Доступність посилання

ТОП новини

В ISW пояснили, що можуть означати погрози Пригожина вивести найманців «Вагнера» з Бахмута


Пригожин може побоюватися, що російські позиції біля Бахмута вразливі для контратак українських сил
Пригожин може побоюватися, що російські позиції біля Бахмута вразливі для контратак українських сил

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що погрози Євгена Пригожина, засновника російського угруповання «Вагнер», вивести своїх найманців із охопленого тяжкими боями Бахмута на Донеччині, можуть свідчити про його побоювання, що російські позиції біля Бахмута вразливі для контратак українських сил.

29 квітня в інтерв’ю пов’язаному з Кремлем військовому блогеру Пригожин заявив про проблеми з постачанням боєприпасів і, що найманці ПВК «Вагнер» продовжуватимуть воювати в Бахмуті, але їм потрібно буде «організовано відійти або залишитися і померти», якщо ситуація не покращиться.

В ISW зауважили, що Пригожин в розмові згадав заступника командувача російськими військами в Україні Сергія Суровікіна, заявивши, що вони разом розробляли план про припинення просування українських сил у Бахмуті.

«Згадка Пригожина про Суровікіна, ймовірно, є спробою публічно об’єднатися з Суровікіним у той час, як зменшується прихильність президента Росії Володимира Путіна до начальника Генштабу Валерія Герасимова», – йдеться в повідомленні.

«Пригожин також продовжив спроби переконати Кремль перейти до оборони на сході України. Пригожин стверджує, що український контрнаступ може відбутися до 15 травня, але російські військові не поспішають готуватися до відбиття атак. Погроза Пригожина відійти з Бахмута також може свідчити про те, що він побоюється, що російські позиції в Бахмуті вразливі для контратак», – підсумували аналітики.

Найманці «Вагнера» з літа минулого року намагаються захопити Бахмут у Донецькій області, зазнавши за цей час тисячних втрат. Українські війська продовжують утримувати частину міста, чинячи запеклий опір.

61-річний Пригожин звинуватив Міністерство оборони Росії в тому, що він не зміг взяти Бахмут, стверджуючи, що його сили були недостатньо забезпечені боєприпасами. Українські офіційні особи та військові експерти заявили, що сили «Вагнера» атакували Бахмут великими людськими хвилями, часто майже без підтримки з повітря і механізованої наземної підтримки, що призвело до масової загибелі найманців.

Сили ПВК «Вагнер» за підтримки регулярних російських військ змогли захопити більше території в Бахмуті та його околицях після початку чергового наступу в січні. «Вагнер» і російські війська зараз контролюють більшу частину міста.

Однак темпи наступу Росії скорочуються, і очікується, що незабаром Україна почне свій контрнаступ, щоб повернути території, захоплені Москвою.

XS
SM
MD
LG