Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Німеччини розпочався 52-й міжнародний кінофестиваль Берлінале. Цього року на фестивалі, який триватиме до 17 лютого, представлено також і українське кіно


У столиці Німеччини розпочався 52-й міжнародний кінофестиваль Берлінале. Цього року на фестивалі, який триватиме до 17 лютого, представлено також і українське кіно

Німеччина, 8 лютого 2002 – За найголовнішу винагороду берлінського кінофестивалю – “Золотого ведмедя” – змагаються 23 стрічки. Протягом одинадцяти днів у Берліні буде показано 800 фільмів. На фестивалі акредитовано майже три з половиною тисячі журналістів із 80 країн світу. Організатори сподіваються, що цього разу в столичних кінотеатрах побуває майже півмільйона відвідувачів. Вже з огляду на ці цифри можна з упевненістю сказати, що Берлінале належить до найважливіших кінофестивалів у світі, посідаючи за своїм значенням третє місце після фестивалів у Каннах та Венеції.

У відкритті фестивалю взяв участь канцлер Німеччини Ґергард Шредер. До Берліна мають приїхати чимало суперзірок, серед яких Катрін Денев, Рассел Кроу та Гарві Кейтел. Італійську акторку Клаудію Кардінале та американського режисера Роберта Альтмана буде нагороджено за їхню творчість почесними “Золотими ведмедями”.

Особливість цьогорічного Берлінале полягає в тому, що після дванадцятирічної перерви в конкурсі знову беруть участь німецькі фільми – і не один, а відразу чотири. Таким чином можна сказати, що після застою німці розпачали маркетинґовий наступ у галузі кінематографу. Новий директор фестивалю Дітер Косслік, який замінив на цій посаді Моріца де Гадельна, цього року навіть започаткував нову програму “Панорама німецького кіно”. До речі, Берлінале відкрився стрічкою “Heaven“ німецького режисера Тома Тіквера. У фільмі йдеться про кохання між злочинницею та поліцейським.

На берлінському кінофестивалі представлено й українське кіно. Поза конкурсом буде показано фільм “Молитва за гетьмана Мазепу” режисера Юрія Іллєнка. Ця стрічка розповідає про часи російсько-шведської війни 1708 – 1709 років. Цього разу це єдииий фільм із країн Східної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG