Доступність посилання

ТОП новини

Голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк зустрівся в Страсбурзі з генеральним секретарем Ради Європи й головою Парламентської асамблеї цієї міжнародної організації


Голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк зустрівся в Страсбурзі з генеральним секретарем Ради Європи й головою Парламентської асамблеї цієї міжнародної організації

Страсбурґ, 25 вересня 2002 – Цього разу на осінній сесії Парламентська асамблея Ради Європи не обговорює українське питання, але стурбованість подіями в Україні залишається. Голова Парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк 25 вересня в Страсбурзі зустрівся з генеральним секретарем Ради Європи й головою Парламентської Асамблеї цієї міжнародної організації. Наша спеціальна кореспондентка в Страсбурзі Мирослава Гонгадзе попросила Бориса Тарасюка розповісти детальніше про ці переговори.

Борис Тарасюк:

Основною проблемою, як відмітили мої співбесідники, у відносинах між Україною й Радою Європи залишається справа Гонгадзе. На прикладі цієї справи в Раді Європи відзначають недоліки в діяльності правоохоронних органів України, відсутність політичної волі в розв’язанні проблеми. В цілому так виглядає, що попри бажання української сторони припинити процедуру моніторингу щодо України в Раді Європи превалює позиція, згідно з якою цю процедуру треба продовжити, в тому числі і з огляду на внутрішньополітичні проблеми в Україні і внутрішньополітичну кризу, яка охопила її політичну систему.

Мирослава Гонгадзе:

Нещодавно на зустрічі в Зальцбурзі президентові Кучмі досить відкрито дали зрозуміти, що Україна не має перспектив вступу до ЄС у найближчі 10-20 років. Як Ви бачите цю проблему?

Борис Тарасюк:

Я хотів би абстрагуватися від претензій, які в ЄС і в окремих країнах-членах ЄС мають до нинішньої української влади. Зараз я на це питання не відповідаю. Але я хотів би звернути увагу, що коментарі, про які Ви говорите, зробив той самий комісар Європейського Союзу з питань розширення пан Фергойґен, який, пригадую, зробив десь рік чи, може, трохи більше тому скандальну, як на мою думку, заяву відносно України. Узагалі цей комісар, очевидно, має упереджене ставлення щодо України і її перспектив. Як можна говорити про членство України в ЄС? Це все одно, що говорити про членство Мексики в США. Тобто такі коментарі межують із політичною образою на адресу цілої країни. Як би не ставилися до найвищої посадової особи України, не можна забувати, що вони можуть образити цілий народ і цілу країну. Я думаю, цивілізована Європа ні в якому разі це не повинна робити, якою б не була висока посада в чиновників у Брюсселі і яку б впливову країну вони не представляли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG