Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення цін на продовольство та пальне у Донецькій області.


Олена Терзі

Київ, 6 липня 2005 - За останніми даними Державного комітету статистики України, роздрібні ціни на харчі і непродовольчі товари в країні продовжують зростати. Особливо помітні ці зміни на ринку цукру, м’яса та палива. Про неможливість врегулювати ситуацію заявив сьогодні мер Донецька Олександр Лук’янченко. Те саме кажуть радіо "Свобода" пересічні громадяни. Тим часом у Державному комітеті контролю за цінами Донецької області цю інформацію спростовують і наводять результати моніторингів, які свідчать про стабільність цін.

Упродовж останнього місяця в Донецьку помітно зросли ціни. Наприкінці весни подорожчало м’ясо та пальне, на початку літа – цукор. За свинину на ринках міста просять близько 30 гривень, цукор коштує від чотирьох гривень п’ятдесяти копійок до п’яти гривень за кілограм. Ціна на найпопулярніший 95-й бензин у Донецьку складає 3 гривні 35 копійок за літр. Ситуація, на думку представників місцевої влади, складана, однак вирішити її на регіональному рівні неможливо.

Говорить мер Донецька Олександр Лук’янченко: “На жаль, усі важелі у цьому питанні у органів державної влади, і в тому числі, обсяги цукру, які є у держрезерві, які обов’язково збираються викинути у торгівлю близько 55 тонн цукру для того, щоб знизити чи зупинити зростання цін. Я думаю, що найближчим часом це повинно статися. Ну а зростання цін на паливно-мастильні матеріали вчора перший віце-прем’єр пояснював зростанням цін на нафту на світовому рівні, збільшенням акцизних зборів постачальників та іншим”.

У той же час в обласній інспекції з контролю за цінами стверджують, що ситуація в регіоні стабільна. Загальний моніторинг тут проводять кожні десять днів, а ціни на продукти першої необхідності, такі як м’ясо, молоко та цукор вивчають щодня. За даними, які надав радіо "Свобода" начальник інспекції Іван Алексєєнко, свинина та яловичина першої категорії у червні не подорожчали, пік ціни прийшовся на березень. Тепер же їхня вартість навіть потроху спадає і тримається на рівні, нижчому, ніж у середньому в Україні. Ціна на яйця і молоко, за даними моніторингу, знизилася. На крупи та макарони залишилася на старому рівні. Говорить Іван Алексєєнко.

“Я хочу заявити вам офіційно, що ціни у Донецькій області на продукти харчування стабільні. Можете наші цифри перевірити. Не одна комісія їх перевіряла”.

У той же час він визнав, що цукор останнім часом значно подорожчав. Це, на думку Івана Алексєєнка, сезонні зміни, і в жовтні ціна знизиться до лютневого показника. Зараз, вважає він, ситуацію можуть вирівняти поставки з державного резерву. Єдина проблема в тому, що поки не визначені ціни, за якими держава буде продавати цей цукор.

Начальник інспекції з контролю за цінами бачить причину нещодавнього подорожчання деяких продуктів у тому, що підвищилися ціни на паливо та енергоносії. Овочі та худобу треба виростити і витратити на це певні гроші, а це й електрика, й вода, тепло та паливо, ціни на які постійно зростають, вважає він.

Пересічних донеччан не дуже цікавлять витрати фермерів. Підвищення цін вони вже відчули на своїх гаманцях і в усьому звинувачують політику нової влади. Про це свідчать висловлювання тих, кого ми опитали на вулицях Донецька:

“Естественно. Практически на все: на мясо, сахар - да все практически подорожало. С новым правительством, их политикой. Они пришли к власти для того, чтобы свои интересы защищать, а не о народе думать”.

“ С оранжевой революцией в первую очередь это связано, с Юлией Тимошенко. А рост ощутили. Как же его не ощутить? Ту прибавку - ее нету. Если взять покупательную способность, которая была до и сейчас, – небо и земля”.

“Конечно ощутили. Ощутили на сахар, на мясопродукты, колбасы подорожали. Кто его знает, с чем это связано. Я думаю, с политикой нашего правительства нового. Она не для народа”.

“На рынке, говорят, мясо подорожало. Но у меня этим жена занимается. А связано с новой властью, я так понимаю. До этого же было дешевле. Или вы это с инфляцией связываете?”

“Да, я ощутила. На бензин, я знаю, повысилась цена, на продукты питания, что перевозят из-за границы, на все, что связано с дорогой”.

“Естественно ощущается. Например, я пенсионерка… По пенсии еще как бьет. С чем связано? С Ющенко”.


Критику на адресу нової української влади у Донецьку можна почути доволі часто. Якщо ж люди вважатимуть, що ціни таки зростають, оглядачі очікують, що хвиля невдоволення політикою керівництва країни зростатиме у регіоні й надалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG