Доступність посилання

ТОП новини

“Учасники помаранчевої революції у владі і поза владою”.


Віктор Міняйло

Київ, 19 липня 2005 року - Така тема круглого столу, який сьогодні у Києві організували Національний демократичний інститут (США) та Міжнародний інститут демократії (Україна). Серед досягнень чинної влади учасники заходу називали прозорість її дій, серед недоліків – відсутність єдиної команди.

Учасників помаранчевої революції у владі на круглому столі представляли міністр у справах сім‘ї та молоді Юрій Павленко та заступник голови Державної податкової адміністрації Микола Катеринчук. Але говорили вони більше, ніж усі помаранчеві революціонери поза владою разом взяті.

Серед головних проблем нової влади Юрій Павленко назвав кадри, які, як відомо, вирішують все.

Юрій Павленко

Життя в опозиції, воно є одне, а життя у владі є трошки іншим, і відповідальність, і система діяльності є дещо іншою, тому і виникають постійні конфлікти. Можливо, не завжди професійна і якісна робота тих людей, які сьогодні приходять на посади директорів департаментів, начальників управлінь, заступників міністра. З однієї сторони, вони щиро хочуть виконати ті зобов’язання, які бралися, а з іншої сторони, часто не вистачає помічників на нижчих ланках, які залишилися на своїх місцях, і часом не вистачає навіть професіоналізму в апаратній роботі як те чи інше рішення можна швидше провести.

Віктор Міняйло

Так вважає міністр у справах сім‘ї та молоді Юрій Павленко.

Заступник голови ДПА Микола Катеринчук зазначив, що уряд зробив неможливе стосовно соціальних програм. І цього навіть не очікували люди, які стояли на Майдані.

Микола Катеринчук

Якщо підводити риску в кінці політичного сезону, то можна сказати, що уряд був успішним, були помилки, які вони самі виправляли через суспільну думку, а суспільну думку враховували при прийнятті будь-яких рішень, суспільна думка впливала на рішення урядовців і Президента. Цього не було за часів Кучми. Це є великою перемогою помаранчевої революції, що ми зараз все ж таки на шляху контролю над діями влади. Він, на жаль, ще не є тотальним, він ще не є настільки дієвим, але ми йдемо вірною дорогою.

Віктор Міняйло

Але революціонери, які залишилися поза владою, не вважають, що дорога така вже й правильна.

Говорить один з активістів “Пори”, який керував блокуванням дачі Леоніда Кучми в Кончі-Заспі Євген Золотарьов.

Євген Золотарьов

Майдан не є тією відправною точкою, від якої веде свою генеалогію нова влада, Майдан не надто сильно вплинув на її формування.

Блокування дачі Кучми в часі співпало з переговорами, і ця влада пам’ятає, що вона стала владою не тільки і не стільки внаслідок Майдану, як внаслідок компромісів і переговорів. Тому однією із вад цієї влади є те, що вона не відчуває вдячності і відповідальності перед суспільством. А суспільство не робило переговорів, суспільство робило Майдан.

Віктор Міняйло

А загалом учасники помаранчевої революції як у владі, так і поза нею погодилися, що не влада прикрашає людину, а людина владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG