Доступність посилання

ТОП новини

Україна має розпочати переговори щодо вступу до НАТО на Вашингтонському саміті – Вершбоу


Колишній посол США при НАТО Александр Вершбоу під час спеціальної події Київського безпекового форуму. Київ, 23 жовтня 2023 року
Колишній посол США при НАТО Александр Вершбоу під час спеціальної події Київського безпекового форуму. Київ, 23 жовтня 2023 року

На наступному саміті НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в 2024 році, слід розпочати перемовини щодо вступу України до Альянсу, зазначив заступник Генсекретаря НАТО в 2012-2016 роках, колишній посол США при НАТО Александр Вершбоу під час спеціальної події Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Він зазначив, що відповідна пропозиція міститься у зверненні Атлантичної Ради до президента США про вступ України до НАТО, яка була презентована під час спеціальної події КБФ.

«Єдиною надійною безпековою гарантією для України є майбутнє членство в НАТО. І на Вашингтонському саміті ми повинні розпочати цей процес», – наголосив Вершбоу.

На думку колишнього заступника Генсека НАТО, цьогорічний саміт у Вільнюсі не приніс очікуваних результатів щодо перспектив українського членства і став по суті «втраченою можливістю».

«Були зроблені певні правильні кроки, скажімо, відміна ПДЧ. Але він мало в чому пішов вперед у порівнянні, скажімо, з Бухарестським самітом. Ми вважаємо, що ювілейний саміт Альянсу є доброю нагодою, щоб конкретно показати і визначити шлях України до членства в НАТО… Ми б хотіли, щоб Україна на Вашингтонському саміті почала переговори про вступ до НАТО», –підкреслив він.

Вершбоу також вважає «неприйнятними» пропозиції деяких експертів відкласти вступ України до Альянсу до моменту завершення війни з Росією.

«Це буде тільки стимулювати Росію продовжувати конфлікт. Тобто це все одно, що надати Росії постійне право вето на рішення щодо вступу України до НАТО», – пояснив він.

Ініціатори звернення вважають, що після початку переговорів щодо вступу України в Альянс графік приєднання може залишатися відкритим і залежати від того, як розгортатимуться події, зокрема, щодо звільнення окупованих Росією територій.

«Україна є особливим випадком, і для цього потрібен особливий підхід, який ми і пропонуємо. Давайте розпочнемо процес і покажемо росіянам, що вони не мають права вето щодо прагнень України до членства в НАТО», – резюмував Вершбоу.

Водночас, за словами Директора Центру Євразії Атлантичної Ради, посла США в Україні у 2003-06 роках Джона Гербста, «нинішня агресивна політика Кремля становить небезпеку національним інтересам США». Також, на його думку, «якщо країни Заходу продовжать стояти на своїй позиції протидії Росії, то Кремль неминуче програє».

Директор Центру Євразії Атлантичної ради, посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст під час спеціальної події Київського безпекового форуму. Київ, 23 жовтня 2023 року
Директор Центру Євразії Атлантичної ради, посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст під час спеціальної події Київського безпекового форуму. Київ, 23 жовтня 2023 року

«Ми говоримо про небезпеку американських інтересів з боку поточної зовнішньої політики Кремля. Проблема російської агресії, яка не обмежується Україною. І відповіддю буде потужна американська політика у координації з нашими союзниками і партнерами, яка би забезпечила приборкання російської агресивної політики», – сказав Гербст.

У липні відбувся дводенний саміт НАТО у Вільнюсі. Генеральний секретар Єнс Столтенберґ 11 липня заявив, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». Він уточнив, що умови передбачають два виміри – модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

У комюніке Альянсу за підсумками першого дня саміту йшлося про те, що поступ України на шляху до інтеграції в НАТО «вийшов за рамки потреби» в Плані дій щодо членства. Члени НАТО підтвердили намір прийняти Україну до НАТО, заявлений на саміті 2008 року в Бухаресті. Втім, часові рамки цього кроку й досі не визначені.

Форум

XS
SM
MD
LG