Доступність посилання

ТОП новини

Польські еліти з розчаруванням сприйняли факт вживання сили українською владою до демонстрантів у київському наметовому містечку


Польські еліти з розчаруванням сприйняли факт вживання сили українською владою до демонстрантів у київському наметовому містечку

Варшава, 18 вересня 2002 - Якщо після маніфестацій 16 вересня польські аналітики з оптимізмом говорили, що в Україні можливий мирний діалог опозиції з владою, то після подій 17 вересня оглядачі у Варшаві пишуть, що президентові Кучмі уже нічого не допоможе.

Таким відкритим текстом, так прямо у Польщі ще ніколи не говорили про урядування президента України Леоніда Кучми. Поляки здебільшого досить делікатно давали зрозуміти офіційному Києву про демократію, як костюм. Пригадуємо відомий вислів Александра Кваснєвського, який сказав Леонідові Кучмі – демократія як костюм, в ньому може не зовсім зручно ходити, але коли його зняти, то залишаєшся голий. Отже, польські еліти досі говорили про правління Леоніда Кучми дуже обережно і дуже стримано. 18 вересня уперше польські аналітики сказали про дії Кучми прямим текстом, без завуальовування очевидних речей. Один з найбільш популярних оглядачів щоденника “ Жечпосполита” – ця газета поряд з “ Виборчою “ є найвпливовішою у Польщі, отже її оглядач Броніслав Вільдштайн написав : “ Так виглядає, що Україна увійшла в період політичного переселення. Проти президента Кучми об'єдналися майже всі, в багатьох випадках ворожі одна до одної сили українського парламенту. Рівно ж ті, які здобули мандат як пропрезидентські. А тому сумнівним є те, аби спроби Леоніда Кучми залякати чи зламати опозицію силою привели президента до перемоги,” – пише в коментарі польська “ Жечпосполита". Одночасно підкреслюючи, що люди в Україні вже не є заляканими. Вони змучені й обурені правлінням Леоніда Кучми. Польські оглядачі пишуть 18 вересня про роки правління Леоніда Кучми як про час стагнації. І хоч Кучма не став Лукашенком, вважають польські аналітики, все ж тримався кульгаво, його правління мало лише окремі елементи демократії і права.

Польські аналітики прогнозують Кучмі кінець і кінець уже незадовго. Можливо, пишуть вони, Кучма піде на компроміс з опозицією, в якій, як підкреслюють варшавські оглядачі, найсильнішим є Віктор Ющенко. В нинішній ситуації, зазначає польська преса, Ющенко може згромадити навколо себе більшість у парламенті і стати надією для України.

Треба зазначити, що такі думки, висловлені в свіжих номерах польських газет, можуть означати одне – польські політичні еліти більше не стануть тішити себе марними сподіваннями на те, що Леонід Кучма зміниться і що з ним можна буде ще ефективно співпрацювати. Тон, яким говорять сьогодні в Варшаві про справи у Києві, говорить сам за себе. А те, що поляки підкреслюють висловлювання Віктора Медведчука про те, те, що рішення вжити силу проти демонстрантів з наметового містечка було рішенням самого Кучми, свідчить, як припускають аналітики у Варшаві, що й Медведчук не до кінця підтримує президента. Можна сказати відтак, що польська столиця готова до нового діалогу з новими людьми з Києва. Чи приїзд Володимира Литвина й Дмитра Табачника, призначений на кінець жовтня, чи прибуття до Варшави також лідерів опозиції Віктора Ющенка, Олександра Мороза, Юлії Тимошенко, яке планується теж цьогорічної осені, буде означати початок такого діалогу? Все вказує, що, мабуть, так.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG