Доступність посилання

ТОП новини

Експерти та «Урядовий кур’єр» пояснили, чому не опублікували підтриманий Радою указ Порошенка


Президент України Петро Порошенко спочатку підтримував пропозицію запровадження воєнного стану на 60 днів
Президент України Петро Порошенко спочатку підтримував пропозицію запровадження воєнного стану на 60 днів

Експерти та газета «Урядовий кур’єр» пояснили, чому 27 листопада видання опублікувало указ, у якому йдеться про воєнний стан тривалістю в 60 днів, а не 30, як було ухвалено в Раді.

У роз’ясненні, розміщеному на сайті «Урядового кур’єру», йдеться про те, що опублікований указ президента №390 вводить у дію рішення РНБО від 26 листопада «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні». Саме у ньому і йшлося про пропозицію запровадити воєнний стан строком на 60 днів.

Натомість указом №392 президент ввів у дію рішення РНБО від 26 листопада 2018 року «Про внесення зміни до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні». Відповідно до нього було «уточнено пропозицію президенту щодо скорочення строку, на який вводиться воєнний стан в Україні, до 30 діб» – на ньому базувався законопроект Порошенка, за який проголосували 276 депутатів Ради на засіданні 26 листопада.

Юрист ГО «ІРРП» Олександр Волошин пояснює публікацію указу №390 процедурою: «Урядовий кур'єр» – по суті виконавці, вони мають обов'язково друкувати всі нормативно-правові акти, у тому числі укази президента. Якщо президент його підписав, він має юридичний статус і його потрібно надрукувати».

«Але це не означає, що цей указ має силу того, що вводить воєнний стан. Бо процедура передбачає, що спочатку РНБО пропонує президенту запровадити воєнний стан», – пояснює експерт.

За його словами, потім президент на підставі цього рішення ухвалює указ, яким по суті затверджує рішення РНБО.

«І, оскільки в нас парламентсько-президентська республіка, обов'язковим є затвердження Верховною Радою, окремим законом. І воєнний стан вводиться лише тоді, коли ВРУ своїм законом по суті затвердить указ президента», – додав Волошин.

У коментарі «Громадському радіо» перший заступник головного редактора «Урядового кур’єру» Леонід Самсоненко зазначив, що сам закон про введення воєнного стану опублікують у завтрашньому номері видання.

27 листопада видання «Урядовий кур’єр» опублікувало не той указ, який підтримали депутати в Раді.

За законопроектом, який було ухвалено в парламенті, воєнний стан запровадили на 30 днів в десяти областях – Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях.

Воєнний стан планували запровадити з 9:00 28 листопада – таку дату назвав у своїй заяві президент України Петро Порошенко.

Утім, згодом у РНБО уточнили, що згідно з ухваленим Верховною Радою законом воєнний стан в десяти областях України введений від 14:00 26 листопада і буде діяти до 14:00 26 грудня 2018 року.

XS
SM
MD
LG