Доступність посилання

ТОП новини

США – ООН – Ірак. Близький схід. Афганістан. Індійсько-пакистанський конфлікт


США – ООН – Ірак. Близький схід. Афганістан. Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 9 серпня 2002 – У нашому сьогоднішньому огляді подій за минулий тиждень ми знову повернемося до відомих нашим слухачам вогнищ неспокою на Близькому сході, в Афганістані, в індійському штаті Кашмір і вздовж індійсько-пакистанського кордону. Головну увагу, однак зосередимо на можливому ударі США по Іраку з метою усунути від влади режим Саддама Хусейна. Підготовка до цього удару минулого тижня залишалася у центрі уваги засобів інформації і викликала широкі дискусії серед союзників США і в самих Сполучених Штатах.

Почнемо від дипломатичних зусиль ООН повернути до Іраку міжнародних військових інспекторів і таким чином відвернути воєнну акцію, яка, на думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана і деяких союзників США, з огляду на нерозв’язаний близькосхідний конфлікт може лише поглибити дестабілізацію в регіоні.

На початку тижня, у відповідь на запрошення голови комісії ООН з питань роззброєння Ганса Блікса приїхати до Багдада для переговорів, яке надійшло від міністра закордонних справ Іраку, Кофі Аннан заявив, що, згідно з резолюцією Ради безпеки ООН від 99-го року, інспектори повинні повернутися до Іраку без жодних попередніх умов і протягом дальших 2-х місяців визначити проблеми і порядок денний розмов у справі хімічної, біологічної, ядерної і ракетної зброї, яку, на думку фахівців, Ірак продовжує розробляти.

Тим часом Сполучені Штати, посилаючись на попередній багаторічний досвід, вважають, що Ірак не має наміру повертати міжнародних інспекторів або розставатися зі зброєю масового знищення. Тому Вашингтон і далі бачить розв’язку проблеми в усуненні режиму Саддама Хусейна від влади.

У середу президент США Буш заявив, однак, що він розгляне всі можливі варіанти до того, як буде ухвалено рішення у справі удару. Серед іншого йдеться про надання інтенсивної підтримки іракській опозиції, яка твердить, що нині іракське населення не підтримає режим.

Виступаючи наступного дня в Каліфорнії, віце-президент Чейні підтвердив, що адміністрація США поки що не ухвалила рішення у справі Іраку. За його словами, якщо Саддам Хусейн і далі відмовлятиметься від виконання резолюцій Ради безпеки ООН, то дальшу його долю вирішить міжнародна спільнота.

Тим часом серед європейських союзників США постали розбіжності у справі воєнного удару по Іраку. Раніше Франція закликала до дальших, на думку багатьох оглядачів, безплідних дипломатичних зусиль, щоб змусити Ірак підпорядкуватися резолюціям Ради безпеки. Далі, цього тижня канцлер Німеччини Шредер відкрито заявив, що Німеччина не підтримає воєнної акції в Іраку. Хоча пізніше він дещо скоригував свої слова, це заохотило іракський режим до дальшого протистояння. З нагоди річниці закінчення війни з Іраном 14 років тому Саддам Хусейн заявив, що агресія проти будь якої мусульманської країни закінчиться провалом. За його словами, Ірак готовий до відсічі.

Водночас іракський парламент у середу оприлюднив досить войовничу заяву, у якій перестеріг, що будь які спроби повалити режим Саддама Хусейна наштовхнуться на гідний опір. Парламент запросив також делегацію конгресу США відвідати Ірак, щоб переконатися, за словами заяви, у безпідставності тверджень, нібито Ірак виробляє зброю масового знищення. На додаток до цього міністр закордонних справ Іраку Сабрі заявив, що відновлення міжнародної інспекції іракських військових об’єктів можливе лише за умови скасування економічних санкцій. Таким чином проблема Іраку знову повернулася до вихідного пункту і справа воєнного удару залишається актуальною.

Навряд чи можна було б сказати, що минулий тиждень був успішніший на Близькому сході, де теж тривали інтенсивні дипломатичні зусилля. Після понеділкових переговорів із представниками палестинського керівництва Ізраїль заявив про готовність вивести свої війська з кількох палестинських міст на західному березі Йордану і в Газі, якщо палестинські керівники дадуть тверді гарантії безпеки Ізраїлю, тобто поставлять терористичні групи під суворий контроль. У середу палестинські керівники дали згоду на такі гарантії, проте наступного дня відкликали її, заявивши, що Ізраїль висунув нові неприйнятні умови. Ніхто з них не уточнив ізраїльських вимог. Цей крок викликав явне розчарування серед дипломатів і оглядачів.

Тим часом, виступаючи в четвер в ізраїльському телебаченні, прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон назвав керівників палестинської автономії «бандою убивць і терористів». Він заявив, що про жодний серйозний діалог із палестинцями не може бути мови, поки при владі залишається Арафат і його соратники.

Ця заява прозвучала якраз тоді, коли у Вашингтоні тривали переговори палестинської делегації з держсекретарем США Пауелом і радницею з питань національної безпеки Кондолезою Райс. Переговори палестинської делегації затьмарив також виступ міністра оборони США Рамсфельда, який напередодні прибуття до Вашингтона палестинської делегації заявив, що палестинські керівники неспроможні вести переговори з Ізраїлем, оскільки адміністрація Арафата недемократична і не контролює ситуації на палестинських землях.

У переговорах із палестинцями держсекретар США Пауел заявив, що Вашингтон підтримує ідею створення палестинської держави. Оглядачі підкреслюють, що Вашингтон, обіцяючи палестинцям допомогу, водночас наполягатиме на припиненні терористичних актів проти Ізраїлю й відновленні з ним діалогу, а також на проведенні структурних реформ палестинської автономії.

Із браку часу лише коротко наведемо головні події тижня в Афганістані й Кашмірі. Протягом останнього тижня в Афганістані активізувалися міжусобні бої і напади на урядові та іноземні підрозділи. У вівторок і в середу на сході країни обстріляно військовослужбовців американських спеціальних підрозділів, які пошукують рештки загонів талібану й Аль-Кайди. У перестрілках загинули четверо терористів. Наступного дня, тобто в середу вранці загін ісламських бойовиків напав на військову базу урядових військ у Кабулі. У бою загинули одинадцять бойовиків і двоє військовослужбовців.

Згідно з повідомленнями, частішають також збройні сутички між суперницькими угрупованнями у центральних провінціях, а також міжетнічне напруження на півночі країни.

До цього додаймо також, що неспокійний тиждень видався і в Кашмірі, де на початку тижня ісламські екстремісти напали на індуських паломників, убивши 8 осіб і 27 поранивши. Терористи закидали натовп гранатами, а потім обстріляли з автоматів. Теракт відновив напруження між Індією й Пакистаном. Індійські керівники звинуватили Ісламабад у дальшій підтримці ісламських сепаратистів Кашміру. Пакистан знову відкинув індійські звинувачення, а місцеві мусульманські лідери заявили, що напад організували індійські спецслужби, щоб таким чином скомпрометувати ісламських борців за незалежність Кашміру. Оглядачі передбачають дальші провокації з боку ісламських сепаратистів і можливе відновлення конфронтації між Індією й Пакистаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG