Доступність посилання

ТОП новини

Європа, «корона» і поступове пом’якшення карантинів


Французький плакат із висловленням подяки медикам, продавцям, співробітникам надзвичайних служб, листоношам і фермерам
Французький плакат із висловленням подяки медикам, продавцям, співробітникам надзвичайних служб, листоношам і фермерам

Європейські країни після тривалих карантинів, запроваджених через поширення коронавірусу, почали поступово повертатися до звичного життя. У багатьох країнах початок пом’якшення карантинних заходів датується 11 травня – початком цього тижня.

Велика Британія, яка за кількістю померлих через коронавірус є другою в світі після Сполучених Штатів (за даними Університету Джонса Гопкінса у США, кількість смертних випадків у Британії 13 травня перевищила 33 тисячі) знімає деякі карантинні обмеження.

Прем’єр-міністр Боріс Джонсон повідомив про такий намір у відеозверненні 10 травня. За словами Джонсона, люди, які не можуть працювати з дому, «мають отримувати активне заохочення для виходу на роботу» вже наступного тижня. Водночас їм варто уникати використання громадського транспорту і дотримуватися приписів щодо фізичної дистанції.

Очікується, що послаблення торкнуться лише однієї з частин Великої Британії – Англії: уряди Шотландії, Вельсу і Північної Ірландії продовжили карантин іще на три тижні. План подальших послаблень, за словами Джонсона, включає можливість повернення дітей до школи 1 червня.

Також Велика Британія озвучила плани про відновлення економіки:

Британський уряд розробив «дорожню карту» поступового зняття обмежень у країні. Влада Великої Британії закликає людей носити маски і повідомляє, що крамниці можуть відкритися у червні.

Італія довгий час була головним європейським осередком коронавірусної інфекції. З початку її розповсюдження в цій країні заразилися, станом на 13 травня – понад 221 тисяча осіб, а число померлих наближається до 31 тисячі (це третя позиція в світі після США і Великої Британії). У суворому карантині країна перебувала два місяці, перші часткові послаблення стартували на початку травня. Ресторани і кафе стали торгувати своєю продукцією на винос, але очікується, що вони повністю відкриються в червні, якщо число заражених коронавірусом знову не почне рости.

В Італії вже працює частина крамниць, відкрилися парки, з 18 травня до них приєднаються також музеї і велика частина підприємств роздрібної торгівлі. Школи, проте, залишаться закритими до кінця навчального року.

Із 4 травня повернулися на роботу більш ніж 4 з половиною мільйони італійців – це, щоправда, дуже небагато для 60-мільйонної країни, економіка якої цього року, за деякими прогнозами, скоротиться через пандемію на катастрофічні 13%. Ось який вигляд мали вулиці італійських міст минулого понеділка – першого дня після скасування суворого карантину:

Італійці отримали можливість їздити територією своєї країни (на відстань до 100 кілометрів від місця зареєстрованого проживання) і відвідувати близьких родичів і друзів.

Франція за кількістю померлих через коронавірус посідає четверте місце у світі – майже 27 тисяч.

Зусилля у боротьбі з коронавірусом у Франції централізовані. З 11 травня почалося пом’якшення карантину, але специфічним чином: уряд розділив країну на дві зони – «червону» (північні і північно-східні райони, включно зі столицею Парижем і околицями) і «зелену» (решта території Франції). В «червоних» департаментах заборон залишиться більше: далі будуть закритими середні школи, парки, не будуть скасовані деякі обмеження на поїздки. В «зелених» районах майже відпаде необхідність у перепустках, які французи в період карантину повинні були оформляти для того, щоб переміщатися поза домом. У школи повернуться близько 1 мільйона дітей і 130 тисяч вчителів.

Вихід цієї країни із 54-денного карантину був затьмарений чотириразовим збільшенням смертності до 263 у порівнянні з попередніми 24 годинами, а число нових інфікувань подвоїлося.

«Це ще не буде нормальне життя, а лише новий етап повернення до нього, – попередив співгромадян прем’єр-міністр Едуар Філіпп. – Від кожного француза буде вимагатися дисципліна і відповідальність».

У соціальних мережах, проте, лунає критика на адресу уряду, який не надав достатньо інформації французам завчасно, зокрема, щодо носіння масок:

В Іспанії, одній із найбільш постраждалих через коронавірус країн Європи, де станом на 13 квітня від хвороби за час пандемії померли майже 27 тисяч людей (лише на кілька десятків менше, ніж в Італії), епідемія, за офіційною думкою влади, пішла на спад.

Порожні вулиці курортної іспанської Альмерії. Травень 2020 року
Порожні вулиці курортної іспанської Альмерії. Травень 2020 року

В Іспанії пом’якшення режиму самоізоляції почалося тільки після того, як щоденне число жертв COVID-19 упало з 700–800 до менш ніж 200 і продовжувало знижуватися. Ще наприкінці квітня повернулися до роботи співробітники деяких торгових і будівельних компаній, із початку травня стали можливими прогулянки в парках і заняття спортом, потім відкрилася частина підприємств у сфері послуг, зокрема перукарні. Ресторани і кафе торгують на винос. Для любителів відпочинку біля моря головна радість – відкриття пляжів:

Але пляжі в районі Малаги і Гранади відкриються пізніше, ніж в інших прибережних областях, бо там складніша епідеміологічна обстановка.

Німеччина станом на 13 травня є восьмою найбільш ураженою коронавірусом державою світу. Там зареєстрували понад 173 тисячі підтверджених випадків зараження. Попри високу кількість інфікованих, коефіцієнт смертності порівняно з іншими державами залишається на досить низькому рівні – в цій країні зареєстрували 7 780 померлих від COVID-19.

6 травня канцлер Німеччини Анґела Меркель оголосила про нові заходи послаблення обмежень, запроваджених у зв’язку з коронавірусною епідемією. Вони погоджені з керівництвом федеральних земель Німеччини.

Уже дозволено зустрічатися людям, які не живуть під одним дахом. Також розширилася кількість відкритих крамниць. Залишається в силі вимога носити маски в громадському транспорті, а також дотримуватися «соціальної дистанції» у півтора метра.

Але вже через кілька днів, на тлі повернення країни до «нормального життя», у Німеччині протягом кількох діб фіксують збільшення швидкості, з якою заражена людина поширює вірус іншим особам.

У Чехії, як і багато де в Європі, частково послаблюють заходи ізоляції. Далі відкриваються крамниці, вже включно і з найбільшими супермаркетами, підприємства сфери послуг, відновлять роботу кінотеатри, хоч і з обмеженим числом глядачів і розсадженням через ряд у кінозалі. Відкриються музеї і картинні галереї, частина школярів повернеться на заняття. Щоправда, громадянам, як і раніше, настійно рекомендують дотримуватися дистанції в громадських місцях, а носіння захисних масок поза домом наразі залишається обов’язковим – у цьому Чехія, в якій станом на 13 квітня зафіксовано 284 смерті через коронавірус, із самого початку пішла далі, ніж інші європейські країни, де маски обов’язкові здебільшого в крамницях, громадському транспорті та інших місцях скупчення людей. Із 25 травня обов’язок мати на собі маску в Чехії лишиться тільки в таких місцях, на кшталт закритих приміщень і транспорту, на вулиці ж можна буде ходити й без маски, тримаючи двометровий відступ від інших людей.

Не менш довгоочікуваним кроком для цієї країни стане відновлення міжнародних залізничних і автобусних сполучень. Ба більше, через нестачу працівників і початок сезонних робіт у Чехії знову зможуть працювати іноземці з країн, які не входять до складу ЄС.

«Громадяни третіх країн зможуть в’їжджати в Чехію з 11 травня, якщо нададуть негативний результат тесту на коронавірус. Йдеться, наприклад, про сезонних працівників у галузі землеробства, соціальних служб та охорони здоров’я», – мовиться у заяві Міністерства внутрішніх справ Чехії.

Два тижні тому уряд цієї країни дозволив мешканцям виїжджати за межі Чехії, але проблема поки що полягає в тому, що більшість сусідніх держав досі не відкрила свої кордони для іноземців.

Після тривалої перерви празький аеропорт імені Вацлава Гавела відновив сполучення лише у двох напрямках – Дюссельдорф та Амстердам. Хоча днями очікується поновлення ще кількох рейсів.

А от відкриття внутрішньоєвропейських кордонів, закритих уже майже два місяці, країнам ЄС доводиться координувати між собою. Поки навіть у тих випадках, коли формальне рішення про відкриття кордонів на виїзд із країни ухвалено (як, наприклад, у Чехії), це мало що означає, бо в сусідніх країнах, як і раніше, діють обмеження на в’їзд.

Греція і Хорватія оголосили, що готові вже з липня знову приймати туристів, але поки зовсім не ясно, чи зможе хтось приїхати. Найімовірніше, Шенгенська зона з відсутністю контролю на внутрішніх кордонах почне відновлюватися не раніше ніж наприкінці літа – на початку осені, якщо не прийде нова хвиля пандемії.

Попередні переговори про можливе відкриття кордонів улітку веде між собою група країн Центральної Європи – Австрія, Угорщина, Німеччина, Польща, Словаччина і Чехія, – де епідеміологічна ситуація відносно непогана. Але про якісь конкретні результати цих консультацій говорити поки рано.

Із низки європейських країн останнім часом лунають заяви і про те, що вони вкрай потребують іноземних працівників із таких країн, як Україна, які через пандемію приїхали додому, – щоб ті знову повернулися до своєї роботи в цих країнах, у першу чергу на збиранні врожаїв у сільському господарстві, але й на інші роботи.

Всесвітня організація охорони здоров’я застерегла деякі країни від того, що вони знімають обмежувальні заходи, пов’язані з коронавірусом, не підготувавшись при цьому до запобігання можливим новим спалахам.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG