Доступність посилання

ТОП новини

Візит угорського міністра закордонних справ до Ізраілю - спроба допомогти в урегулюванні близькосхідного поцесу


Василь Плоскіна Візит угорського міністра закордонних справ до Ізраілю - спроба допомогти в урегулюванні близькосхідного поцесу

Будапешт, 16 червня 2003 - Наприкінці минулого уїкенда в Ізраїлі перебував міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач, якого запросили до Єрусалима на міжнародну конференцію, присвячену темі розширення Євросоюзу. Тим не менше Ковачу пощастило зустрітись із керівництвом держави Ізраїль і донести до нього думку угорського уряду щодо врегулювання конфлікту на Близькому Сході. У Єрусалимі глава угорського зовнішньо- політичного відомства, зустрівшись із найвищими посадовими особами Ізраїлю, заявив про те, що офіційний Будапешт підтримує наміри нового прем’єр-міністра Палестинської автономії в його намаганні вести боротьбу із тероризмом. Водночас Ласло Ковач запропонував ізраїльському урядові, щоб останній зробив усе можливе для виконання Махмудом Аббасом взятих на себе зобов’язань.

Про це, зокрема, йшлося на зустрічі угорського міністра з президентом Ізраїлю Моше Кацавом. У недільних переговорах з іншими ізраїльськими політиками Ласло Ковач торкнувся питання поглиблення двосторонньої співпраці між Угорщиною та Ізраїлем. Він мав нагоду акцентувати увагу на цьому аспекті під час зустрічі з прем’єром Аріелем Шароном та міністром закордонних справ Силваном Шаломом.

Говорячи про усунення ізраїльсько-палестинських розбіжностей, угорський гість висловив офіційну точку свого уряду з цього приводу. Вона полягає в тому, миру на Близькому Сході неможливо домогтися ані терористичними акціями палестинських екстремістів, внаслідок яких гинуть мирні люди, ані військовими операціями, від яких часто потерпають невинні жителі Палестинської автономії. Стабілізація у даному регіоні можлива лише за умови політичних переговорів.

Як відомо, останніми роками Угорщина намагалася доволі активно брати посередницьку участь у вирішенні близькосхідного конфлікту. Будапешт неодноразово відвідували високопоставлені особи ізраїльського уряду, а також видні функціонери Організації визволення Палестини. Втім, усунення умов ворожнечі між двома народами не така легка справа, як видається на перший погляд. Вона потребує значних зусиль не лише окремих держав чи адміністрацій, а зваженого й відповідального підходу усієї міжнародної спільноти, наголошувалось на цих зустрічах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG