Доступність посилання

ТОП новини

Знову про справу євпаторійського журналіста і видавця Володимира Лутьєва


Знову про справу євпаторійського журналіста і видавця Володимира Лутьєва

Симферополь, 18 грудня 2002 - Прокуратура Криму оскаржила рішення Апеляційного суду автономії про звільнення 3 грудня з-за грат редактора газети «Євпаторійская нєдєля» Володимира Лутьєва, якого правоохоронці звинуватили у замаху на замовлення вбивства депутата Верховної Ради АРК Миколи Котляревського. Про це повідомила прес-служба кримської прокуратури. А напередодні президент Леонід Кучма доручив Генеральній прокуратурі та МВС України забезпечити перевірку фактів цієї резонансної справи.

Кримська прокуратура вважає, що рішення Апеляційного суду АРК про зміну головному редактору “Євпаторійской нєдєлі” Володимиру Лутьєву запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд є незаконним, оскільки журналіст підозрюється у скоєнні особливо важкого злочину, та, у зв'язку з цим, є соціально-небезпечною особою і потребує ізоляції від суспільства на період виконання всіх необхідних процесуальних дій, а також, він, перебуваючи на волі, може перешкодити встановленню істини у справі, використовуючи свою газету для створення негативної громадської думки про перебіг та об'єктивність досудового слідства і в такий спосіб впливати на орган розслідування і суд. Касаційне подання кримської прокуратури розглядатиметься у Верховному Суді України близько двох місяців.

Сама ж справа євпаторійського журналіста і видавця Володимира Лутьєва тягнеться з початку листопада, коли співробітники Управління з боротьби з організованою злочинністю кримської міліції затримали його за підозрою у спробі замовити вбивство депутата автономного парламенту Миколи Котляревського, про якого, як і про євпаторійських УБОЗівців, журналіст писав викривальні статті. Свою увагу на справу Лутьєва-Котляревського звернули журналістські організації – Кримська Асоціація вільних журналістів, Комітет з моніторингу свободи преси в Криму і київське представництво “Репортерів без кордонів”, а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. Остання навіть назвала ситуацію з Володимиром Лутьєвим – “новим методом” розправи з неугодними журналістами.

А в понеділок речник Президента України Олена Громницька повідомила, що Леонід Кучма доручив Генеральній прокуратурі та МВС України забезпечити всебічну, повну та об'єктивну перевірку фактів, викладених у статті в газеті «День» від 7 грудня: «Справа Лутьєва: версії, логіка, сумніви. Чи замовляв редактор убивство депутата». Судячи з того, що цією резонансною справою і далі опікується кримська прокуратура, президентське доручення до Генеральної прокуратури поки що не дійшло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG