Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

«усміхнуло»

Речниця президента Юлія Мендель у перерві: «Тут усі ЗМІ. І ті, що за нас, і ті, що нас «валять».Демократія!»

Президент Зеленський: «Козак, Медведчук – одна історія»

Зеленський про Медведчука і канал «112»:

Журналіст каналу «112» Павло Кужеєв спитав у Зеленського, «чому влада хоче закрити» цей канал. У відповідь Зеленський апелював до того, що рішення про припинення ліцензії каналу ухвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, склад якої не оновлювався після обрання Зеленського.

Читайте також: Нацрада просить Окружний адміністративний суд Києва анулювати ліцензію NewsOne​

Зеленський: ​А ви знаєте, чому вам завжди погрожували відібрати ліцензію? Ви ж це знаєте.

Кужеєв: Розкажіть.

Зеленський: ​Коли, два-три роки вас тримали, вибачте, будь ласка, ваших власників... ми ж про 112 канал говоримо? То у вас же власник Медведчук?

Кужеєв: Ні.

Зеленський: ​Ну як ні?

Кужеєв: Власник холдингу "Новин" - Тарас Козак.

Зеленський: ​Ну Козак, Медведчук, одна історія. Ми ж відверто кажемо, всі журналісти нас бачать. Пан Медведчук, який має не проукраїнську позицію, є вашим власником

Кужеєв: Який це має стосунок до редакційної політики каналу?

Зеленський: ​А я ж не займаюся редакційною політикою. Я просто вам нагадую, чому. Тому що пан Медведчук, думаю, з попередньою владою, не будемо казати з ким, я думаю, що це був шантаж. Ось вони вас і тримали: закрити вас чи не закрити, як вам говорити, є у ваших журналістів залежність чи незалежність. Ось чим вони займалися і ви це прекрасно знаєте.

...

Кужеєв: Тобто новий склад Нацради, можна сподіватися, що...

Зеленський: ​Повинні чесно розглядати це питання. Я не буду на них впливати.

Після цього Зеленський кілька разів повторив питання до Кужеєва, чи мають журналісти каналу «112» можливість говорити про президента України «все, що захочуть».

Зеленський: Я якось на вас впливав? Ви ж про мене казали завжди все, що хотіли?

Кужеєв: Так.

Зеленський: ​Дякую.

Читайте також: В Офісі президента заявили, що стежать за ситуацією з «112 Україна»​

Про «формулу Штайнмаєра»: її впровадження не відбулося

Впровадження «формули Штайнмаєра» не відбулося. Воно муже відбутися тільки у Законі «Про особливий статус». Імплементація цієї формули у законі Про особливий статус. Тобто формула Штайнмаєра набирає чинності тільки тоді, коли набере чинності закон про особлививй статус. Саме такий порядок. Закон набере чинності тоді, коли він буде проголосований, і підписаний президентом. Тому казати, що впровадження «формули Штайнмаєра» відбулося – некоректно», – наголосив президент України.

«Про відведення у Мінських домовленостях, підписане попереднім президентом, А я зараз дію цих рамках», – нагадав Зеленський.

«Я зараз президент і я ухвалюю рішення. Я ухвалюю складні рішення. Так, я віддав Цемаха, але я повернув людей. І я готовий їх ухвалювати. Тільки не треба мене весь час садити на шпагат», – сказав Володимир Зеленський.

Натомість, критики Зеленського звинувачують його у поступках Росії, у тому, що Україна погодилася на російський сценарій імплементації Мінських домовленостей. Зокрема про це в ефірі Радіо Свобода сказав ексзаступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв

Про «обмін»

«Існує поки що тільки два списки обміну: кримчани – у списку людей, про яких ми повинні говорити тільки з Росією, бо від «ЛДНР», бойовиків, це питання не залежить зовсім. Інший список – це люди, які перебувають на території «ДНР», «ЛНР». І третє – найскладніше питання – це люди, по яких немає підтвердження з боку «ДНР», «ЛНР», що вони там є, а ми знаємо, що ці люди там перебувають», – сказав Зеленський.

«Ці три питання: по перших ми готові хоч завтра. Російська сторона декларує, що без «нормандського формату» ми не дійдемо до вирішення цього питання. Тому я поспішаю з «нормандським форматом», – додав президент.

Читайте більше тут: Зеленський: готовий на прямі переговори з Путіним для обміну

«Путін хоче показати світу, що він хороший хлопець» – Сенцов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 1:33:19 0:00

Зеленський про поведінку Юлії Мендель і своє ставлення до Сергія Андрушка

Володимир Зеленський заявив, що журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко «поводився некоректно», але Зеленський його «пробачав».

Зеленський: Він здоровий мужик, якби я не був президентом, я б йому відповів інакше. Він здоровий хлопець, він нападає, дійсно, це так, він наскакує. Я, скільки разів ми зустрічалися, я завжди охоронцям завжди кричав: хлопці, відійдіть, я вас прошу. Чому? Тому що він їх зашибе просто. А вони почують, відчують, що мені щось загрожує, почнуть реагувати згідно з законодавством України. Але ще є, окрім законодавства України, журналістської етики, якісь людські відносини. Він не може мікрофоном бити мене по обличчю.

Журналістка: Він вас бив?

Зеленський: Ну він не може. Усюди треба мати якусь етику, хоча б трохи. Ми ж журналістів поважаємо? Поважаємо... Я вважаю, що він дуже часто поводився неетично. Певно, це в програмі «Схеми» не показували (епізод із спробою Сергія Андрушка взяти коментар в Зеленського і тим, як Юлія Мендель фізично йому перешкоджала, увійшов до випуску «Схем»). Я вважаю, що це неправильно. В момент, коли він не вперше, я ще раз кажу, просто як людина поводився некоректно, Юля, звісно, як прессекретар, не мала права так реагувати, але емоційно, знаєте, виснаженість - є таке прекрасне слово. Була емоційна виснаженість. Вона теж людина, і вона не зло, вона прессекретар, і вона з вашої журналістської землі вйшла, з вашої професії. І він не має права, воли вона йому каже: я вас дуже прошу, зараз він вийде. З ним це було дуже багато разів. Ви ж не можете сказати, що вона вас штовхала. Ну кого вона штовхала?

Сергій Андрушко (ліворуч) намагається поставити питання президенту України Володимиру Зеленському
Сергій Андрушко (ліворуч) намагається поставити питання президенту України Володимиру Зеленському

Окрім епізоду з Андрушком, 13 вересня під час форуму YES Юлія Мендель фізично відтягла від Володимира Зеленського журналіста Радіо Свобода Крістофера Міллера, коли той намагався поговорити з президентом. Згодом про випадок перешкоджання роботі з боку Мендель розповіла і журналістка видання «Лівий берег» Наталія Шимків.

Зеленський заявив, що Мендель, на його думку, мала право на помилку.

Читайте також: «Я зупиняла Андрушка, а не штовхала» – Мендель прокоментувала інцидент з журналістом «Схем»​

«Я їй повинен сказати: так не можна? Так. Ще раз так буде – ми розійдемося. Але зараз я її захищаю. Я вам чесно скажу, в нас є дуже багато питань, щось не те вона написала, якесь слово, але ми ж всі люди, ми помиляємося... І я жива людина, з помилками і з будь-чим, і вона така ж сама. Тому дівчинку в цьому випадку буду захищати».

«Перли» від Зеленського: про «дурачка» і «розтяжку»

На закиди про «здачу української землі», українських позицій Володимир Зеленський відреагував емоційно:

От раптом поїхав хтось інший. І якийсь був би на моєму місці якийсь дурачок, ну просто з глузду з'їхав. І щось там підписав: «А, пофіг на Донбас, а пофіг на Маріуполь». І взяв і підписав таке цей дурачок. То, що, ми б щось віддали?! Та ніхто б нічого не віддав. Ми б стояли і не віддавали. Тому чому так казати – що ми там підписали?! Мені надали мандат. Я хочу бути не «в ростяжці», а бути нормальним сильним президентом. А послабляти мою позицію різними акціями зараз не треба. Я ж щось зробив, я ж хоч щось зробив, чи ні?! Ви мене обрали! Я і моя команда ми чесно намагаємося щось зробити », – сказав Зеленський.

Щодо того, що такі акції «проплачені», Володимир Зеленський сказав, що він такого не казав. За його словами, він думає, що хтось не зрозумів, когось заплутали, а хтось використовує це, каже: «ми поїдемо по усіх містах».

«Чистимо кого можемо», – сказав Зеленський щодо оновлення кадрів

Зеленський про «відставку Богдана»

Коментуючи випадок із поширенням повідомлення про відставку голови Офісу президента Андрія Богдана, яке згодом не підтвердилося, Зеленський заявив, що «було смішно». Журналісти зауважили, що смішно не було, «​особливо тим (ЗМІ – ред.), які про це написали з посиланням на джерела».

«Я з вами згоден, але в чому там була правда. Може, цей випадок був неправильний, і з якихось боків ви праві, але я хочу вам сказати: в цьому була правда, найголовніше. Він (Богдан – ред.) не написав заяву, щоб підколоти суспільство. Форма, в якій це вийшло – так. Але дійсно, він написав заяву», – сказав президент.

Він підкреслив, що повідомлення про відставку Богдана «йшло не від нього».

«Але він написав цю заяву. І не тільки він, в мене є декілька заяв», – додав він.

Зеленський про відставку екссекретаря РНБО Олександра Данилюка

Володимир Зеленський заявив, не коментуватиме причини відставки Данилюка з етичних міркувань.

«Він написав заяву про звільнення своєю рукою. Я ж не коментував будь-які коментарі пана Данилюка, тому що він людина, яка була в моїй команді, в мене є принципи. І в мене є стовідсоткове прозоре розуміння, чому він пішов», – заявив він. Однак поділитися цією інформацією з журналістами відмовився.

«Я не хочу коментувати людей, які були в моїй команді, це неетично і неправильно», – сказав Зеленський.

3 жовтня Олександр Данилюк повідомив, що подав у відставку через ситуацію з «Приватбанком», і Андрій Богдан, на його думку, має зробити те ж саме.

Від Зеленського йде Данилюк?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:14 0:00

Щодо запровадження «воєнного стану»

Відповідаючи на запитання Романа Скрипіна про те, чи має Володимир Зеленський задіювати чинне законодавство і запроваджувати «воєнний стан», а не чинити так само, як попередник – Петро Порошенко.

«У юридичній площині – війну назвати війною й на міжнародному рівні заявити, що на Україну напала Росія. Тоді втрачає сенс і Мінськ, і формула Штайнмаєра, і все решта», – сказав Скрипін.

Володимир Зеленський і Роман Скрипін на пресмарафоні. 10 жовтня 2019 року nference of President of Ukraine Volodymyr Zelensky, Kyiv, 10Oct2019
Володимир Зеленський і Роман Скрипін на пресмарафоні. 10 жовтня 2019 року nference of President of Ukraine Volodymyr Zelensky, Kyiv, 10Oct2019

‹Я президент миру. Я хочу закінчити війну. Суспільство не голосувала за президента, який прийде і скаже: у нас армія готова, ми готові на прямі військові дії на наших окупованих територіях. Нам не все одно скільки людей загине, але ми готові воювати і війною іти на Крим». Я інший. Я не готовий втрачати людей. Якщо ми говоримо про людей і територію, то перший пріоритет – люди, а другий – території. Тому обраний дипломатичний шлях», – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський, що він отримав переговорний процес у спадок від Порошенка і пояснив, що він хоче спробувати досягти миру у рамках «мінського і нормандського формату».

А щодо запровадження воєнного стану, Зеленський сказав, що він «не хоче лякати людей».

«Проблеми не вирішуються воєнним станом. Коли частково запровадили, то почалася паніка. Люди реагували: треба їхати з країни, треба втікати. Ви, що хочете хаосу? Я не хочу хаосу», – сказав Володимир Зеленський.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України проголосувала за указ президента про введення воєнного стану в деяких областях України та у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії на 30 днів (Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська області).

Зеленський про ситуацію навколо «Приватбанку» і можливість домовитися з його колишнім власником, олігархом Ігорем Коломойським

На запитання щодо того, що МВФ стривожений ситуацією навколо «Приватбанку», націоналізацію якого Коломойський нині намагається скасувати в судах, і чи не треба якось «вгамувати» інтереси Коломойського:

«У нас є проблеми з судами, з чесністю суду, з незалежністю суду. Я не маю як президент впливу на цей суд, ви знаєте, я можу тільки реагувати… Я задав пряме питання Міжнародному валютному фонду, і я їм вдячний за те, що вони нам допомагають, – і коли вони підняли питання з приводу «Приватбанку», я запитав: ви бажаєте, щоб я вплинув на цю ситуацію, ви бажаєте, щоб я вплинув на суд? Вони сказали: ні, ви це не можете зробити».

– А з Коломойським ви про це говорили? Ну, ви ж зустрічалися? Про «Приватбанк».

«Ні, не говорив. А що я можу говорити? Він знає мою позицію з приводу «Приватбанку», це державна позиція – я буду захищати Україну, захищати державу, ось і все. Він це прекрасно знає».

– А може, варто з ним про це поговорити?

«Я вам скажу відверто: я гадаю, що варто з ним говорити про це питання. Я гадаю, що все це питання треба вирішувати… треба було взяти міжнародних незалежних експертів, які повинні натиснути і вирішити це питання, щоб ніхто не говорив: чи президент на нього впливає, чи мене пов’язували з цим питанням. Я говорив про незалежність цієї ситуації. Але … як тільки ми хотіли всі ці розмови відвертими, ми хотіли запрошувати всіх олігархів і з ними проговорити червоні лінії, правила, складні питання… з’явилось одне фото, де ми хотіли відверто, він прийшов, ми хотіли врегулювати всі питання, багато питань. Перша ж зустріч ця, яка була, була про енергетичні питання, таке інше – про все було. Після цього ви побачили, що відбулось: самі ж міжнародні експерти, і наше суспільство, і наші засоби масової інформації – всі казали: ааа, зрозуміло, почали домовлятися, почали вирішувати! А, ну, якщо так не можна, шановне суспільство, тоді все в суд! А я кажу, що у суді не все так чесно, не все так чисто, і не в усіх цих справах у нас може бути перемога. Тому треба на березі, ще до суду, про це домовитися. Але домовлятися повинен експерт міжнародний, про якого всі знають, що він independent one. Я гадаю, що це правильно. Я підтримку цю не отримав. Ні від кого. А як я можу вирішувати питання, не спілкуючись з людьми, з якими я повинен вирішувати ці питання? Тоді, будь ласка, – Національний банк України, суд, Коломойський... Хай самі займаються. Але всі повинні знати: якщо програють ці справи, то й відповідальність нести будуть ті, хто в ці справи був залучений. Якщо мене як президента не можна туди залучити».

– А мирова угода з компенсацією з держбюджету може бути?

«Як це – мирова угода з компенсацією з держбюджету? Повинні бути якісь кроки… Угода може бути. Якщо ми чуємо від одного з джерел, що є якась слабкість в тій чи іншій справі, то треба розмовляти. Ви не можете погрожувати будь-кому, але треба говорити. Щоб держава не несла жодних збитків… Треба сісти з ним і сказати: дивись, так не буде, грошей немає, ніхто нічого не поверне, давай врегульовувати – ти хочеш жити в цій країні. Давай! Але ж мені не дають можливості це зробити. Я готовий, у будь-який час. Я це завжди говорю, будь-яким олігархам: я готовий сісти, взяти людей з уряду, які знають ці цифри, Національний банк іще потрібний – я готовий говорити з будь-ким. Тому що вони стали дуже багатими в нашій країні, і тому вони повинні попрацювати на нашу країну. Але ми повинні сісти і про щось говорити».

Ігор Коломойський на зустрічі із керівництвом держави і президентом. 10 вересня 2019 року
Ігор Коломойський на зустрічі із керівництвом держави і президентом. 10 вересня 2019 року

Про Закон про особливий статус Донбасу

Володимир Зеленський на пресмарафоні. 10 жовтня 2018 року
Володимир Зеленський на пресмарафоні. 10 жовтня 2018 року

«Закон про особливий статус є, він діє. Але після 31-го грудня не буде діяти. Чи буде закон про особливий статус, в який буде імплементована формула Штайнмаєра – ми разом з вами і будемо вирішувати, тільки після зустрічі у Нормандському форматі і після того, коли ми знатимемо, що усі сторони пропонують», – так відповів президент Зеленський на запитання, щодо Закону про особливий статус Донбасу.

Закон України № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», відомий також як Закон про особливий статус Донбасу – закон України, ухвалений 16 вересня 2014 року. Цей закон був ухвалений у відповідь на досягнуті у Мінську домовленості.

Він передбачає запровадження особливого порядку місцевого самоврядування терміном на 3 роки для окремих районів Донецької та Луганської областей – територій, які не контролювали українські сили станом на день ухвалення закону.

Повний перелік районів і населених пунктів, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, визначений постановою Верховної Ради України, ухваленою 17 березня 2015 року.

У жовтні 2017-го термін дії закону продовжено на рік, а у жовтні 2018 – до 31 грудня 2019 року.

Через невиконання умов, особливий порядок місцевого самоврядування на жовтень 2019 року так і не був запроваджений.

Про критичне сприйняття безпекових кроків президента Зеленського читайте тут: П’ять негативних наслідків для України через узгодження «формули Штайнмаєра»

Про розведення у Золотому і Петрівському

На пресмарафоні Володимир Зеленський сказав, що є домоленість про відведення сил у трьох населених пунктах: Станиці Луганській, Золотому та Петрівському, але тільки після дотримання семиденного режиму тиші.

У Станиці Луганській режим тиші був дотриманий, тому почалося розведення військ.

Бойовики поблизу селища Станиця Луганська, 9 серпня 2019 року
Бойовики поблизу селища Станиця Луганська, 9 серпня 2019 року

«У Золотому є розведення? У Петрівському є розведення? А в Петрівському були постріли?.. Чи минуло в Петрівському сім днів і не було пострілів? Минуло. Але ми розводитимемо дві ланки – Петрівське та Золоте. Немає такого, що спочатку Золоте, а потім Петрівське, або Петрівське, а потім Золоте. Ми сказали, що готові (до розведення сил. – Ред.) у двох пунктах. Тому ми не розводимо, бо в Золотому були постріли», – сказав президент Зеленський.

Більше читайте: Під час розведення противник теж відходитиме – з Ясинуватої, частково з Донецька – генерал Бондар

Зеленський про звільнення Кличка з посади голови КМДА і розділення посад керівників Києва

Володимир Зеленський відразу після обрання почав домагатися звільнення Віталія Кличка, обраного Київського міського голови, з його другої посади – голови Київської міської державної адміністрації; критики кажуть – щоб, призначивши свого голову КМДА, фактично підпорядкувати Київ президентській вертикалі, зробивши посаду мера безвладною. Верховна Рада нового скликання вже ухвалила в першому читанні законопроєкт, що має на меті узаконити таке розділення посад; досі, як встановив свого часу Конституційний суд, президент міг призначити головою КМДА тільки обраного мера. А новий уряд уже узгодив позбавлення Кличка виконавчої посади.

– Кабмін іще в вересні погодив звільнення Кличка, але ви його ще не звільнили. Чому ви його ще не звільнили? Чи плануєте звільняти? І кого ви бачите на цій посаді?

«По-перше: кого я бачу? Це моє особисте бачення. По-друге: чому я його не звільнив? Просто ще не звільнив».

– Плануєте?

«Думаю. Думаю про це. Чесно кажучи, мене тут більше цікавить… я гадаю, що ці функції повинні бути розділені. Ми спілкувались, до речі, з мером. Наскільки я знаю, він проти розділення цих функцій. Тобто я не бачу конфлікту в цьому питанні. Просто в нього одна думка, в мене думка інша. Ми побачили, як це в інших столицях світу відбувається. В деяких столицях це об’єднано, в деяких столицях розділено. Я думаю, що треба розділити ці функції. Це моя думка, тому я сказав, що я не проти закону про столицю, який вони там розробляють… А ще я така людина – я обов’язково буду спілкуватись із мером паном Кличком перед тим, як я вирішу його звільнити».

Про розслідування у гучних справах

Президент Зеленський сказав журналістам, що до 1 листопада оічікує від правохоронних органів результатів стосовно декількох гучних справ.

«Ми збираємо наради з правоохоронцями. У нас крайня точка зараз – 1 листопада. Щотижня, кожні два тижні ми збираємося на ці наради, де я, не впливаючи на них, запитую: де результат?» – сказав Зеленський.

«Я сказав правоохоронцям, що 1 листопада – це контрольний чек-пойнт. Вони повинні щодо декількох гучних справ, коло яких ми обговорили на нараді, показати результат», – запевнив Володимир Зеленський

Уже 5 місяців триває розслідування убивства 5-річного Кирила Тлявова.

Зеленський привітав Ольгу Токарчук із Нобелівською премією

Президент України під час пресмарафону у Києві привітав польську письменницю із українським корінням Ольгу Токарчук​ із отриманням Нобелівської премії з літератури за 2018 рік.

«Я не читав, на жаль, нічого написаного Ольгою Токарчук. Тепер прочитаю. Але я щиро радий, я вітаю Польщу. Ми з Польщею дружимо», – сказав Володимир Зеленський.​

Шведська королівська академія наук 10 жовтня оголосила імена двох лауреатів Нобелівської премії з літератури, оскільки торік ця премія не присуджувалася через пов’язаний із одним із членів Нобелівського комітету скандал. Це Ольга Токарчук за 2018 рік, а за 2019 рік – австрійський автор Петер Гандке.

Свобода вибрало цитати із спілкування Ольги Токарчук з українською аудиторією на Книжковому Арсеналі. Інтерв’юером тоді виступила відома українська письменниця Оксана Забужко.

Вісім цитат володарки Букерівської премії-2018 Ольги Токарчук

Про ставлення до ветеранів, учасників бойових дій

Володимир Зеленський під час пресмарафону наголосив, що він відкритий до прямої розмови із ветеранами, учасниками бойових дій.

«Я готовий вести діалог», – сказав Зеленський.

Відповідаючи на запитання про перегляд пільг для ветеранів, Зеленський почав говорити про реалізацію пільг на отримання житла для учасників бойових дій на Донбасі.

«Пільги я підтримую. Які є можливості, і що ми робимо? Ми зустрічалися з ветеранами, з добровольцями, які переїхали до Києва, – вони не мають можливості винаймати житло, в них немає можливості взяти кредит через великі відсотки. Ми обговорюємо з міністром ці пільги. Це будуть і кредитні пільги, і щодо черг на житло», – сказав Володимир Зеленський під час пресмарафону.

Він повідомив, що одним із варіантів розв’язання цієї проблеми може стати будівництво для ветеранів житлових комплексів на умовах сприяння будівельним компаніям у отриманні землі.

Тема пільг для ветеранів виникла через озвучення народною депутаткою з фракції «Слуга народу» Галиною Третьяковою наміру обмежити або скасувати пільги та соціальні виплати учасникам бойових дій, якщо вони служили за контрактом, спричинило емоційні дискусії й флешмоби з тисячами учасників у середовищі військових-контрактників та ветеранів бойових дій.

Зокрема у Facebook багато учасників бойових дій підтримали акцію ‪#‎Вибачте_що_ми_не_здохли‬

Щоправда, як з’ясувало Радіо Свобода, негативну реакцію викликала не стільки ініціатива провести ревізію пільг, скільки те, що Галина Третьякова прирівняла контракт військовослужбовця до звичайного трудового договору між працедавцем і робітником.

Чи просив Путін води для Криму?

Анжеліка Руденко із Крим. Реалії запитала президента Зеленського чи планує Україна подавати воду у Крим і чи просив Путін води для Криму, оскільки деякі експерти озвучують такі тези, що якщо ситуація буде критичною, то Росія готова вдатися до воєнних дій. Володимир Зеленський відповів:«Ні».

Руденко: Чи готові вести переговори?

Зеленський: Переговори – це така тема, що хтось повинен починати, щоб переговори були. Але та сторона це питання не піднімала. Ми у цьому питанні захищаємо Україну. Ми хочемо вкладати гроші в Херсонщину, показувати Криму, як ми розвиваємо країну. Ми маємо ідеї, ми хочемо реалізовувати інфраструктурні проекти, особливо (особливо!) на кордоні із Кримом.

Руденко: Тобто, не піде вода Північно-Кримським каналом в Крим?

Зеленський: Ні.

Зеленський про утиски проукраїнських кримчан у Криму

На питання журналістки проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Анжеліки Руденко щодо того, що Україна може зробити для проукраїнських мешканців анексованого Криму, Зеленський відповів, що потрібно «постійно говорити про Крим в Україні». Водночас, додав він, Києву потрібна допомога людей, які живуть в Криму.

«Нам потрібна допомога людей, які захищають існування Криму як українського, які перебувають там. Тому я не можу сказати людям, які дуже проукраїнські – «виїжджайте з Криму», тому що ми з вами розуміємо, що поки що це єдина потужна сила. Якщо ці хлопці та дівчата поїдуть з Криму, ми розуміємо, що в нас навіть на буде людей, які нас правильно інформують, що там відбувається. Ми зустрічаємося з ними на території України, я зустрічався з ними на Банковій, вони говорять про проблеми, я запитувався з приводу води. Тобто позицію з приводу води, чесно кажучи, більше вони формують, ніж ми», – сказав Зеленський.

В анексованому Росією Криму 10 жовтня затримали проукраїнського активіста Олега Приходька.

Олег Приходько в своєму будинку в Криму
Олег Приходько в своєму будинку в Криму

Він додав, що отримав від неназваних мешканців Криму прохання облаштувати пункт перетину на адміністративному кордоні з Кримом. Потім Зеленський звернувся до самої Руденко з питанням, що, на її думку, треба зробити для мешканців анексованого півострова. Журналістка Крим.Реалії відповіла, що кримчани, які зв’язуються з редакцією, згадували передусім гуманітарні послуги: медичну допомогу, якої не отримують в Криму, та оформлення документів.

«Якісь такі людські побутові речі. Це точно прив’яже їх до України», – сказала вона.

Зеленський про зустріч Єрмака та Джуліані:

На питання іспанської журналістки щодо того, навіщо помічник президент Андрій Єрмак та адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані зустрічалися в Мадриді, Зеленський пожартував, що вони «обрали дуже красиве місто».

«Вони домовилися про зустріч, тому що пан Джуліані, ви пам’ятаєте, писав, що прилітає в Київ, і ні з ким із представників влади не зміг зустрітися. Він має відносини з президентом США Дональдом Трампом і доповів президентові, що влада України не хоче йти на будь-який контакт зі Сполученими Штатами. Це не є правдою, тому що ми хочемо потужних відносин. Тому пан Єрмак зустрівся з ним сказати «ми готові зустрічатися, але на офіційному рівні, президент повинен зустрічатися з президентом». Ось і все», – розповів він.

У вересні Джуліані заявив, що зв’язувався з Андрієм Єрмаком від імені Державного департаменту США.

Зеленський про справу з «втручанням України у вибори у США 2016 року»

Кореспондент «Бі-бі-сі»: Чи ви вважаєте, що українці нелегально втрутилися у вибори 2016 року – так чи ні?

«Моя відповідь не буде «так» чи «ні». Я дійсно не знаю. Щоб відповісти вам «так» чи «ні», мені потрібні докази втручання України. Зараз дуже багато інформації, це правда. І я навіть коли говорив із президентом Дональдом Трампом, я казав: так, я знаю, я чув про те, що втручалася, і є дуже багато інформації, яка може бути реальністю».

– Тож ви вважаєте, що є підстави для можливого розслідування цього?

«Я думаю, що українці повинні це розслідувати самі. Підстави для цього, напевно, є. Українці самі повинні це розслідувати, тому що це перш за все наша справа. Це дуже важливо для нас, щоб ми ніколи в майбутньому не втручалися в вибори будь-якої країни. Україна повинна це розслідувати. Україна зараз має якісь деталі цього процесу, але поки що результату розслідування я не бачив. Але ми повинні розслідувати це питання».

– Андрій Єрмак, один із ваших найближчих помічників, послав це повідомлення Куртові Волкеру через вотсап чи щось схоже, це було 10 серпня. У ньому мовиться: «Коли буде узгоджена дата, ми скличемо прес-брифінг, на якому оголосимо про майбутній візит і окреслимо бачення перезавантаження американсько-українських відносин, що буде передбачати, серед іншого, розслідування про «Бурісму» і втручання у вибори». Моє запитання: про що ви говорили? Бо це дуже схоже на щось на кшталт «послуга за послугу», на якийсь обмін – вашу поїздку до Білого дому в обмін на якесь розслідування.

«Це говорить про те, що дійсно ми готові, і я про це говорив: якщо це буде спільна справа, спільна слідча комісія, спільно генеральних прокурорів з приводу справи «Бурісми» – ми готові, і ми готові розслідувати втручання в вибори з української сторони, якщо воно було. Тому що про це дійсно багато різних матеріалів. Але вони повинні бути підтверджені! …Я можу сказати тільки одне: що задачу пану Єрмаку ніхто не ставив, що «ти скажи про це і про це, і тоді буде візит». Чому? Тому що поїздка моя в Америку і зустріч моя з президентом не залежала тільки від президента Сполучених Штатів. Я їхав у Нью-Йорк на Генасамблею ООН, і там була ця зустріч. Але він сказав, в принципі, дві речі, які одні з тих пріоритетних речей, які ми чули, і ви чули, від президента Трампа в цій телефонній розмові».

– Але з цього повідомлення схоже, що речі пов’язані, тут це дуже ясно…

«Ясно?»

…Із цього текстового повідомлення від Андрія Єрмака – що був зв’язок між поїздкою в Білий дім і початком розслідувань…

«Ні. Я так не гадаю».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG