Доступність посилання

ТОП новини

«У Високопіллі коїться жах, окупанти посилюють репресії, доля Колихаєва досі невідома» – інтервʼю з очільником Херсонщини


Російські військові в окупованій Новій Каховці Херсонської області, весна 2022 року
Російські військові в окупованій Новій Каховці Херсонської області, весна 2022 року

Гуманітарна ситуація в частково окупованій Херсонській області є «критичною», з кожним ударом ЗСУ по позиціях російських військових окупанти «посилюють терор» проти населення в регіоні, жителі продовжують евакуюватися, стверджує виконувач обовʼязків очільника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій. Про те, де зараз найбільш складна ситуація на Херсонщині, скільки населення залишило рідні домівки, які шляхи виїзду з області ще залишаються, а також що відбувається в деокупованих селах, Бутрій розповів в інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Дмитро Бутрій
Дмитро Бутрій

«Чинять звірства»

За словами Дмитра Бутрія, на Херсонщині досі є дефіцит продуктів та ліків. Також загострюється ситуація з обігом гривні.

Сьогодні на Херсонщині масове безробіття, підприємства розграбовані

– На Херсонщині на сьогодні критична ситуація, весь час окупації, з самих перших днів. Тому сьогодні є нестача ліків, медикаментів, харчів. Сьогодні на Херсонщині масове безробіття, підприємства розграбовані, вони не працюють, дуже велике питання обігу готівки – гривні.

Репресії проти мирного населення посилюються, стверджує в.о. очільника ОВА, найгірша ситуація, за його даними, у Високопіллі.

– Постійні обшуки, людей на вулиці зупиняють, перевіряють телефони, обшукують, чоловіків змушують роздягатись, машини там, гаражі, все, що можливо.

У Високопіллі просто відбувається звірство, вони (російські військові – ред.) тероризують мирне населення

– Зараз, коли наші ЗСУ досить ефективно працюють, завдають ударів і знищують їхні (російських військових – ред.) склади боєприпасів, скупчення живої сили, вони посилили терор проти мирного населення. І можу сказати, що сьогодні у Високопіллі просто відбувається звірство, вони (російські військові – ред.) тероризують мирне населення. Є повідомлення, що 23 числа було застрелено двох мирних жителів. Тобто вони їх змушують під дулами автоматів, хочуть отримати інформацію про те, де перебувають ЗСУ. Тому там, у Високопіллі, відбувається жах.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини півдня України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Голова Херсонщини розповів, що з області виїхала третина населення.

– Сьогодні евакуація продовжується, дуже багато людей хочуть виїхати, але, на жаль, орки (російські військові – ред.) з самого початку ніяких офіційних «зелених коридорів» не надавали, вони виникали стихійно. Сьогодні є тільки один пункт перетину – це Василівка в бік Запоріжжя. Звичайно, безпека, здоров’я і життя людей – це найдорожче, тому я всіх закликаю, в кого є можливість, виїхати з тимчасово окупованої Херсонщини.

Про мера Херсона

Бутрій поділився даними про те, скільки жителів області зараз викрадені та перебувають у полоні окупаційних сил.

– На сьогодні офіційно підтверджено – це 63 людини. Це органи місцевого самоврядування. І десь близько 300 осіб – це активісти, військовослужбовці, скажімо, активні громадяни. Це яких вдалося підтвердити, що їх дійсно викрали, що є повна інформація. А взагалі таких людей набагато більше, бо, як я казав, просто на вулиці можуть зупинити і, перевіривши телефон чи щось з особистих речей, просто можуть забрати. Повідомлення такі надаються, але, на жаль, встановити, кого забрали, є неможливим, тому ця кількість набагато більша.

Де перебувають ці люди, невідомо, як і мер Херсону Ігор Колихаєв, каже Бутрій.

– На сьогодні відомо те, що його викрали, і місцезнаходження його (Колихаєва – ред.) невідоме.

Бутрій повідомив, що багато голів ОТГ виїхали з Херсонщини, але є і такі, що досі залишаються на окупованих територіях.

– У нас постійна комунікація з головами ОТГ. Більша частина з них виїхала, але по можливості продовжують займатися своїми громадами, наскільки це можливо. Але є такі, що залишилися на тимчасово окупованій території. Їм дуже небезпечно там перебувати, тому що їх там шукають. Деякі, ми знаємо, що є і запроданці.

«Села під постійними обстрілами, без світла та води»

Очільник Херсонської ОВА підкреслив, що на сьогодні деокуповані 44 населених пункти. Більшість – це північна Херсонщина (Кочубеївська, Нововоронцовська, Великоолександрівська громади).

Я проїхався по деяких селах, вони там перебувають під постійними обстрілами, зруйнована інфраструктура, школи, дитячі садки, лікарні

– Але це частини (частина громади тільки звільнена – ред.). І частина громад з боку, на кордоні з Миколаївською областю. Я проїхався по деяких селах, вони там перебувають під постійними обстрілами, зруйнована інфраструктура, школи, дитячі садки, лікарні. Сьогодні велика проблема з водозабезпеченням – зруйновані водонапірні башти, насосні. Також відсутня електроенергія через пошкоджені лінії електропередач, є відсутність газу. Дуже проблематично проводити ремонтні роботи, бо окупанти постійно стріляють по цих селах.

За його словами, більшість людей поїхала з цих території, але ті, хто залишився, «потребують максимум уваги і вирішення всіх цих питань».

– Ми забезпечуємо їх необхідними продуктами, санітарно-гігієнічними засобами, медикаментами. А деякі села дійсно зруйновані майже вщент. Відсутність медикаментів, продуктів харчування відчувається саме на сільських територіях. Бо в місті Херсоні існують стихійні ринки, підвезення продукції, то в селах підвезення медикаментів, санітарної гігієни практично немає.

Про допомогу ЗСУ

Дмитро Бутрій зазначив, що зараз вся робота спрямована на максимальну допомогу українським військовим. Серед найбільш важливого в своїй роботі називає налагодження виплати зарплат та соціального забезпечення.

– Я вже казав, що сьогодні наші вояки потребують максимум уваги і максимум допомоги, тому співпрацюємо з різними міжнародними організаціями, волонтерськими організаціями і надаємо допомогу, чим можемо.

Допомога, яку на своєму рівні може надавати влада – це бронежилети, каски, продукти, вода, каже Бутрій. Особливо потребують військові транспортних засобів, додав він.

Бутрій вказує на «влучну працю» українських військових, тому певен в тому, що Херсонщина буде повністю деокупована.

– Я можу сказати, що наші вояки дуже ефективно і влучно працюють, тому я впевнений, що Херсонщина і вся територія України буде обов’язково звільнена.

  • Більша частина Херсонської області, включно з обласним центром, була окупована російськими військовими упродовж першого тижня повномасштабного вторгнення Росії.
  • Деякі підрозділи Збройних сил України, що обороняли регіон, були розбиті, деякі змушені були відступати перед чисельними колонами противника, який йшов з території анексованого Криму.
  • 9 липня президент України Зеленський підписав указ про звільнення Геннадія Лагути з посади голови Херсонської ОВА і призначив тимчасовим виконувачем обов’язків Дмитра Бутрія.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має повернути захоплені Росією території впродовж наступних 3-6 тижнів. Про це повідомив голова комітету збройних сил Палати представників США Адам Сміт за підсумками зустрічі з українським президентом.
  • Останнім часом Україна завдає ударів по живій силі, техніці противника. Також були пошкоджені кілька мостів, зокрема Антонівський міст в Херсоні. Після цього рух мостом закрили.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG