Доступність посилання

ТОП новини

Єльяшкевич прохає США про політичнй притулок


Єльяшкевич прохає США про політичнй притулок

Вашінґтон, 23 травня 2002 -

Мирослава Гонгадзе:

Пане Олександр, Ви зараз знаходитесь в США і готуєте позив проти президента Кучми. В чому Ви його звинувачуєте?

Олександр Єльяшкевич:

Я звинувачую президента України в організації замаху на моє життя і не тільки в цьому. Узагалі він постійно бажав мене фізично знищити.

Мирослава Гонгадзе:

За повідомленнями інформаційних агентств днями Печерський місцевий суд прийняв рішення про визнання винним і засудив Віталія Вороб’я на 5 років позбавлення волі за напад на Вас за статтею про хуліганство. Як ви прокоментуєте це рішення українського суду?

Олександр Єльяшкевич:

Це рішення суду для мене з одного боку, є несподіваним, тому що я є в цій справі потерпілим. Але я взагалі нічого не знав, що відбувається такий суд, когось десь звинувачують, і це пов’язують із нападом на мене. Думаю, що це безпрецедентний випадок в історії нашого судочинства, коли потерпілий не потрібен узагалі для вирішення питання. Це я, безумовно, пов’язую з тим, що виконується замовлення влади. Не випадково ще 21 лютого цього року, коли була отримана експертиза розмови в президентському кабінеті, де президент України Кучма давав завдання на моє фізичне знищення, міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов, як відомо, сказав:”Я буду сам займатися контролем цієї ситуації, оскільки цей злочин пов’язують із президентом України.” Усе було зроблено для того, щоб заспокоїти міжнародну спільноту, всіх учасників політичного процесу в Україні, нібито злочин розкритий, винний знайдений. Але ніхто не каже про те, що не було жодного впізнання цієї людини, я не запрошувався взагалі, мене не знайомили з матеріалами кримінальної справи, не було проведено експертизи. Це все тільки у зв’язку з тим, що Міністерство внутрішніх справ і ті, хто мають відношення до правоохоронної системи, постійно працюють адвокатами президента Кучми.

Мирослава Гонгадзе:

Чи маєте Ви достатньо доказів, які б доводили причетність президента до нападу на вас, і чи підтвердження достовірності плівок майора Мельниченка допоможе у судовому процесі?

Олександр Єльяшкевич:

Вважаю, що я маю достатньо доказів злочинної діяльності президента України Кучми щодо мене особисто, і я буду починати судовий процес у США. Президент Кучма дуже боїться цього процесу, тому що впливати на цей процес у них немає ніяких можливостей.

Мирослава Гонгадзе:

Ви подали заяву на отримання політичного притулку у США. Який мотив такого рішення?

Олександр Єльяшкевич:

Підтверджую, що я звернувся до відповідних установ в США з проханням надати мені політичний притулок. На жаль, я вимушений це зробити, тому що є дуже велика небезпека для мого життя, знаходячись в Україні, робити справу, яку я постійно до цього робив.

Мирослава Гонгадзе:

Як Ви дивитесь на сьогоднішню ситуацію в Верховній Раді, і як Ви прогнозуєте розклад із призначенням вакантних посад голови адміністрації президента та генерального прокурора України?

Олександр Єльяшкевич:

Я вже давно володію інформацією, за якою пропонували місце голови адміністрації президента України колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку. Юрій Федорович Кравченко відомий усьому світу тим, що коли він був міністром внутрішніх справ, в нього були “орли”, які були здатні на все. Пан Кучма дуже зацікавлений, щоб і пан Кравченко був при владі і займав дуже важливу посаду – голови адміністрації президента, і щоб ще один учасник справи Гонгадзе – лідер блоку “За єдину Україну” пан Володимир Литвин був призначений чи обраний головою Верховної Ради України. Чому саме пан Литвин і чому взагалі не сприймаються інші кандидатури? Тому що у пана Кучми немає іншого вибору. Він повинен поставити тільки ту людину, яка пов’язана із злочинами , щоб бути впевненим, що ця людина ніколи не дасть можливості відшукати в Україні істину. Призначення генерального прокурора буде відбуватися тільки тоді, коли пан Кучма усвідомить, що в нього все вже вирішено з головою Верховної Ради, із керівництвом Верховної Ради і з головою адміністрації президента України. Тому що посада генерального прокурора, фактично в Україні, це посада генерального адвоката президента України Кучми.

Мирослава Гонгадзе:

І останнє, дещо особисте запитання. Скільки Ви вже знаходитесь на території США і як бачите свою діяльність сьогодні?

Олександр Єльяшкевич:

Я знаходжусь на території США вже місяць. Я не думаю, що буду тут достатньо довго. Переконаний, що злочинці рано чи пізно будуть відповідати перед українським народом згідно із законом, і я робив і роблю все, щоб це було якомога раніше.

Мирослава Гонгадзе:

Дякую. Нагадаю, що моїм співрозмовником був Олександр Єльяшкевич. Знаходячись в США, він працює над подачею позиву на президента України Леоніда Кучму за звинуваченням у замовленні нападу на нього. Справа Олександра Єльяшкевича є частиною фільму Бі-Бі-Сі “Вбити новину”, яка запланована у червні для показу в американському конгресі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG