Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров виконує свої обіцянки – американський експерт Адріян Каратницький.


Мар’яна Драч

Прага, 22 вересня 2005 - Читаючи західну пресу, можна дізнатися суперечливі думки про нового українського прем''єра. Для одних Юрій Єхануров прагматик і досвідчений управлінець, який зможе навести лад в економці. Так, зокрема вважає експерт Центру Карнегі у Вашингтоні Андерс Ослунд. З іншого боку, оглядачі американського центру "Стратфор" зазначають, що Єхануров це передовсім технічний прем''єр, який не матиме достатнього впливу. Ба більше. Ці аналітики передбачають, що такий мало популярний керівник уряду не зможе суттєво оживити економічні процеси.

Сьогодні ми запросила до розмови американського експерта Адріяна Каратницького. Пан Каратницький є радником американської правозахисної організації "Дім Свободи" (Freedom House), а нещодавно у Нью-Йорку засновував нову громадську організацію на підтримку демократичних процесів в Україні - Помаранчеве коло (Orange Circle). Оглядачі вважають, що пан Каратницький наближений до президента України.

Чи не помилився Віктор Ющенко, коли рекомендував на посаду прем"єра саме Юрія Єханурова?

Адріян Каратницький

Я думаю, що в багатьох урядах демократичних доводиться бачити технічних, бюрократичних людей на посаді прем’єр-міністра. Очевидно, в Україні ще не існує парламентської системи. Можливо після виборів вже буде повернення до більш яскравої постаті в позиції прем’єра.

Але в багатьох випадках, коли є сильне президентство (навіть у Франції, наприклад) інколи буває так, що президент назначає менш колоритних постатей, щоб вони не конкурували. Це, очевидно, такий процес і є.

Мар`яна Драч

З Вашого досвіду спілкування з Юрієм Єхануровим, яки Ви можете його оцінити як людину?

Адріян Каратницький

Я тільки можу сказати, що я знаю, що він виконує свої обіцянки. Я одного разу познайомив його з творчістю режисерки Вірляни Ткач (театр "Ля Мама" в Нью-Йорку), котра займається плеканням експериментального і етнічного театру. Вона робить інсценізації і українські, і бурятські.

Коли він це почув, то зобов’язався Вірляні Ткач допомогти, коли вона приїде на гастролі в Київ зі своєю групою. А коли повернувся до Києва, все зробив, що обіцяв.

Інколи політики так говорять, але я бачу, що це людина, котра захопилася і котра виконала свою обіцянку. Очевидно, його бурятське походження, те, що пані Ткач спроваджувала бурятських митців в Україну, це теж мабуть йому імпонувало і активізувало, але все ж таки його послідовність, відданість, порядність свідчать про те, що це людина більше, ніж одновимірна.

Мар’яна Драч

Стосовно того, якою ціною пан Єхануров пройшов на свою посаду, в Україні вже розпочалися дискусії. І найбільше критику викликає меморандум, який підписав Президент Ющенко з лідером Партії Регіонів Віктором Януковичем.

Один з пунктів цього меморандуму викликав обурення Комітету виборців України. Ющенко і Янукович, за даними документу, який оприлюднили на сайті Партії Регіонів, домовилися про таке: внести зміни до Закону “Про амністію”, згадано і конкретні статті. І саме ці статті стосуються покарання виборчих порушень. КВУ вважає, що таким чином Ющенко дав амністію порушникам минулорічних виборів.

Адріян Каратницький

Я читав цей документ. Я розумію, що КВУ хоче, щоб люди, котрі порушили закон, були покарані. Але там нічого не сказано, що вони не будуть покарані. Йдеться про домовленість, що не буде політизації репресій.

Мар’яна Драч

А от деякі представники Партії регіонів вже заявили про те, що буде йти саме виборча амністія.

Адріян Каратницький

Вони можуть це робити, але на підставі якого документу? Таких документів не існує.

Мар’яна Драч

Скажіть, будь ласка, а як Ви ставитися до того, що Ющенко підписав угоду зі своїм колишнім головним політичним суперником, якого раніше фактично називав бандитом? І ось тепер оця угода.

Адріян Каратницький

Я думаю, що Україна потребує максимальної стабільності і порозуміння. Я думаю, що якщо люди в минулому, в 90-тих роках могли погодитись з комуністичним минулим, (комуністичний рижеим) роками більше катував і гнобив населення України, то можна погодитись на якесь примирення з людьми, які мають минуле в авторитарному режимі. Партія Регіонів існує і має якусь підтримку. Мені здається, що це є більше вплив Ахметова, який із зовні намагається домовлятися і стабілізувати політичну ситуацію.

Мар’яна Драч

Тобто, Ви вважаєте, що за цим меморандумом стоїть Ахметов передовсім?

Адріян Каратницький

Я думаю, що тут є намагання вже повернути країну опісля однорічного революційного етапу, визначити конфліктні місця щодо приватизації. Як я розмовляв з Юлією Володимирівною, вона говорила, що треба визначити дуже конкретну кількість цих об''єктів, а для решти проголосити амністію. Якщо є така загальна політика з боку і Юлії Володимирівни, і президента, то мені здається, що вже наступає час, щоб люди вийшли з тіні і почали працювати відкрито, щоб вони знали, що їм належить, а що будуть переоцінювати. І все стабілізується і піде на благо української економіки, бо постійна невизначеність гальмує інвесторів як внутрішніх, так і зовнішніх.

Мар’яна Драч

А як Ви оцінюєте той факт, що в Україні знову перевіряють діяльність корпорації “ЄЕСУ”? Юлія Тимошенко вважає, що йдеться про політичні репресії. Вона говорить про те, що президент Ющенко підхопив дубинку колишнього президента Кучми. Як Ви бачите цю справу?

Адріян Каратницький

Я почекаю, коли температура політична трішечки понизиться. Я не буду коментувати гарячі коментарі з тих бурхливих днів минулого тижня, як і президента, так і колишнього прем’єр-міністра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG