Доступність посилання

ТОП новини

Шлях України на Захід відкритий, вважає зовнішньополітичний консультант кандидата у президенти Джона Керрі.


Сергій Куделя

Вашингтон, 01 травня 2004 - Рух України до Європи на повинен стати для неї рухом від Росії. Так вважає Марк Медіш, який консультує кандидата у президенти США від демократичної партії Джона Керрі. На його думку, стіна між Росією та Україною не сприятиме стабільності на континенті. Наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя повідомляє нові подробиці своєї розмови із Марком Медішем.

Раднику кандидата у президенти США Джона Керрі не бракує слів для критики зовнішньополітичного курсу чинного президента. Він вважає, що теперішні відносини США із Україною та багатьма іншими державами необхідно розглядати у контексті революційного підходу команди Буша до світової політики.

“Чинна політика США реалізується через військову силу. Її підгрунтям є уявленння масивних, прямих та значних загроз безпеці цієї держави. І вона применшує роль стратегічних відносин на підставі інших невійськових розрахунків. Отже, з одного боку Буш сповідує ідеологію, яка не дозволяє йому занурюватися у проблеми інших держав. Водночас він захоплений воєнними загрозами безпеці США та війною із тероризмом”.

Америка, говорить Медіш, опинилася ізольованою у власному чорно-білому ящику, сформованому мисленням Буша. В результаті, у Білому домі ігнорують не лише Україну, але й давніх партнерів у Європі. Тому, радить Медіш із посмішкою, українці не повинні відчувати себе надто ображеними.

Змінити таку ситуацію може лише політика, яку він називає “центристським прагматизмом”. Тобто усвідомлення важливості багатосторонніх відносин та використання невійськових інструментів впливу. Водночас, як зазначає Медіш, у відносинах з Україною головним для США стане її власний вибір щодо напряму руху.

“Головний ризик для України – це втрачені можливості щодо її стратегічного вибору. І цей вибір як для України, так і для її сусідів полягає у відповіді на запитання: яким ми хочемо бачити наступне десятиліття? Ми хочемо бачити розділену, розколоту Європу? Чи ми хочемо подальшого зближення? Чи готові ми на Заході мобілізувати політичні та економічні ресурси для того, щоб принйяти Україну та інші держави на Сході Європи, які не досягнули ще стандартів Заходу, але прагнуть до них. Це стратегічний вибір, який ми мусимо зробити як на Заході, у Вашингтоні та Брюсселі, так і у Києві”.

Не слід очікувати,наголосив Медіш, що у разі перемоги Джона Керрі на виборах восени нова адміністрація буде байдужа до того, як обирали нового президента в Україні. Він вважає, що попередження Мадлен Олбрайт щодо можливих санкцій проти корумпованих посадовців в Україні не є лише поодинокою думкою. “Слова Олбрайт відповідають настроям у демократичній партії, і я думаю, що українські посадовці враховані і визнані. Якщо українська влада вирішить ізолювати Україну, то їй необхідно буде жити із наслідками цього рішення і ми не зможемо говорити про партнерство. Так почнеться новий період врачених можливостей. Зрозумійте, весь регіон намагається надолужити втрачені десятиліття комуністичного безладдя. І це час у житті реальних людей, який можна або загубити або наздогнати. І я не вірю, що українська влада чи суспільство хочуть отримати таку систему, яка існує зараз у Білорусі”, - сказав Марк Медіш і додав, що українці все ж не повинні сумніватися - шлях на Захід для них відкритий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG