Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ООН у справі Іраку


Резолюція ООН у справі Іраку

Прага, 11 листопада 2002 – Протягом останніх вихідних і в понеділок західні оглядачі широко коментують резолюцію Ради безпеки ООН у справі Іраку. Ухвалена в п’ятницю резолюція надає широкі повноваження міжнародним інспекторам у перевірці іракських військових і цивільних об’єктів і передбачає дальші, суворіші кроки (тобто воєнну акцію) у випадку невиконання багдадським режимом рішень ООН у справі роззброєння.

Газета «Уолл стріт джорнел» називає дипломатичним чудом той факт, що за резолюцію у справі роззброєння Іраку проголовували всі 15 членів Ради безпеки ООН. За словами газети, це рішення можна вважати перемогою всіх зацікавлених сторін. Зокрема Сполучені Штати тепер можуть висловити вдоволення, що їхній проект підтримали всі країни, а Франція тим часом може бути вдоволена, що домоглася внесення поправок до проекту резолюції і таким чином домоглася спільного вирішення проблеми. Текст резолюції, підкреслює газета, є серйозний і ультимативний, що дає право Сполученим Штатам застосувати військову силу щодо багдадського режиму у випадку його відмови від виконання рішень ООН. Газета схвально відгукується і про інші положення резолюції, зокрема про вимогу, щоб режим Саддама Хусейна припинив репресії проти власного народу. На думку газети, навряд чи Багдад зможе дотримати вимог резолюції ООН.

Коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» Дейвід Іґнатіус підкреслює, що резолюція Ради безпеки ООН залишає Саддамові Хусейну шорсткий вибір: роззброїтися або вмерти. Насправді, підкреслює коментатор, для іракського диктатора обидві можливості означають одне й те саме. Багато іракців, на думку автора, усвідомлюють, що це є кінець режиму, що, зрозуміло, мало би вселити занепокоєння в оточенні Саддама. Автор не виключає також найгіршого: режим може відмовитися від капітуляції. Тепер, коли Саддама загнано в кут, постає небезпека: скільки американців, ізраїльтян і арабів він потягне за собою (тобто змусить загинути)? - риторично запитує на закінчення коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн».

Однак, інші оглядачі дещо оптимістичніше оцінюють розвиток подій після ухвалення резолюції ООН. Приміром, коментатор німецької газети «Франкфуртер рундшау» Рольф Пааш вважає, що Саддам Хусейн співпрацюватиме з міжнародними інспекторами, хоча напевно не достосується до всіх американських вимог. Автор теж ставить запитання: у випадку провалу інспекторської місії – хто повинен вирішувати справу удару – Сполучені Штати чи Росія і Франція, які від самого початку виступили у Раді безпеки проти воєнної акції? Автор підкреслює, що це питання і далі залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG