Доступність посилання

ТОП новини

31 травня – Всесвітній день боротьби з курінням: заходи Британії приносять плоди


Лондон – У країнах Заходу в останні роки уряди вживають суворих заходів, щоб зменшити число курців. Зокрема, у Великій Британії нещодавно здійснили низку рішучих кроків у цьому напрямку, про які варто пригадати напередодні 31 травня, Всесвітнього дня боротьби з курінням.

31 травня – Всесвітній день боротьби з курінням, що його 1987 року проголосила Світова організація охорони здоров’я. За її даними, тютюн – найбільша причина смертності, яку можна було б відвернути.

Також це єдиний законно реалізований продукт, що вбиває близько половини його споживачів, які користуються ним так, як того хочуть виробники. Його жертви помирають пересічно на 15 років раніше, ніж це було б, якби вони не курили.

У країнах Заходу в останні роки уряди вживають суворих заходів, щоб зменшити число курців. Зокрема, у Великій Британії нещодавно здійснили низку рішучих кроків на додаток до традиційного високого оподаткування цигарок, пакунок яких тут коштує близько 12 доларів.

Суворі британські заходи

У липні минулого року в Англії та Велсі палити було заборонено в усіх громадських місцях. Ще раніше те саме зробили й у Шотландії. Заборона стосується і будь-яких місць праці, і місць відпочинку, включно з усіма барами, ресторанами та нічними клубами.

Паби й клуби кажуть, що це завдало великого удару по їхньому бізнесу. Але цілком очевидно, що це мало той ефект, якого сподівався британський уряд.

Наприклад, протягом останнього року лише в одному регіоні Англії, Йоркширі, кинуло палити на 5 тисяч осіб більше, ніж попереднього року (загалом близько 35 тисяч осіб).

Але в цьому регіоні все ще курить 1 мільйон 300 тисяч осіб. Це значить, що щороку статистично 10 тисяч з них помиратиме через згубну звичку.

Потрібна допомога лікарів

Днями лікарі-терапевти Англії одержали листа, в якому їх закликають використати свій вплив на кожного з пацієнтів, яких вони приймають, щоб переконати їх кинути палити, розповів високопосадовець органів охорони здоров’я Карл Мілнер.

«Більшість людей слухаються свого лікаря, і порадою лікаря буде кинути курити. Ми просто нагадуємо лікарям, що нині є дуже добра нагода, щоб кинути курити. Торік заборонили паління в громадських місцях, і ця заборона мала величезний успіх. Вона допомогла значно скоротити кількість курців. Нині надійшов час кинути курити, і ми просимо лікарів нагадати пацієнтам про це», – каже він.

У Британії нещодавно підняли мінімальний вік, із якого дозволяється купувати тютюн, із 16 до 18 років. Обговорюють також пропозиції заборонити виставляти цигарки у вітринах і на прилавках крамниць і супермаркетів і усунути продаж зі спеціальних автоматів. Тож у Британії буде ще складніше залишатися курцем.

Більшість задоволена, меншість протестує

Але чути у Британії й голоси протесту проти таких суворих заходів уряду. Курці аргументують це тим, що кожен має право розпоряджатися своїм здоров’ям, як бажає.

Не зовсім так, відповідає уряд. По-перше, пасивне куріння завдає шкоди й здоров’ю некурців, а по-друге, хвороби, викликані курінням, лягають тягарем на Національну систему охорони здоров’я.

Загалом можна сказати, що переважна більшість британців задоволена тим, що в барах і ресторанах тепер можна вільно дихати, а курці все одно палять собі, але вже в спеціальних місцях, обладнаних цими закладами на вулиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG