Доступність посилання

ТОП новини

В Україні бракує кваліфікованих робітників.


Галина Терещук

Львів, 22 вересня 2005 - Польські будівельні підприємства готові приймати на роботу на легальних умовах українських робітників. Нині на польському ринку бракує близько 20 тисяч робітників – будівельників. Про це повідомила “Газета виборча”.

Знайти кваліфікованих будівельників, починаючи від весни і до зими, у Львові проблема. Мої знайомі самі зробили санітарну побілку в помешканні, оскільки ніхто з малярів не погодився побілити стіни навіть за 500 доларів. Ця робота зайняла у художників-вітражистів тиждень.

Архітектор Володимир Чорновус, який працює на об єктах зі своєю будівельною бригадою, зазначив, що брак кваліфікованих кадрів у будівництві відчутний не лише на Львівщині, а особливо у столиці держави. Така тенденція спостерігається 5-7 останніх років. Молодь не має бажання фізично працювати і освоювати професії слюсаря, сантехніка, муляра, маляра, електрозварювальника.

А кваліфіковані робітники, саме з західних регіонів, де спостерігався найвищий рівень безробіття, роками працюють на будовах Португалії, Іспанії Чехії, де заробляють по 500-700 євро в місяць.

- В Україні велика потреба у кадрах на всіх ділянках роботи. Люди будують, оплачують якісну працю і вимагають якісну роботу.

Польські підприємці заявляють, що зроблять усе можливе, аби новий уряд дозволив працювати у Польщі фірмам із східного кордону. Свої пропозиції вони нададуть урядовцям після обрання парламенту цього місяця. Зокрема, польські підприємці домагатимуться, щоб їхнім фірмам дозволили замовляти частину робіт фірмам-підрядчикам з України. Відтак за соціальне забезпечення українців відповідатимуть і українські, і польські підприємці.

Домовлятися з колегами польські бізнесмени будуть уже у жовтні.Українським робітникам гарантуватимуть щонайменше мінімальну польську зарплату 850 злотих на місяць, це близько 270 доларів. Оскільки робоча сила з України значно дешевша, аніж польська , то українські будівельники створюватимуть конкуренцію польським, які ще залишились на батьківщині і які, звісно, тоді зароблятимуть менше.

Пан Михайло працює на одній із львівських фірм слюсарем, у місяць заробляє 200 доларів. Його приятель, слюсар вищої кваліфікації, - на роботі у Чехії, він мав великі проблеми з чеськими будівельниками, оскільки створив їм конкуренцію. Чехи заставили чоловіка працювати нарівні з ними.

Сам пан Михайло не погодився б їхати у Польщу на зарплату 270 доларів, а якби міг заробити 500-600 доларів і його забезпечили житлом, то б не роздумував.

- Для чого мені зриватись, я тут трохи заробляю, економлю на здоров’ї. Але у мене діти. Мені гроші потрібні. Якби була належна зарплата, я б поїхав і все залишив. Я роботи не боюсь.

Двоє мулярів, яких я зустріла на вулиці, ремонтують приватні помешкання, у місяць заробляють 600 доларів. Хлопці уже були за кордоном і кажуть - наїлись чужого хліба разом із приниженнями і жахливими умовами проживання.

- Я б не поїхав, мені тут добре працювати, я належно заробляю. Мешкаю в селі.Не залишив би родину.

Голова Буської райадміністрації Богдан Вовк не може знайти необхідну кількість робітників на будівництво 3 шкіл у районі. Оплата - півтори тисячі гривень у місяць, одноразове харчування і безкоштовний довіз на місце роботи.

- Я змушений був поїхати в інший район і там найняв 20 будівельників для роботи в моєму районі. Я проти того, щоб українців запрошували за кордон, бо ми залишимось без кваліфікованих робітників Це буде криза. Ми маємо тут належно працювати, аби люди будували у себе на батьківщині і були з родинами.

Польські працедавці обіцяють забезпечити для українських робітників норми польського права, такі умови, які мають польські будівельники: зі страхуванням і оплатою за понаднормову роботу. У Польщі переконані, що українці повинні працювати легально, адже чим більше в державі українців, тим ближче Україна до Євросоюзу.

Водночас і українські робітники за кордоном вивчають нові технології і вдосконалюють навики. Натомість відтік кадрів з України відчують громадяни, яким за роботу кваліфікованого робітника доведеться платити більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG