Доступність посилання

ТОП новини

Москва заявляє про зростання ймовірності ядерного конфлікту


Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков
Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков

Імовірність ядерного конфлікту нині вища, ніж у попередні десятиліття. Про це 22 березня заявив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков під час виступу на майданчику дискусійного клубу «Валдай».

«Я не хотів би занурюватися в обговорення того, чи висока ймовірність ядерного конфлікту на сьогодні, але вона в будь-якому разі вища за все те, що ми мали впродовж останніх десятиліть, скажімо так», – цитує його слова державна російська агенція ТАСС.

Рябков додав, що США і Росія зараз не мають точок дотику, щоб обговорювати повернення Москви до Договіру щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО). «Домовлятися потрібно було раніше, зараз це вже неможливо», – сказав чиновник.

Президент Росії Володимир Путін наприкінці лютого підписав закон про призупинення участі країни в договорі зі США щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Згідно із законом, рішення про поновлення участі Росії в угоді зможе ухвалити президент. Закон набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Про рішення призупинити участь Росії у договорі Путін оголосив у посланні до Федеральних зборів. Вже наступного дня, 22 лютого, законопроект одноголосно ухвалила Держдума та схвалила Рада Федерації.

Путін оголосив про це рішення після відмови Росії відновити передбачені договором обопільні інспекції міжконтинентальних балістичних ракет. Інспекції було перервано у 2020 році після початку пандемії COVID-19. У листопаді 2022 року США закликали провести переговори щодо умов поновлення інспекцій, але Москва відповіла відмовою.

Читайте також: Байден: Путін зробив «велику помилку», оголосивши про призупинення дії договору про СНО

Рішення Путіна про призупинення дії СНО-3 викликало різку критику в західних столицях, попри запевнення російського МЗС у тому, що Росія продовжить виконувати інші важливі умови договору, у тому числі щодо обмежень на кількість ядерних боєголовок, що перебувають у її арсеналі, та сповіщення про випробування ракет.

Заступниця держсекретаря США Бонні Дженкінс зазначила, що Сполучені Штати поки що повністю не проаналізували наслідки рішення Володимира Путіна, але Вашингтон наразі не має свідчень про порушення Росією своїх зобовʼязань за договором СНО-3. Вона закликала Росію припинити «безвідповідальну ядерну риторику».

Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь передбачає, що у Росії та США на бойовому чергуванні буде розміщено не більш як 1550 ядерних боєголовок на не більш ніж 700 носіях.

XS
SM
MD
LG