Доступність посилання

ТОП новини

Що дивляться на телебаченні українські діти і як це впливає на їхнє виховання та психіку?


Ірина Біла

Київ, 30 липня 2005 - Тривалі дискусії навколо створення Громадського телебачення вкотре доводять необхідність якнайшвидшого його втілення в Україні.

Серед проблем, які воно допоможе вирішити – створення й показ навчальних та розважальних програм для дітей, якими вони наразі не надто розбещені.

Натомість фільмів зі сценами жорстокості та насильства – хоч відбавляй. Звісно, українське законодавство забороняє, аби подібну кінопродукцію демонстрували у денний час, коли діти найчастіше сидять біля екранів телевізорів.

Але все ж батьки занепокоєні, що дуже часто провідні телеканали України не дотримуються чинного законодавства. Об’єднавшись у Всеукраїнську громадську організацію “Телеглядацька асоціація батьків України” старше покоління вирішило активніше стати на сторожі дитячої психіки і суспільної моралі.

Такий типовий звуковий супровід бойовиків, які особливо популярні серед підлітків. Тож не дивно, що лише одне тільки телебачення відповідальні за 10% насильства серед молоді.

Це твердження співробітника Мічиганського університету Леонарда Ірвіна підтримують і члени американської психологічної асоціації, які дослідили, що часто поведінка дітей після того, як вони дивилися програми про телебаченню з елементами насильства, стає зовсім іншою.

Зазвичай діти, котрі дивилися передачі з елементами жорстокості, конфліктуватимуть з приятелями та будуть менш витриманими у очікуванні якихось речей, аніж ті діти, які дивилися програму без сцен насильства.

Тим часом, на думку голови телеглядацької асоціації батьків України Максима Ростоцького, нинішня телепродукція є далеко не тієї якості, яку слід пропонувати дитячій аудиторії.

Максим Ростоцький

Що торкається продукції загалом, я вважаю, що дуже багато є таких речей, які не слід, звичайно, зараз дітям бачити, слухати, грати. Оскільки, з огляду на міжнародний досвід, дуже багато існує випадків, зафіксованих як психіатрії, так і в медицині, коли ці речі негативно відображаються на психіці дитини і спонукають її до негативних вчинків.

Це можуть бути навіть спроби агресивної поведінки до батьків, до вихователів, також це може бути і здійснення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Навіть такі випадки були на Україні. Наприклад, після перегляду художніх фільмів таких, як “Бригада”, “Кріт”, були зафіксовані МВС України випадки, коли неповнолітні скоювали злочини під впливом інформації, яку врони отримували з тих фільмів, через що ці злочини мали навіть особливо тяжкий характер, як вбивство, а не лише крадіжки.

Ірина Біла

Скажіть, Ви проводили моніторинг, на підставі чого у Вас є такі висновки?

Максим Ростоцький

Наша організація в особі її членів проводить постійний моніторинг телеканалів, радіопростору, Інтернет-простору. Звичайно, трапляється багато випадків порушення чинного законодавства України “Про рекламу”, “Про захист суспільної моралі”.

Оскільки до нас надходили скарги від громадськості про те, що дуже часто трапляються випадки, що телеканалами здійснюється демонстрування художніх фільмів, які мають підвищену насиченість елементами жорстокості, насильства, еротики у денний час. В час, коли переважна більшість дитячої аудиторії перебувають біля екранів телебачення.

Ми зробили такий моніторинг, цей моніторинг робився протягом трьох місяців, нами було зафіксовано дуже багато порушень з боку провідних українських телеканалів. Про що, звичайно, ми складали відповідні звернення до державних органів, які покликані здійснювати владний вплив щодо цих фактів.

Ірина Біла

Ще однією причиною для обурення членів телеглядацької асоціації батьків України стала реклама алкогольних напоїв з використанням дитячих казкових персонажів.

Максим Ростоцький

Нашою організацією фіксувалися випадки рекламування з боку окремих торгівельних марок виробників алкогольних напоїв рекламування своєї продукції з використанням казкового образу, як Дід Мороз або Санта Клаус, чи Святий Миколай.

Ми вважаємо, що саме цей образ наділений такими якостями, які мають для дітей виховне значення. Тобто батьки завжди використовували і використовують зараз Діда Мороза як якийсь стимул для хорошої поведінки дитини.

І коли дитина побачить цей образ, який пропагує добро, слухняність, коли вони бачать з фляжкою горілки, який рекламує з посмішкою цей продукт, то, звичайно, вони все це сприймають як пряму вказівку до дій.

І в подальшому це просто буде відкладатися в їх свідомості як правило поведінки, які є загальноприйнятими, які є схвальними з боку Діда Мороза.

Ірина Біла

Сьогодні вельми актуальними є розмови про необхідність України інтегруватися до європейської спільноти. Але однією з передумов того, щоб Україна мала шанси на порозуміння з Європою, на думку Максима Ростоцького, є моральність суспільства.

Максим Ростоцький

Основною з передумов до вступу України до Європейського співтовариства є те, щоб наше законодавство запрацювало не тільки в якихось характерних сферах, таких як економіка, цивільне право, інші галузі права, так само це торкається і суспільної моралі.

Тобто наша культура, наш рівень свідомості, правової культура, розуміння цінностей повинен бути також на певному відповідному, розвиненому до демократичного суспільства рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG