Доступність посилання

ТОП новини

Про порушення виборчого законодавства в Криму


Про порушення виборчого законодавства в Криму

Симферополь, 19 лютого 2002 - Виборчий процес у Криму ускладнюється тим, що крім змагань за мандати народних депутатів України, яких тут розігрується 10, запекла боротьба точиться ще за 100 мандатів депутатів кримського парламенту. І там, і там у хід йдуть і підкуп виборців, маніпулювання їхньою свідомістю та обман.

Сьогодні у Симферополі розпочався суд за позовом народного депутата України Льва Міримського до газети “Авдет”. Приводом для нього став газетний матеріал журналіста Асана Османова «Все змішалося в будинку…». У публікації йшла мова про роздачу представниками партії «Союз», одним із лідерів якої є Лев Мірімський, святкових подарунків у місцях компактного проживання кримських татар. На думку автора замітки, ця акція була прямо пов’язана з майбутніми парламентськими виборами.

Тим часом Лев Міримський, якого згадано у матеріалі, вважає, що журналіст навів відомості, які паплюжать його ім’я. Завданий моральний збиток позивач оцінив у 100 тисяч гривень. І хоча один із симферопольських фондів продовжує надавати від імені нардепа й одночасно - кандидата в нардепи благодійну допомогу, кримська преса писати про це не наважується, маючи на увазі сумний досвід “Авдету”. Втім, слід сказати, що Лев Міримський займався подібним благодійництвом протягом усього часу його депутатства.

Його суперник в окрузі №2 Іван Поляков теж не вважає, що порушує чинне законодавство. Він балотується до українського парламенту, очолюючи Центральну виборчу комісію Криму. Тут слід сказати, що дільничні комісії з виборів депутатів Верховної Ради України напряму підпорядковуються кримському виборчкому і безпосередньо Івану Полякову. Але останній сказав чесне слово, що не скористається своїм службовим становищем. І в ЦВК України йому повірили.

Слід, можливо вірити і голові Верховної Ради АРК Леоніду Грачу, який теж каже, що не користується своїм службовим становищем та адмінресурсом. Але особисто я, як і багато інших журналістів та засобів масової інформації регулярно отримуємо електронною поштою звіти прес-служби кримського парламенту про кожний порух спікера у виборчій кампанії, які розсилає прес-секретар голови ВР Криму. Чи ще один невеликий штрих: на презентації виборчого блоку Грача під час уроків нагнали школярів-піонерів. Спікер не відповів на моє запитання про те, хто дав наказ зняти з уроків дітей, але неподалік, поруч зі службовими автомобілями, скромно стояла його соратниця по партії, міністр освіти Криму Валентина Левіна.

Що ж до використання засобів масової інформації, то Леонід Грач просто немає тут рівних собі суперників. За даними Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, у січні парламентське видання “Кримскіє ізвєстія” писало про спікера у 20 разів частіше і більше, аніж про всіх його політичних суперників разом взятих. Правда, урядове видання “Кримская газєта” не надто відстає від своїх парламентських колег. Оскільки прем’єр – «трудовик», то й блок “За ЄдУ”, вірніше, інформація про те, який він гарний, білий і пухнастий, не переводиться зі сторінок газети Ради міністрів АРК.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG