Доступність посилання

ТОП новини

Зачинені ресторани, крамниці, нема туристів. Львів готується до надзвичайної ситуації


Площа Ринок у Львові напівпорожня,16 березня 2020 року
Площа Ринок у Львові напівпорожня,16 березня 2020 року

У Львові та області комісія техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про закриття торговельно-розважальних закладів, саун, лазень, салонів краси, окрім продуктових магазинів, аптек, заправок і крамниць з побутовою хімією у зв’язку з пандемією коронавірусу Covid-19. Час до виконання рішення дали до 17 березня. Однак механізмів впливу на підприємців місцева влада не має.

Вже зранку 16 березня у багатьох кав’ярнях і ресторанах львів’яни допивали каву і персонал перепрошував, що заклад зачиняється.

Зачиняємо на невідомий термін
Катерина Нікіфорова

«У зв’язку з карантином ми розраховуємо останніх гостей, робитимемо інвентаризацію і зачиняємо на невідомий термін ресторан. Як це все вплине? Не думаю, що добре, бо маємо півсотню працівників і вирішуємо, як їм виплатити гроші», – каже Катерина Нікіфорова, менеджер одного з львівських ресторанів.

Зранку львів'яни допивали каву у кав'ярнях
Зранку львів'яни допивали каву у кав'ярнях

Вперше за 13 років закрилась знакова для Львова кнайпа «Криївка», що стилізована під партизанських схрон. Чимало ресторанів, кав’ярень, сувенірних крамниць теж тимчасово, до 3 квітня, припиняють роботу. Дехто обслуговує через вікно, також працює мережа доставки їжі, окремі магазини і кав’ярні переходять на роботу в он-лайн режимі. У Львові будуть відчинені продуктові магазини, супермаркети, аптеки, спеціалізовані крамниці дитячого харчування, побутової хімії, продуктові ринки. Стихійна торгівля заборонена, але далеко не всі цього обмеження дотримуються.

Протягом цих вихідних було обмаль туристів. У неділю люди вже повертались додому, а це білоруси і поляки. Сьогодні вже нікого немає
Андрій, продавець сувенірів


«Ми хочемо зачинитись, залишатись удома. Протягом цих вихідних було обмаль туристів. У неділю люди вже повертались додому, а це білоруси і поляки. Сьогодні вже нікого немає. Якщо будемо на карантині, то ще не знаємо, чи нам щось фінансово власник компенсує», – каже продавець сувенірної крамниці Андрій.

"Маски-антивірус" у Львові можна придбати за 100 гривень
"Маски-антивірус" у Львові можна придбати за 100 гривень

Мерія закликає дослухатись до порад

Міська комісія з надзвичайних ситуацій вирішила, а радше рекомендує, закрити у Львові розважальні комплекси, салони краси, заклади обслуговування, стоматологи прийматимуть тих пацієнтів, кому потрібна негайна допомога. За словами міського голови Львова Андрія Садового, «будуть жорсткі методи і правоохоронці готові жорстко реагувати на порушення підприємців, які відмовляться закрити свої заклади». Однак, які саме жорсткі методи задіюватиме мерія, які механізми впливу має? На це запитання міський голова відповів:

Буде громадський осуд
Андрій Садовий

«Якщо вони не дослухались до рішення комісії, правники знайдуть норму у законі або буде ухвалено поправки до законодавства Верховною Радою. Але буде громадський осуд», – наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Однак незрозуміло, згідно з якою законодавчою нормою каратимуть тих, хто не припинить підприємницьку діяльність.

У нас немає страху відповідальності
Олег Мицик


«Жодних прикладів кримінальної відповідальності за порушення норм, пов’язаних з карантином, невідомо. У нас немає страху відповідальності за це, ні у споживачів цих послуг, ні тих, кого покарають, ні в правоохоронних органів притягувати і фіксувати ці порушення. Чиновники повинні називати, згідно з яким законом притягуватимуть до відповідальності», – каже адвокат Олег Мицик.

Дехто почав частіше мити в будинку
Дехто почав частіше мити в будинку

Тимчасове закриття закладів спричинить багато проблем для бізнесу. Ті підприємці, які орендують приміщення комунальної власності і не працюватимуть у зв’язку із карантином, отримають пільги на оплату оренди. Принаймні, так обіцяють у мерії. Однак, які податкові пільги матиме український бізнес у зв’язку з епідемією, чи будуть відтермінові виплати кредитів, про це ані президент, ані прем’єр, ані парламентарі не говорять.

Для прикладу, у готелі «Леополіс» на сьогодні проживає троє іноземців, які не встигли виїхати за кордон. 90% осіб, які орендували номери на березень, квітень, травень відмовились від броні. Їм готель повертає гроші.

Люди бояться їхати
Тарас Добрянський

«Поки що ситуація погана. Не всім у Європі готелі повертають гроші, ми ухвалили рішення повертати. Готелі порожні. Люди бояться їхати, у нас 70% були гості з-за кордону. Готуємось, щоб пережити цей смутний час. Якщо держава не піде ні на які поступки, то буде масове банкрутство компаній, тому що ніхто не витримає ситуації, коли немає доходу. Мають бути податкові пільги, мають бодай наполовину зменшити і передивитись орендну плату, податки з зарплати. А ще є оренда землі, туристичні збори, якщо не буде допомоги, ситуація буде погана», – зауважив співвласник готелю «Леополіс» Тарас Добрянський.

Стихійний ринок і далі є
Стихійний ринок і далі є

Багато літніх людей у Львові вистоюють черги в «Ощадбанках», хтось оплачує терміново комунальні послуги, хтось продовжує банківську карточку. Держава повинна гарантувати людям, що не буде стягувати жодної пені за протермінування оплати за комунальні послуги на період дії карантину, влада б мала чітко повідомити про відстрочення платежів по кредитах, має бути просте роз’яснення людям, наголошує Олег Мицик.

Львів'яни почали дотримуватись дистанції один від одного
Львів'яни почали дотримуватись дистанції один від одного

У міську Ратушу вхід обмежений
У міську Ратушу вхід обмежений

Наразі серед львів’ян різне ставлення до пандемії коронавірусу: хтось наляканий і скуповує продукти і товари першої необхідності, хтось спокійно гуляє містом, у вихідні сотні машин були припарковані біля торгово-розважальних закладів.

Маски носять одиниці перехожих
Маски носять одиниці перехожих

На сьогодні у Львові та області не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус. 15 березня у Львівську обласну інфекційну лікарню шпиталізували вісім громадян із симптомами респіраторних захворювань. У них відібрали аналізи, які скерували в лабораторію Центру громадського здоров’я у Києві, щоб визначити, чи пацієнти хворі або ж ні на коронавірус Covid-19. Результати будуть відомі через два дні. У Львові та області немає тест-систем, які б визначали вірус протягом перших днів захворювання.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG