Доступність посилання

ТОП новини

Незважаючи на попередження вжити рішучих кроків, Міністерство закордонних справ Чеської Республіки ще й досі не вирішило, видавати чи ні візу президентові Білорусі Александру Лукашенкові


Незважаючи на попередження вжити рішучих кроків, Міністерство закордонних справ Чеської Республіки ще й досі не вирішило, видавати чи ні візу президентові Білорусі Александру Лукашенкові

Прага, 12 листопада 2002 - Учора пополудні до білоруського міністерства закордонних справ був запрошений тимчасовий повірений у справах Чеської Республіки в Білорусі Алеш Фойтік, якому була вручена так звана пам’ятна записка. Білоруський документ містив попередження Чехії та НАТО, що в разі невидачі візи білоруському президентові Алксандру Лукашенкові реакція Білорусі стосовно Чехії буде дуже гострою.

Сьогодні всі чеські медія говорять про те, що офіційний Мінськ попередив Прагу і готовий вжити подальші кроки. Зокрема, Наталія Пяткевич, речник президента Александра Лукашенка, з цього приводу зазначила таке:

«Вже сама постановка питання про видачу чи невидачу візи білоруській делегації є зневажливою для Білоруської держави, вона принижує білоруський народ. Така постановка питання є порушенням всіх можливих міжнародних норм і правил, оскільки особливого запрошення на цей самміт не потрібно.»

На проблему видачі чи невидачі візи білоруському президентові іноземні політики дивляться як на складний дипломатичний горішок, що його вже ближчим часом має розлущити чеська сторона. Зрештою, ще минулої середи це питання розглядав уряд Чеської Республіки, однак рішення не ухвалив, а лише перевів питання до компетенції Міністерства закордонних справ. Воно й нині залишається відкритим, хоча, ймовірно, вчорашня заява білоруського МЗС з погрозами вжити жорстких заходів щодо Чеської Республіки може дії Праги прискорити. Ось що з цього приводу сказав сьогодні Радіо Свобода речник Міністерства закордонних справ Чехії Карел Борувка:

«Міністерство закордонних справ про погрози білоруської сторони, звичайно, знає. Маємо ми інформацію й від нашого представництва в Мінську. Білоруський документ ми беремо до уваги. Однак на наше рішення – видати чи не видати візу президентові Лукашенку - він не матиме жодного впливу. Це рішення прийматиметься тільки чеською стороною, ми ухвалимо його ближчим часом і звичайно, повідомимо його пресі.»

О. Пеленська: А чи відомо вам, що мала на увазі білоруська сторона, коли погрозила вжити надзвичайні жорсткі кроки ?

К. Борувка: Ні, ні, ми не знаємо точний зміст цих кроків. Але я ще раз підкреслюю: на наше рішення щодо того, видавати чи не видавати візи, цей факт не матиме жодного впливу. Міністерство більше схильне до думки візу не видавати.

Самміт НАТО розпочинає свого роботу в Празі вже наступного четверга, невдовзі стане відомо, чи буде серед його гостей білоруський президент, чи ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG