Доступність посилання

ТОП новини

Терористичний акт в Індонезії. Ірак


Терористичний акт в Індонезії. Ірак

Прага, 17 жовтня 2002 – Терористичний акт на індонезійському острові Балі, унаслідок якого загинуло понад 180 молодих людей, переважно із західних країн, продовжує викликати широкий резонанс у західній пресі. Оглядачі продовжують коментувати також дискусії навколо Іраку і вівторковий референдум в Іраку у справі продовження президентських повноважень Саддама Хусейна.

Коментуючи останні заклики Вашингтона до індонезійського керівництва посилити боротьбу з тероризмом після терористичного акту на острові Балі, газета «Бостон ґлоуб» підкреслює в редакційній статті, що надто сильний тиск на Джакарту може викликати зворотний ефект. Індонезія, найбільша у світі мусульманська країна за кількістю населення, є нині і найпоміркованішою серед мусульманських країн. Тому не слід, на думку газети, провокувати поміркованих мусульман, штовхаючи їх у сторону ісламських радикалів.

У рамках дискусій навколо Іраку газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар посла Іраку у Сполучених Штатах Могаммеда аль-Дурі, який твердить, що Багдад шукає миру, не має жодних агресивних планів, ані ядерної, біологічної або хімічної зброї. Ми не просимо США або інші країни повірити в це, пише посол, а надіслати до Іраку військових фахівців з інспекцією, яка означатиме безумовний доступ до всіх запланованих об’єктів, у тому числі до президентських палаців.

Ірак не представляє загрози для сусідніх країн, веде далі аль-Дурі, і напевно він не є загрозою для Сполучених Штатів і їхніх інтересів на Близькому сході. Прибувши до Іраку, міжнародні інспектори зможуть переконатися, що жодної зброї масового знищення у цій країні нема і це, пише на закінчення іракський посол, допоможе усунути нинішню тінь війни і допоможе відновити мир між нашими країнами.

Цю ж тему продовжує редактор американського ліберального двотижневика «Амерікен проспект» Роберт Кутнер у газеті «Бостон ґлоуб» Автор закликає дати шанс міжнародним інспекторам. Цей шанс мав би послужити альтернативою воєнній акції, над вжиттям якої слід добре поміркувати. Сполучені Штати разом з Організацією Об’єднаних Націй повинні дати останню можливість Багдадові удоступнити інспекторам усі підозрілі об’єкти.

Тему Іраку в четвер порушує низка інших західних газет. Більшість коментаторів підтримують ідею Ради безпеки ООН про відновлення міжнародної інспекції іракських військових об’єктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG