Доступність посилання

ТОП новини

Жертв Чорнобиля Янукович вшанує в компанії Медведєва і патріарха Кирила


Київ – Сьогодні – 25 річниця аварії на Чорнобильській АЕС. З цієї нагоди Президент Віктор Янукович візьме участь в урочистій церемонії, яка відбудеться в Чорнобилі. Також туди має прибути глава Росії Дмитро Медведєв. Президент Білорусі Олександр Лукашенко чомусь відмовився від поїздки. А панахиду відслужить патріарх Російської православної церкви Кирило.

У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці чорнобильської атомної електростанції стався вибух, внаслідок якого було зруйновано реактор і стався викид радіації. Ця аварія стала однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства. З зони радіаційного забруднення евакуювали близько 115 тисяч осіб.

Відзначення роковин аварії почалося сьогодні вночі з покладання квітів до Меморіального кургану героїв Чорнобиля біля церкви Архангела Михаїла у Дарницькому районі столиці. Там відбувся молебень за жертвами Чорнобильської катастрофи, який відслужив московський патріарх Кирило з участю Президента Віктора Януковича.

Сьогодні заходи, присвячені річниці аварії за участю глави держави, відбудуться на Чорнобильській атомній станції. У Чорнобилі відбудеться відкриття меморіального комплексу «Зірка полин», а патріарх Московський Кирило відслужить молебень біля місця аварії.

Нове укриття та старі проблеми

Напередодні в Києві відбулася міжнародна конференція, присвячена 25-річчю Чорнобильської аварії. На будівництво нового укриття над вже існуючим саркофагом зібрано 550 мільйонів євро. За словами Віктора Януковича, будівництво буде завершено до 2015 року.

На думку голови всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Юрія Андрєєва, будівництво нового укриття не вирішує проблем із ліквідацією наслідків аварії.

«Нажаль, це лише консервація проблем, – каже він. – Цей об’єкт вимагатиме серйозних експлуатаційних затрат у подальшому. Він не вирішує головних проблем: паливомісткі маси, які залишаються і можуть мігрувати, та рідкі радіоактивні відходи, які знаходяться у підреакторних приміщеннях. Це високоактивні відходи – солі трансуранових елементів. Вибуху там статися не може, але довільна ланцюгова реакція може статися».

Юрій Андрєєв відзначає, що зупинка Чорнобильської атомної станції в 2000 році відбулася поспіхом, без належної підготовки. Через це станція, хоч і не працює, досі не знята з експлуатації.

«Чорнобильські» діти потребують уваги

За словами Юрія Андрєєва, однією з найбільших проблем Чорнобильської аварії є медико-біологічні наслідки.

«Із цих медико-біологічних наслідків найтяжчі – вроджені захворювання дітей. Це довготермінові наслідки. В Японії досі діють програми підтримання здоров’я нащадків жертв атомних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі. У нас після 18 років діти позбавлені такої уваги. Хоча закони біофізики кажуть про те, що третє-четверте покоління найбільш небезпечне щодо онкологічних захворювань та хвороб крові», – каже керівник «Союз Чорнобиль України».

За даними Інституту національної пам’яті, усього в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було задіяно близько 600 тисяч осіб. Під час аварії та одразу після неї загинула 31 особа. Впродовж п’яти років після аварії померло близько 12 тисяч ліквідаторів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG