Доступність посилання

ТОП новини

Чому кандидат у депутати Сервер Мемедляєв виграв 31 березня вибори до кримського парламенту, а депутатський мандат отримав лише через понад 3 місяці, або Про вплив сім'ї Франчуків на кримську Феміду


Чому кандидат у депутати Сервер Мемедляєв виграв 31 березня вибори до кримського парламенту, а депутатський мандат отримав лише через понад 3 місяці, або Про вплив сім'ї Франчуків на кримську Феміду

Симферополь, 4 липня 2002 – Лише через понад три місяці висуванець Меджлісу Сервер Мемедляєв, який виграв 31 березня вибори до кримського парламенту в окрузі № 70, отримав депутатський мандат. Позбавити переможця його законного права представляти своїх виборців у Верховній Раді Криму намагалася впливова сім’я Франчуків.

Сервер Мемедляєв переміг на виборах у Кіровському районі Криму з відривом від найближчого суперника у 200 голосів. Людмила Франчук – дружина впливового екс-прем’єра автономії, колишнього президентського свата, а нині – народного депутата України Анатолія Франчука – теж балотувалася в цьому окрузі, але програла вибори, відставши від переможця на більш як півтисячі голосів. Однак Центрвиборчком Криму відмовився зареєструвати пана Мемедляєва, оскільки Людмила Франчук оскаржила його перемогу в суді. Центральний місцевий суд Симферополя, на рішення якого було й до цього чимало нарікань, досить оперативно ухвалив вердикт визнати вибори в окрузі № 70 недійсними. Аргументація – чисельні порушення під час голосування і підрахунку голосів. При цьому представник пані Франчук звинуватив окружний виборчком у кримінальному злочині – фальсифікації виборів. Однак очікуваної реакції на це з боку кримської прокуратури так і не було.

Цілком можливо, що останнім часом вплив сім’ї Франчуків у Криму значно впав, бо 12 червня сталася сенсація: Апеляційний суд Криму задовольнив скаргу кандидата у депутати Верховної Ради АРК Сервера Мемедляєва і визнав його обрання депутатом законним. Таким чином суд відкинув претензії на депутатство представниці впливового кримського клану.

Тим не менш, саме в заслугу Анатолієві Франчукові місцеві спостерігачі поставили той факт, що ще близько місяця Центрвиборчком автономії не міг зареєструвати нового депутата. Члени комісії на вимогу Людмили Франчук розпорядилися провести перерахунок голосів на одній із виборчих дільниць.

Зрештою, 3 липня, коли затягування з реєстрацією викликало заворушення серед кримських татар, було офіційно оголошено результати перерахунку. Каже заступник голови ЦВК Криму Олексій Кондратенко: “Контрольний перерахунок, я ще раз наголошую, показав, що кількість отриманих на дільницях бюлетенів, кількість невикористаних і погашених, кількість виборців, які отримали бюлетені, відповідає даним протоколів дільничних комісій. Зафіксовані незначні порушення жодним чином не вплинули на результати голосування. Підстав для визнання виборів в окрузі № 70 немає,” – підсумував пан Кодратенко.

Таким чином протистояння Мемедляєв – Франчуки поки що зупинилося на тому, що ЦВК Криму визнав перемогу першого. Однак Людмила Франчук подала апеляцію до Верховного Суду України.

Тож заява Сервера Мемедляєва про те, що чи не вперше в Криму закон і справедливість перемогли гроші, може виявитися передчасною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG