5 років. Якщо іноземці навчаються за чеськими нормами і слухають лекції чеською мовою, тоді їхні вступні іспити і навчання відбуваються на загальних засадах, тобто безкоштовно. В разі спеціальних вимог, наприклад викладання всіх курсів англійською мовою, іноземець за рік навчання може заплатити і 10 тисяч доларів США. На сьогодні, як повідомили в пресслужбі Карлового університету, на загальних підставах на теологічному факультеті навчається троє студентів з України.

Ректорат університету разом з кардиналом чеської католицької церкви Мілославом Влком, виконуючи вимоги Ватікану, намагаються все ж не допустити до закриття факультету. Йдеться про те, щоб уже до 18 лютого цього року внести принципові зміни до навчальних програм, широко відкривши їх вимогам сучасного світу і знову допустити до навчання жінок. Ці зміни, сподіваються у Празі, мали б повернути престиж найстаршому теологічному факультетові світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG