Доступність посилання

ТОП новини

У Європі критикують новий закон Європарламенту про нелегальних мігрантів


Прага – Чимало політиків і експертів у Європі називають новий закон ЄС щодо повернення до «материнських» країн нелегальних мігрантів не лише суперечливим, але й таким, що порушує людські права. 18 червня Європарламент вирішив, що нелегальні мігранти можуть бути затримані на термін до 18 місяців у разі невиконання вимоги покинути територію ЄС добровільно впродовж 30 днів. Таким мігрантам буде заборонений на 5 років в’їзд на територію Євросоюзу. Чеські експерти, наприклад, називають новий закон ЄС набагато суворішим за попередні акти щодо нелегальних мігрантів.

Зузана Беднаржова з чеського Центру інтеграції інозеців вважає новий закон дуже жорстоким, який може погіршити справу з добровільним поверненням мігрантів додому, а також посилити недовіру до ЄС за його межами.

Представник чеської міграційної поліції відзначив на одному з чеських телеканалів, що згаданий закон ухвалений в інтересах сильніших європейських держав і без урахування ситуації, наприклад, у Чехії, де є свої проблеми з нелегальними мігрантами на кшталт боротьби влади з міграційною мафією, яка наживається на бідах мігрантів. Представник поліції також інформував, що в Чехії працює лише офіційно понад півтори тисячі фірм і агентів з питань працевлаштування мігрантів і тут є низка проблем щодо дотримання закону та прав трудових мігрантів.

Більшість нелегалів у Чехії – вихідці з України

У Чехії нараховується до 250 тисяч офіційно зареєстрованих трудових мігрантів і стільки ж, якщо не більше, нелегальних мігрантів, із яких більшість – це вихідці з України. До сьогодні в Чехії згідно з законом могли утримувати нелегальних мігрантів у разі відмови добровільно покинути терени країни – до півроку. В Іспанії така норма була до 40 днів, а в деяких країнах ЄС ще менше. Тому нове правило ЄС щодо затримання нелегальних мігрантів аж до 18 місяців викликало велику критику в усіх країнах ЄС та в правозахисних організаціях.

Для введення в дію нового закону ЄС потрібна формальна згода всіх 27 країн-членів. І практичне запровадження нових правил для нелегальних мігрантів займе близько двох років. За підрахунками експертів, на теренах ЄС перебуває нині до 8 мільйонів лише нелегальних мігрантів. У першій половині цього року таких було затримано понад 200 тисяч і лише 90 тисяч із них вдалося відправити за межі Євросоюзу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG