Доступність посилання

ТОП новини

Європейська Суперліга: новостворений турнір не витримав тиску?


Про приєднання до нової ліги оголосили англійські клуби «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тотенхем» і «Челсі», іспанські «Атлетіко», «Барселона» та «Реал», італійські «Інтер», «Мілан» та «Ювентус»
Про приєднання до нової ліги оголосили англійські клуби «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тотенхем» і «Челсі», іспанські «Атлетіко», «Барселона» та «Реал», італійські «Інтер», «Мілан» та «Ювентус»

49 годин проіснував новостворений турнір – Європейська Суперліга. Вночі 21 квітня організатори вимушено поставили ідею проведення такого чемпіонату «на паузу». Причина – англійські клуби масово заявили про те, що не братимуть участі у цих змаганнях. Експерти вважають, що Суперліга не втримала тиску з боку ФІФА, УЄФА та влади країн. Радіо Свобода зібрало відповіді на головні запитання та актуально оновлює інформацію про події навколо Європейської Суперліги.

Хто покинув лігу?

Першим своє рішення покинути Суперлігу озвучив «Манчестер Сіті».


Президент УЄФА Александер Чеферін привітав повернення «Манчестер Сіті» до «європейської футбольної сім'ї», зазначивши, що «потрібно мати сміливість, щоб визнати свою помилку. Я ніколи не сумнівався в тому, що «Манчестер Сіті» здатний на це і що в підсумку здоровий глузд візьме гору».

А ось реакція на таке рішення гравця «Манчестер Сіті» Рахіма Стерлінга.


І ще кілька реакцій самих футболістів на цю ситуацію.



Лондонський «Арсенал» вибачився перед своїми вболівальниками, що збирався виступати у Суперлізі.


«Манчестер Юнайтед» підтримав естафетний вихід британських команд. А ще раніше заявив про відставку голови правління Еда Вудворда, який був одним з ініціаторів створення Європейської Суперліги.

Дослухався до своїх вболівальників і «Тотенхем».


«Ліверпуль» та «Челсі» останніми заявили про припинення своєї участі у Суперлізі, хоча саме їхні вболівальники найактивніше виступали проти новоствореного турніру.

Наразі з дванадцяти клубів-засновників уже вийшли усі англійські. За даними ЗМІ, «на виході» вже італійці – «Мілан» та «Інтер». Загалом залишається лише чотири: «Ювентус», «Реал», «Атлетіко» та «Барселона». Про останні два національні ЗМІ також повідомляють, що вони розглядають варіант припинення співпраці з Європейською Суперлігою.

Проте раніше іспанському виданню El Chiringuito президент «Реала» Флорентіно Перес зазначив, що «контракти із Суперлігою вже підписані, ніхто не може її покинути». Також Перес повідомляв, що, згідно з контрактом, клуби не мають змоги виступати в інших турнірах протягом наступних 23 років.

Як відреагували соцмережі на таке рішення клубів?

Традиційно футбольна спільнота креативна на нові меми.

Що далі?

Європейська футбольна Суперліга існуватиме, але в іншому виді, запевняють організатори.

«Зважаючи на обставини, ми переглянемо найбільш доцільні кроки для видозміни проєкту, завжди пам’ятаючи про нашу ціль: запропонувати фанатам найкращий досвід, водночас збільшуючи платежі солідарності для усього футбольного ком'юніті», – йдеться в офіційному повідомленні Суперліги.

А що взагалі відбулося?

12 провідних клубів Англії, Іспанії та Італії оголосили про створення нового турніру – Європейської Суперліги (ESL).

У Суперлізі мали грати «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тотенхем» і «Челсі», іспанські «Атлетіко», «Барселона» та «Реал», італійські «Інтер», «Мілан» та «Ювентус».

Планувалося усього 20 команд: 15 клубів-засновників та 5 команд, які планували добирати щосезону. Усі команди планували поділити на 2 групи, тобто по 10 команд, які зіграли б у форматі кожен із кожним – усього 18 ігор для кожної. До наступного етапу мали пробиватися по 3 команди, які посіли б найвищі сходинки. А ті, хто завершив би свою участь на 4-5 місці, грали б два матчі за вихід до плей-офф.

Зазначалося, що мав розпочатися сезон у серпні.

Також організатори Суперліги заявляли: як тільки б розпочався чоловічий турнір, вони планували зайнятися і створенням жіночого.

Яка реакція УЄФА та ФІФА на створення нового турніру?

Президент ФІФА Джанні Інфантіно назвав Європейську Суперлігу «закритим магазином»: «У ФІФА ми можемо тільки категорично не схвалювати створення Суперліги, яка становить собою закритий магазин, відхід від існуючих інститутів – національних ліг, асоціацій, УЄФА, ФІФА, адже вона перебуває поза системою».


УЄФА погрожувало клубам та футболістам, які б змагалися у Суперлізі, дискваліфікацією з усіх змагань під егідою асоціації – в тому числі мова йшла про заборону і під час змагань за збірні.

Проти також виступили федерації та національні першості тих країн, звідки вже зголосилися клуби до Суперліги. А саме не підтримали створення нового європейського турніру – Футбольна асоціація Англії та Прем'єр-ліга, Королевська іспанська футбольна федерація та Ла ліга, Італійська федерація футболу та Серія А.

Також проти виступив віцепрезидент Європейської комісії з популяризації європейського способу життя Маргарітіс Схінас і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. До речі, на думку експертів, саме останній зіграв вирішальну роль у тому, що англійські команди відмовилися від участі в Суперлізі. Він провів зустріч з представниками фанів, англійської Прем’єр-ліги та Футбольної асоціації та заявив про готовність зробити «усі необхідні дії», щоб зупинити участь британських клубів у Суперлізі.

Він же одним з перших позитивно відреагував на рішення британців про припинення участі в європейському новоствореному турнірі.


Чому створили нову лігу?

Головна причина – гроші. Адже через пандемію коронавірусу клуби мають серйозні фінансові недостачі, кажуть організатори Суперліги. Тож ці футбольні команди хочуть отримувати більше фінансових вигод, ніж пропонують в Лізі чемпіонів.

Окрема ліга з грандами – це не нова ідея. Але найактивнішою вона була у 2018 році. Проте УЄФА своєчасно зробила відповідний крок і оголосила про реформу Ліги чемпіонів.

Повідомлялося, що 15 клубів-засновників Суперліги отримають 3,1 мільярда фунтів (від 89 до 310 млн) на розвиток.

Генеральним спонсором є банк JP Morgan, який готовий у неї вкласти 4,6 млрд фунтів.

Крім того, зазначалося, що доходи від телетрансляцій та спонсорів ділитимуть на користь 15 грандів: 32,5% отримають лише вони, ще 32,5% поділять на всі 20 клубів, які гратимуть у сезоні, а 20% уже залежатимуть від спортивних результатів. Решту 15% «розпишуть» на підставі маркетингового потенціалу.

А що команди?

Як виявилося, гравці та тренери клубів про те, що вони мали грати в Суперлізі, дізналися трохи раніше, ніж організатори оголосили про створення нового турніру.

Юрген Клопп не підтримував ідею створення такого турніру ще у 2019 році
Юрген Клопп не підтримував ідею створення такого турніру ще у 2019 році

Юрген Клопп, головний тренер «Ліверпуля»: «Люди незадоволені, і я їх розумію. Я не можу сказати більше, бо ми з гравцями не беремо участі в цьому процесі. Ні я, ні гравці нічого про це не знали».

Раніше Клопп неодноразово заявляв, що він проти створення такого турніру.

Роберто Де Дзербі, головний тренер «Сассуоло», розповів, що він готовий не виходити на завтрашній матч проти «Мілана» як «учасника Суперліги».

«Я злий, тому що футбол годував мене протягом 40 років, але і я віддавав йому всього себе. Це не тільки питання роботи, зарплати, але і цінностей, емоцій і суперництва. Це правильно, що ми, футбольні люди, такі, як Клопп, Бруну Фернандеш, фанати «Ліверпуля» і «Сіті», протестуємо проти цього. Це сумна і важка сторінка, яка може зіпсувати світ, який я люблю і якому я віддав усього себе», – заявив Роберто Де Дзербі.

Команда «Лідса» на матч проти «Ліверпуля» вийшла у футболках проти Суперліги: з написом «Футбол для фанатів», з одного боку, і «Заробіть це право на полі» – з іншого.


Вболівальники також проти?

Фанати масово проводили протести щодо створення нового турніру.


А що Україна?

Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко зазначив, що підтримує УЄФА у конфлікті із Суперлігою.

«Європейський футбол продовжує активно розвиватися і використовує кращі інноваційні напрацювання й інструменти для ще більш якісної організації єврокубків та системи солідарності з усіма клубами та національними асоціаціями Європи. Будь-які інші проєкти та рішення, ухвалені поза об’єднаною футбольною спільнотою – за межами правил. Команда УЄФА як ніколи єдина і налаштована на максимально ефективну роботу з подальшого розвитку футболу», – написав Павелко.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG