Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані жалоба за вбитим віце-президентом; Аль-Каєда обіцяє нові удари


В Афганістані жалоба за вбитим віце-президентом; Аль-Каєда обіцяє нові удари

Прага, 9 липня 2002 – В Афганістані в вівторок день жалоби за вбитим у суботу віце-президентом Хаджи Абдул-Кадіром. Президент Хамід Карзай обіцяє, що з міжнародною допомогою вбивць відомого пуштунського провідника буде знайдено. Але переможена, здавалось би, в Афганістані терористична мережа Аль-Каєда погрожує далі…

Президент Афганістану Хамід Карзай щиро плакав на церемонії читання Корану в пам’ять про загиблого від рук невідомих убивць віце-президента. Побувавши для цього в вівторок разом зі ще кількома високими афганськими урядовцями в Джалалабаді, столиці Нанґархару, рідної провінції Хаджи Абдул-Кадіра, Карзай висловив упевненість, що злочинців буде спіймано.

Карзай підтвердив, що вже звернувся по допомогу до Міжнародних допомогових сил безпеки, які прийняли його запрошення приєднатися до розстеження. Якщо ж Міжнародним силам не вдасться знайти вбивць, Карзай має намір попрохати допомоги в Організації Об’єднаних Націй.

А поки в Афганістані приспущено державні прапори на знак жалоби, триває розстеження ще одного інциденту – минулотижневого повітряного удару американців по селу Дехравад, у якому, як стверджують афганські джерела, загинуло майже 50 і було поранено понад 100 мирних мешканців. Американці твердо дотримуються наразі своєї версії – що вони діяли в тому реґіоні за даними своїх інформаторів і відповіли на обстріл із землі, – хоча міжнародна комісія не виявила там жодних слідів протиповітряної артилерії; натомість жодні пристойні заручини в Афганістані не обійдуться без стрілянини в повітря зі звичайної стрілецької зброї.

Нові ж дані про трагедію може дати відеозапис, який вели з одного з літаків, що брав учать у тій операції. Зміст запису, про який американське військо повідомило лише в вівторок, не оголошується – його надіслано на аналіз до американського Центрального командування на Флориді.

Після вбивства віце-президента в Афганістані посилено заходи безпеки – і, можливо, недарма. Як повідомляє з Алжира агентство Ройтерз, тамтешня газета Ель-Юм надрукувала в вівторок інтерв’ю з речником Аль-Каєди Сулайманом бу Гайтом, що його вона, як повідомив агентству директор газети, отримала електронною поштою в відповідь на запитання, надіслані, як пише агентство, на інтернетівський сайт Аль-Каєди. Чільний аль-каєдист у тому інтерв’ю обіцяє, що «боївкарі-самогубці готові й нетерпляче чекають на нові напади на американські й єврейські цілі і в Америці, і поза її межами». Однією з таких цілей він назвав і «маріонетковий уряд» Хаміда Карзая…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG