Доступність посилання

ТОП новини

Обережна позиція щодо членства України в НАТО – у менш ніж десяти союзників – Стефанішина


Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час інтерв’ю в Брюсселі, 27 червня 2023 року
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час інтерв’ю в Брюсселі, 27 червня 2023 року

Країн із поміркованою позицією, не готових давати Україні конкретніші обіцянки, аніж членство в НАТО в майбутньому, – «невелика кількість», заявила в Брюсселі в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

На уточнювальне запитання, чи таких країн менше від десяти, урядовиця відповіла ствердно, відмовившись при цьому називати їх.

«Я не буду, звичайно, говорити і називати ці країни, але навіть в обережності позиції цих країн ми бачимо певну позитивну еволюцію, і, думаю, це матиме гарні результати вже за два тижні (…). Знаю, що союзники дуже сильно стараються, щоб рішення саміту відповідали вимогам історичного моменту. Ми також на це розраховуємо і не бачимо жодних підстав для неухвалення політичних рішень», – сказала віцепрем’єрка.

Читайте також: Україна чи Ірландія? Хто стане 33-м членом НАТО?

Стефанішина зауважила, що в рамках Комісії Україна-НАТО, яка засідала в штаб-квартирі в Брюсселі 27 червня, відбувалася «дуже добра і плідна» дискусія щодо, зокрема, майбутнього членства України в НАТО. Віцепрем’єрка зазначила, що над конкретними формулюваннями у цій частині, які прозвучать у Вільнюсі від імені всіх союзників, – іще ведеться робота.

«Не тільки Україна, а й велика кількість наших союзників використовують кожну хвилину часу до завершення Вільнюського саміту для активної координації й синхронізації (…). Нічого на сто відсотків бути не може, але я відчуваю новий рівень діалогу і відчуваю, що дійсно важливі політичні рішення будуть ухвалені», – резюмувала Стефанішина.

Саміт НАТО у Вільнюсі пройде 11-12 липня. Як повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ у коментарі виданню Welt, НАТО на саміті ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні. Але, як заявив він 19 червня, лідери НАТО не будуть запрошувати Україну приєднатися до Альянсу на саміті у Вільнюсі в липні.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що членство України в НАТО є «об’єктивною потребою». Раніше він зауважив, що, попри те, що на період російської агресії Україна не може стати членом НАТО, вона потребує конкретних гарантій безпеки.

Київ подав заявку на вступ до НАТО, але деякі європейські столиці побоюються встановлювати офіційні терміни членства, оскільки вторгнення Росії триває.

Гарантії безпеки є частиною поточних переговорів між лідерами НАТО щодо того, щоб Україна не зазнала нових нападів з боку Росії після закінчення війни. Це питання буде винесено на порядок денний на саміті НАТО у Вільнюсі наступного місяця.

XS
SM
MD
LG