Путін назвав керівництво України «недружнім», а Медведчука «українським націоналістом»

Так президент Росії висловився в рамках «прямої лінії» 30 червня

Президент Росії Володимир Путін заявив, що не вважає український народ «недружнім», натомість вважає таким керівництво України. Путін заявив про це в рамках «прямої лінії» 30 червня, відповідаючи на запитання, чому України немає у списку «недружніх» країн.

«Я не вважаю, що український народ недружнім, нічого подібного, ми єдине ціле. А от чинне керівництво сьогоднішньої україни – явно недружнє щодо нас. Інакше складно було б пояснити проєкт закону, внесений у Раду, про корінні народи, де російський народ оголошено не корінним на цій території», – заявив Путін.

Путін зауважив, що в Україні, як і в Росії, вистачає «вузьколобих людей», які «руйнують країну», зокрема, притискаючи опозицію. Зокрема, він заявив про «несправедливе» переслідування проросійського політика, свого кума Віктора Медведчука, якого Путін назвав «українським націоналістом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому росіяни – не корінний народ України? Пояснює міністр та представник корінного народу

Президент Росії додав, що не відмовляється від ідеї зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, утім, за його словами, «спершу слід зрозуміти, про що говорити». Путін заявив, що ключові українські питання вирішуються «не в Києві, а у Вашингтоні, частково у Берліні, і Парижі».

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував у твіттері на слова Путіна.

«Коли Путін заводить стару пісню про «зовнішнє управління», це означає лише одне: він мріє, щоб питання України вирішувалися в Москві. Позиція президента Зеленського і воля українського народу чітка: це наша країна і ніхто не буде вирішувати нашу долю крім нас самих», – наголосив міністр.

Раніше цього місяця президент України Володимир Зеленський заявив, що можливість його зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним «занадто відтягує» саме російська сторона.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що значить для Донбасу зустріч Путіна та Байдена?

«Порушують питання російської мови, церкви тощо. Навіть у засобах масової інформації обговорюють мою фігуру – це дуже «важливо» у двосторонніх відносинах, коли йде війна…», – заявив Володимир Зеленський.

Він зазначив, що російська сторона апелює до України не тими питаннями, які мають бути головними.

Читайте також: Кремль про підготовку можливої зустрічі президентів України і Росії: «процес іде непросто»

Раніше президент України Володимир Зеленський щодо безпосередньої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним заявив, що сторони мають зустрітися «або в одному з місць конфлікту, або на нейтральній території», а не у Москві, як запропонував Кремль.

Він запропонував російському президенту зустрітися на Донбасі, а Путін сказав, що готовий до зустрічі в Москві. Згодом Зеленський заявив, що підготовка його зустрічі з Путіним триває. При цьому він додав, що має значення зміст розмови, а не місце, де її проводити. Речник Кремля Дмитро Пєсков казав, що Путін може обговорювати зі своїм українським колегою питання двосторонніх відносин, але не ситуацію на Донбасі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін провокує. Чи воюватиме за Україну НАТО?