Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Україна – кандидат у ЄС. Коли буде членство і які умови?


Архівне фото. Молодь тримає прапор Євросоюзу з гербом України на майдані Незалежності в Києві, 30 жовтня 2013 року
Архівне фото. Молодь тримає прапор Євросоюзу з гербом України на майдані Незалежності в Києві, 30 жовтня 2013 року

«За кандидатство Україна заплатила кров’ю», але вимоги ЄС є корисними для країни – експерти

Європейський союз на своєму саміті 23 червня надав Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС і підтвердив тим самим рекомендацію Єврокомісії від 17 червня, яка висловилась за кандидатство України і Молдови (але поки що не Грузії). Між тим Євросоюз дав Україні до грудня час для виконання низки вимог щодо реформ – в разі провалу в Києва статус кандидата можуть навіть відібрати.

Радіо Свобода поговорило з трьома провідними експертами з питань євроінтеграції і поцікавилось – чи реально так швидко виконати вимоги ЄС і що взагалі означає статус країни-кандидата. Про це читайте у матеріалі.

Як Україні продати врожай?

«Не використовуйте пшеницю, основний продукт харчування як зброю війни», – розблокувати порти і пустити українську пшеницю на світовий ринок закликав політиків папа Римський. А голова Європейської ради звинуватив Росію у зерновій кризі та назвав дії Кремля боягузтвом.

«Кремль також націлений на зерносховища та краде зерно в України, при цьому перекладаючи провину на інших. Це боягузтво», – заявив Шарль Мішель. У Кремлі усі звинувачення ЄС відкидають. У МЗС Росії запропонували українське зерно в обмін на зняття санкцій.

Президент Росії звинувачує Київ за його логікою – мінування Україною своїх портів та акваторії Чорного моря не дають змоги вивезти українське зерно. Це шантаж, Путін сподівається, що «світ поступиться йому та скасує санкції», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Журналісти проєкту Радчо Свобода «Крим.Реалії» поспілкувалися з фермерами та виноробами на півдні України. Як вони збирають урожай? І чи є можливість його вивезти та продати?

«Війна 3.0»: експерти, чий прогноз про першу фазу війни справдився, описали подальший сценарій

Як виглядатиме третя фаза російсько-української війни, так званий етап 3.0? Коли чекати на завершення цієї війни? І яким воно може бути? Американські аналітики – автори січневої доповіді «Як може виглядати російське вторгнення в Україну?» вашингтонського Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS), яка, як виявилось, стала точним прогнозом розвитку подій – висловили своє бачення подальшого сценарію широкомасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України. Їх наводить «Голос Америки».

Далі коротко про те, що могли пропустити:

  • Ранковий обстріл Києва: ракети влучили у житловий будинок у Шевченківському районі, є жертви
  • Французькі журналісти розкрили деталі розмови Макрона і Путіна за 4 дні до масштабного вторгнення Росії в Україну
  • «Не дали ЗСУ доробити заплановане»: Міноборони критикує передчасне оприлюднення даних по Сєвєродонецьку
  • Саміт «Групи семи» відкрився у Німеччині. Україна – у центрі уваги
  • Залужний закликав США забезпечити «вогневий паритет» із Росією, щоб стабілізувати ситуацію на Луганщині
  • «Шляхетність, сміливість, життєрадісність. Гордість 72-ї бригади»: загинув майор Андрій Верхогляд
  • У ЗСУ показали, як HIMARS «працюють в інтересах оборони України»
  • Журналіста Левіна стратили російські солдати – «Репортери без кордонів»
  • Естонія в разі вторгнення РФ буде «стерта з карти», якщо діятиме чинна стратегія НАТО – прем’єрка
  • Z-барани. У Росії влада опублікувала відео отари з символом Z, а потім чомусь видалила

Попередила, що зв’язку не буде довго, попросила чекати, вірити, любити ‒ мама «Пташки» з «Азовсталі»

21-річна парамедик Катерина з Тернопільщини («Пташка») зачарувала багатьох своїм співом із укриття заводу «Азовсталь» і милою посмішкою зі світлини. Акторка за фахом, дівчина займалась волонтерською діяльністю, а після медичних курсів, як медик-волонтер, допомагала цивільним і військових людям на сході України. У листопаді 2021 року Катерина приєдналась до волонтерського медичного батальйону «Госпітальєри».

У перші дні повномасштабної війни Катерина приїхала рятувати людей у Маріупольському госпіталі. Цей шпиталь розбомбили російські війська і дівчина з іншими парамедиками потрапила на металургійний завод «Азовсталь».

Радіо Свобода зустрілось із мамою «Пташки» – Світланою, яка була на зв’язку з донькою до 19 травня.

Рушниця-антидрон за 12 тисяч доларів для військових: як працює і для чого потрібна

Рушниці-антидрони для військових виготовляє підприємство в Івано-Франківську. Одна така рушниця коштує 12 тисяч доларів, а закуповують їх для військових на передовій благодійні фонди, волонтери чи бізнесмени. Рушниця працює на дистанціях до 3,5 кілометрів, а важить 5 кілограмів. Виготовляють такі рушниці з 2017 року, але найбільше замовлень компанія отримала з початком повномасштабного вторгнення Росії. З того часу виготовили майже 80 рушниць.

Путін і Токаєв посварилися? Що відбувається між Росією і Казахстаном

Напружені відносини між Казахстаном і Росією аналізує політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. У відеоблозі «Точка зору» він пояснює, чому ці два союзники по ОДКБ приречені на конфлікти. Президент Казахстану Токаєв заявив, що не порушуватиме західні санкції проти Росії. А згодом він відмовився визнавати угруповання «ДНР» і «ЛНР», оголосивши про це у присутності російського президента Володимира Путіна. Росія блокує експорт казахської нафти, натомість Казахстан заблокував транзит російського вугілля.

Публікації, які можуть вас зацікавити:

«Буде більше замахів на життя». Як змінюється партизанський рух на півдні України?

Що відомо про український партизанський рух на окупованій частині півдня? Які інциденти, пов’язані з представниками російських окупаційних сил, сталися в регіоні останнім часом? Як місцеві жителі продовжують чинити спротив російським військовим? Це з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

«Карл ХІІ хотів, щоб Україна стала незалежною» – дослідниця про короля Швеції

Карл ХІІ – мабуть, найвідоміший в українській історії шведський монарх – ювіляр: 340 років від його народження. Життя у нього було не дуже тривале (17 червня 1682 – 30 листопада 1718) і доволі буремне. Змолоду зажив слави видатного полководця. Але доля виявилася мінливою, і після Полтави у нього вже було реноме людини, яку переслідують невдачі.

Ба більше, коли Карл ХІІ загинув, то тривалий час була така версія, що його уколошкали свої, а не вороги. Бо постійні війни лягли важким тягарем для його підданих. Якщо вдала війна сама себе годувала, то невдала – це суцільні витрати. Вже в ХХ столітті зробили ексгумацію і довели, що все-таки застрелили його вороги. Як про нього інколи кажуть – «останній вікінг». Карл ХІІ – безумовно останній європейський монарх, який загинув на полі бою.

Про цю видатну особистість, зокрема, в історії України, у передачі «Історична Свобода» розповіла дослідниця архівів Марина Траттнер, яка працює в Швеції.

Бункер диктатора Тіто. Може, Путін у подібному ховається?

Після вторгнення Росії в Україну 24 лютого у ЗМІ нерідко з’являлися повідомлення про те, що президент Росії Володимир Путін переховується у своєму бункері. Невідомо достеменно, як виглядає бункер Путіна й чи один він у ньому, але на тлі неодноразових натяків Кремля на те, що в Європі знову можлива ядерна війна, до секретного атомного бомбосховища в Боснії і Герцеговині, яке назвали «бункер Тіто», зростає інтерес туристів. Як виглядає бункер? Дивіться фото тут.

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щонеділі. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG