Доступність посилання

ТОП новини

Українські міліонери у рейтингу журналу “Впрост”


Володимир Павлів Українські міліонери у рейтингу журналу “Впрост”

Варшава, 4 серпня 2003 - Польський щотижневий журнал “Впрост” (Wprost) публікує сьогодні черговий рейтинг найбагатших людей Центральної та Східної Європи. Минулого року у цьому рейтнгу, який тоді проводився вперше і про який “Свобода” розповідала своїм слухачам, було поміщено імена трьох українських олігархів: Рината Ахметова, Віктора Пінчука та Віктора Медведчука. Цьогорічний же рейтинг охоплює вже не 25 постатей, як попередній, а 50. Втім, перед у ньому ведуть, як і минулого разу, росіяни – серед 50 багатіїв їх є аж 31. Додалося також і українських міліардерів та міліонерів. Хто ж з українців потрапив до цьогорічного рейтингу і звідки, на думку “Впрост”, у них ці капітали?

Згідно з рейтингом “Впрост”, у регіоні Центрально-східної Європи багатих людей побільшало. В основному, за рахунок росіян, котрі потіснили на нижчі позиції, наприклад ,українських олігархів, що в цілому не означає, ніби їхні капітали зменшилися. “Впрост” завжди підкреслює суб”єктивність своїх оцінок і використання лише офіційних джерел інформації, рейтинги, що друкує журнал, все ж заслуговують на довіру.

До цьогорічного рейтингу журналу “Впрост” потрапило уже не троє, а шестеро представників України. Найбагатшим українцем, як і минулого року, залишається Ринат Ахметов, котрий за рік, згідно з даними польського журналу збагатів ще на 200 мільйонів. Не зважаючи на це, Ахметов у загальному рейтингу зійшов на дві позиції нижче. Так що тепер власник футбольного клубу “Шахтар”/Донецьк/, вартість володінь якого оцінюється в 1,9 мільярда доларів, посів 8 місце у рейтингу.

Подібна доля спіткала і номер два серед українських капіталістів – Віктора Пінчука. Монополіст на ринку труб широкого діаметру, щоправда, більш знаний як “зять Кучми”, рік тому був на 10-му місці із капіталом в 1 мільярд 300 мільйонів доларів. Зараз же його капітал - у півтора мільярда доларів, але місце в рейтингу вже 12-те.

Найгірша ситуація у третього з українців , минулорічних учасників рейтингу, - Віктора Медведчука. За даними “Впрост”, пан Медведчук страшно збіднів. Із 800 мільйонів доларів у нього залишилося тільки 400, а з 18-го місця скотився на останнє – 50-те. Описуючи конфлікт Віктора Медведчука з його російським партнером Григоришиним, “Впрост” пояснює частково причини збідніння, цитую: “До клану Медведчука повернулася лише частина активів. Все інше встигли перехопити російські “товариші по зброї” українського олігарха”.

Однак, більш цікавим є факт появи в цьому рейтингу нових представників України - і то не на останніх позиціях. 13-те місце відразу за Пінчуком займає Ігор Коломойський – головний акціонер у фінансовій групі “Приват”. Вартість його статків оцінена в півтора мільярда доларів. Головними джерелами прибутків Ігоря Коломойського експерти “Впрост” називають “Приватбанк”, фірму “Приватінвест”, 30% акцій в “Укрнафті” та ще в кількох регіональних нафтопереробних підприємствах. “Впрост” підкреслює, що в цю групу входять також 8 фірм, зареєстрованих у офшорних зонах, тобто країнах, які є раєм для втікачів від сплати податків.

Ще одним новобранцем у таборі мільйонерів є Олександр Ярославський, котрий зі своїми 850 мільйонами доларів посів 24-те місце. Пан Ярославський свої мільйони завдячує “УкрСиббанкові”, акціям банку “Надра”, низці металовиробних та цукрових заводів. Щоправда, саму позицію у світі капіталу, як вважають польські спостерігачі. Олександр Ярославський здобув завдяки своєму ( покійному нині ) тестеві: Олександрові Масленському, колись впливовому Харківському губернаторові. До речі, у червні став народним депутатом і тепер входить до групи “Демократичні ініціативи” із парламентської більшості.

І нарешті 6-й найбагатший українець – це співвласник “Індустріального Союзу Донбасу” Сергій Таратута, капітал якого оцінено в 700 мільйонів доларів, що забезпечило йому 36-ту позицію. У своєму редакційному коментарі польський журнал звертає увагу на певну рівновагу у позиціях українських олігархів. “Олігархів пильно опікає президент Леонід Кучма, – пише “Впрост”, – котрий хоч і має своїх фаворитів, але дбає, щоб між олігархами існувала рівновага”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG